Bota

Njerëzit në Angli po përballen me helmimin nga ushqimi ‘ruleta ruse’ ndërsa sëmundjet rriten

Publiku po përballet gjithnjë e më shumë me “ruletën ruse” të lidhur me ushqimin, me shtrimet në spital për tre sëmundje të zakonshme të lidhura me helmimin nga ushqimi që arrijnë nivelin më të lartë në dekada.

Pranimet për infeksionet e salmonelës arritën në 1,468 në Angli midis prillit 2022 dhe marsit 2023, tregojnë të dhënat e NHS, një normë prej tre shtrimesh për çdo 100,000 njerëz, niveli më i lartë i të gjitha kohërave.

E coli dhe campylobacter gjithashtu kanë arritur nivele rekord në dy vitet e fundit, me shtrimet në spital

Shkaku i rritjes është i diskutueshëm. Ekspertët flasin për faktorë të ndryshëm: dobësimin e fokusit rregullator, dobësim të standardeve në kontrollet e importit pas Brexit dhe shkurtimet e autoriteteve lokale, ndërsa autoriteti i standardeve ushqimore në Mbretërinë e Bashkuar e con këtë shpjegim në një zbulim më të  avancuar.

Sido që të jenë arsyet, rezultati është një "rritje e paprecedentë e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi".

Tim Lang, profesor i politikës ushqimore tha se nuk ishte befasi dhe do të kishte më shumë raste "derisa publiku britanik të zgjohet dhe të thotë se nuk duhet të ndodhë". Ai shtoi se ata duhet të pyesin: "Pse duhet të luaj ruletën ruse me ushqimin?"

Ai e zvogëloi rritjen e rasteve në një "dobësim të vëmendjes së shtetit dhe fokusit rregullator në higjienën dhe sigurinë e ushqimit". Ai shtoi se situata ishte “përkeqësuar nga Brexit dhe shkurtimet e autoriteteve lokale, dhe një fragmentim i sistemit të qeverisjes së sigurisë ushqimore”.

Përveç viteve të pandemisë, pranimet për salmonelën arritën pikën më të ulët 10 vjet më parë, duke regjistruar 834 shtrime vjetore në 2013. Dhjetë vjet më vonë, të dhënat e NHS tregojnë se numri është 76% më i lartë.

Mesatarisht, rreth 30% e shtrimeve të salmonelës janë salmonela tifoide, një lloj infektimi që ka më shumë gjasa të jetë i lidhur me udhëtimet.

Në vitin 2023, njerëzit u paralajmëruan të ishin të kujdesshëm kur gatuanin produktet e shpendëve në shtëpi. Më shumë se 200 njerëz u sëmurën nga një variant i salmonelës që lidhet me shpendët dhe vezët e importuara nga Polonia. Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA) tha se po hetonte një rritje të kohëve të fundit të rasteve të helmimit nga ushqimi me salmonelë të lidhur me shpendët nga Polonia.

James Mottershead, kryetar i bordit të shpendëve të NFU, tha se ishte "thellësisht shqetësuese" të dëgjohej se "produktet e shpendëve të prodhuara jashtë MB-së po importohen nga vendet ku rastet e salmonelës janë në rritje".

Mottershead shtoi se fermerët britanikë të shpendëve "janë krenarë që prodhojnë në bazë të disa prej standardeve më të larta të ushqimit në botë".

Ai tha: "Edhe pse ne do të jemi gjithmonë një komb tregtar i ushqimit, ne nuk duhet të lejojmë që produktet e importuara të hyjnë në sistemin tonë ushqimor që mund të mos prodhohen me të njëjtat standarde"

Lang tha: “Në vitet 1980 ishte ky moment i veprimit të mahnitshëm dhe fokusimi në çështjet e ushqimit… Kishte sëmundje të lopës së çmendur dhe lloj-lloj skandalesh të mëdha… Në thelb, kishte një përpjekje për të pastruar dhe forcuar në të gjithë Evropën dhe Britania ishte pjesë e asaj. Në 15 vitet e fundit gjithçka është dobësuar”

Lang tha gjithashtu se oficerët lokalë të higjienës kishin pasur shkurtime buxhetore, si dhe FSA. “Ne gjithashtu u larguam nga Bashkimi Evropian, struktura e të cilit ka një fokus të madh në inspektimin dhe kontrollin e cilësisë,” tha ai.

Louise Hosking, drejtoreshë ekzekutive e Shëndetit Mjedisor në Institutin Chartered të Shëndetit Mjedisor (CIEH), tha mes një "rritjeje të paprecedentë të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi", "beteja kundër shpërthimeve të tilla fillon me forcimin e kapaciteteve të ekipeve të shëndetit mjedisor të qeverisë lokale".

Nuk është e mundur të ndahen shtrimet për salmonelën e shkaktuar nga ushqimi nga ato të shkaktuara nga metoda të tjera, të tilla si kontakti me disa kafshë ose për shkak të mos larjes së duarve. Megjithatë, disa studime kanë treguar se mesatarisht rreth 80% e rasteve të salmonelës i atribuohen ushqimit, me disa prej tyre që e rrisin këtë në 90%.

Një studim i publikuar në vitin 2020 nga FSA vlerësoi se kishte 2.4 milionë raste të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi në 2018 në MB, me 16,400 shtrime në spital. Ndër infeksionet më të zakonshme janë salmonela dhe kampilobakteri, një infeksion i lidhur me ngrënien ose trajtimin e mishit të papërpunuar ose të papjekur dhe prekjen e feçeve të kafshëve shtëpiake. Rreth 67% e rasteve i atribuohen ushqimit.

Narriman Looch, kreu i kontrollit të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi në FSA, tha: “Ndërsa ka një sërë arsyesh pse ne kemi parë një rritje të shtrimeve në spital për infeksionet e salmonelës në vitet e fundit, kjo nuk sugjeron domosdoshmërisht një prevalencë të shtuar të salmonelës në komuniteti.”

Looch tha se konsumatorët mund të zvogëlojnë rrezikun e shumicës së formave të helmimit nga ushqimi në shtëpi duke pastruar, gatuar dhe duke shmangur kontaminimin e kryqëzuar dhe duke praktikuar higjienë të mirë në përgjithësi.

Këshilla për të shmangur helmimin nga ushqimi

Helmimi me ushqim mund të shkaktojë të vjella, temperaturë të lartë, diarre dhe simptoma të tjera, me disa grupe – duke përfshirë fëmijët e vegjël, gratë shtatzëna, të rriturit e moshës 65 vjeç e lart, dhe ata me sistem imunitar të dobësuar – në rrezik më të madh për sëmundje serioze.

Siç thotë NHS, një sëmundje e tillë zakonisht shkaktohet nga bakteret si campylobacter, salmonella ose E coli - ose nga norovirusi, i quajtur shpesh insekti i të vjellave.

Megjithatë, siç thotë Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ka një sërë hapash bazë që mund të ndërmerren për të reduktuar rrezikun e përfundimit me helmim nga ushqimi.

Së pari është thelbësore të lani duart dhe të pastroni sipërfaqet e punës, përpara se të prekni ushqimin. Rekomandohet gjithashtu përdorimi i dërrasave prerëse të ndara për përgatitjen e llojeve të ndryshme të ushqimeve, si mishi ose perimet, dhe kujdesi për t'i mbajtur të ndara në frigorifer për të shmangur kontaminimin.

Një hap tjetër i rëndësishëm është të siguroheni që të gjitha frutat dhe perimet të jenë larë plotësisht dhe që i gjithë mishi të jetë gatuar plotësisht përpara se të hahet. Në rastin e kësaj të fundit, kjo do të thotë të siguroheni që thelbi i mishit të arrijë temperaturën e duhur - për pulën, për shembull,  75 C.

Një termometër ushqimor mund të jetë i dobishëm, por nëse nuk disponohet, NHS Inform thotë se një rregull i dobishëm është që mishi duhet të gatuhet derisa lëngjet të jenë të pastra, të avullojë i nxehtë dhe të mos jetë ngjyre rozë në mes. Në rastin e skarës, merrni parasysh gatimin e mishit në furrë përpara se ta përfundoni në skarë të jashtme.

Ruajtja e duhur e mbetjeve do të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e helmimit nga ushqimi: frigoriferi duhet të jetë ndërmjet 0C dhe 5C, ushqimi i gatuar duhet të ruhet sa më shpejt që të jetë e mundur pas ftohjes dhe mos i mbani mbetjet për më shumë se dy ditë.

Këshilla të tjera përfshijnë mos ngrirjen e mishit të papërpunuar të shkrirë dhe shmangien e ngrënies së ushqimit pas përdorimit të tij sipas datës. theguardian.com


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë