Treg

Ndryshimet klimatike shkaktojnë një ‘inflacion’ të vezëve të pashkëve me çokollatë. Çmimet rriten me 50%

Nga Gazeta ‘Si’- Ndryshimet klimatike janë arsyeja kryesore që veza juaj e Pashkëve me çokollatë mund të kushtojë më shumë këtë vit, sipas studiuesve.

Pjesa më e madhe e çokollatës është bërë nga kakaoja e rritur në Afrikën Perëndimore, por një valë e lagësht e të nxehtit ka shkatërruar të korrat dhe ka ulur masivisht rendimentet.

Ekspertët thonë se ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njeriu ka bërë që nxehtësia ekstreme të jetë 10 herë më e madhe. Disa vezë të njohura janë rritur në çmim me 50% ose më shumë.

Mungesa e kakaos si pasojë e valës së të nxehtit ka bërë që çmimet të rriten në pothuajse 8.500 dollarë për ton këtë javë.

Pemët e kakaos janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndryshimeve klimatike. Ata rriten vetëm në një brez të ngushtë prej rreth 20 gradë gjerësi gjeografike rreth Ekuatorit.

Pjesa më e madhe e prodhimit global është e përqendruar në Afrikën Perëndimore. Në vitin 2023, 58 milionë kilogramë kokrra kakao me vlerë 127 milionë funte u importuan në Mbretërinë e Bashkuar nga Bregu i Fildishtë dhe Gana, me 85% të kokrrave të kakaos në Mbretërinë e Bashkuar me burim nga Bregu i Fildishtë.

Megjithatë, kushtet e rënda të thatësirës kanë goditur rajonin e Afrikës Perëndimore që nga shkurti i këtij viti.

Kjo është shkaktuar nga temperaturat që u rritën mbi 40 gradë Celsius, duke thyer rekorde në vende duke përfshirë Bregun e Fildishtë dhe Gana.

Një prodhues çokollate punon në një vezë Pashkësh

Ishin këto temperatura jashtëzakonisht të larta që grupi World Weather Attribution, me bazë në Imperial College London, zbuloi se ishin 10 herë më të mundshme nga emetimet e gazrave serrë të shkaktuara nga njeriu.

Studimi i tyre zbuloi se nëse bota nuk redukton shpejt përdorimin e karburanteve fosile, Afrika Perëndimore do të përjetojë valë të nxehta të ngjashme rreth çdo dy vjet.

"Ka pasur raporte nga fermerët në Bregun e Fildishtë se nxehtësia dobësoi të korrat e kakaos," sipas një prej autoreve të studimit, Izadine Pinto, nga Universiteti i Cape Town.

Ai tha se temperaturat e larta rritën shkallën e avullimit, duke i lënë të korrat pa lagështi të mjaftueshme.

Një tjetër faktor që ndikonte në të korrat ishte El Niño.

Ky është një model moti në Paqësorin tropikal që rrit temperaturat globale dhe mund të çojë në mot ekstrem në disa vende. Një El Niño i fortë ka qenë aktiv që nga qershori i kaluar.

Vitet El Niño shpesh paraqesin sfida për fermerët, por ngrohja globale po i përkeqëson këto ndryshime, thotë Ben Clarke, një ekspert për motin ekstrem në Institutin Grantham në Kolegjin Imperial.

"Gjithnjë e më shumë, ndryshimi i klimës i nxitur nga përdorimi i karburanteve fosile po e shumëfishon këtë sfidë natyrore në shumë rajone. Ai nxit kushte më ekstreme, shkatërron të korrat dhe i bën kostot e ushqimit më të larta për të gjithë," tha zoti Clarke.

Thatësira nuk është faktori i vetëm që prek kultivuesit e kakaos. Si Bregu i Fildishtë ashtu edhe Gana janë goditur nga një goditje e dyfishtë e motit ekstrem.

Gratë që renditin kokrrat e kakaos në Bregun e Fildishtë

Në dhjetor të vitit të kaluar, të dy vendet pësuan reshje intensive. Reshjet totale në Afrikën Perëndimore ishin më shumë se dyfishi i mesatares 30-vjeçare për kohën e vitit.

Kushtet e lagështa lejuan që të lulëzonte një infeksion kërpudhor i quajtur sëmundja e bishtajave të zeza, që kalbte kokrrat e kakaos në pemë. Rezultati i këtyre ngjarjeve të ndryshme ekstreme ka qenë i njëjtë - çmimi i kakaos është trefishuar që nga kjo kohë vitin e kaluar dhe është dyfishuar vetëm në tre muajt e fundit.

Prodhuesit e çokollatës zakonisht blejnë fasule muaj përpara kohe, por çmimet në rritje tani kanë filluar të ndikojnë në çmimet në dyqane.

"Shumë lojtarë kanë njoftuar tashmë rritje çmimesh. Ne jemi gjithashtu pjesë e atij grupi," u tha analistët e qytetit në fillim të këtij muaji Martin Hug, nga prodhuesi i çokollatës Lindt & Spruengli.

Në shkurt, Mondelez, kompania që zotëron markën Cadbury, dhe prodhuesi amerikan i çokollatës Hershey tashmë po paralajmëronin se rritja e çmimeve të kakaos mund të rriste çmimin e çokollatës.

Vlerësohet se ka rreth dy milionë fermerë të vegjël në brezin e kakaos të Afrikës Perëndimore, të cilët mbështeten në këtë kulturë intensive të punës për pjesën më të madhe të të ardhurave të tyre.

Amber Saëyer, një analiste në institutin e klimës, Njësia e Inteligjencës së Energjisë dhe Klimës, tha se vendet e pasura si Britania e Madhe mund të ofrojnë mbështetje financiare dhe teknike për vendet në zhvillim për të ndihmuar fermerët e tyre të përballen më mirë me motin ekstrem.

Por ajo paralajmëroi se, "ndërsa ndryshimi i klimës përkeqësohet, padyshim që do të nevojitet më shumë mbështetje për të mbrojtur jetesën e tyre dhe për të mbajtur rrjedhën e kokrrave të kakaos që vijnë në MB".

Burimi: BBC /Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë