Art dhe Kulture

Muzeu Van Gogh në Amsterdam rihapet pas 171 ditësh

Pas 171 ditësh mbylljeje, Muzeu Van Gogh në Amsterdam më në fund hapi dyert për vizitorët më 5 qershor.

Në mes të një hapësire me luledielli, drejtoresha Emilie Gordenker tha: “Ne jemi të entuziazmuar. Ajo që po ndodh këtu tani është pikërisht ajo që ne donim. Ne shpresojmë të mirëpresim vizitorët tanë dhe kemi një ekspozitë të re të shkëlqyeshme që ne jemi shumë të etur ta ndajmë”.

“Here to Stay: Një dekadë e blerjeve të jashtëzakonshme dhe historive të tyre” është titulli i ekspozitës së re, e cila u hap praktikisht në shkurt. Përqendruar në veprat që muzeu i ka shtuar koleksionit të tij vitet e fundit, ai paraqet jo vetëm vepra nga Vincent Van Gogh, por edhe nga artistë të lidhur me të, bashkëkohës të tij që e kanë frymëzuar gjatë viteve. Midis 150 pikturave, vizatimeve, shtypjeve, skulpturave dhe letrave të ekspozuara, ne gjejmë emra të shkëlqyeshëm të kohës si Claude Monet, Berthe Morisot, Edgar Degas dhe Henri de Toulouse-Lautrec. Por vizitorët gjithashtu do të jenë në gjendje të zbulojnë vepra nga artistë më pak të njohur si Henri Guérard dhe Adolphe Appian.

Blerjet e paraqitura në ekspozitë shoqërohen nga një seri historish personale, të treguara nga këndvështrime të ndryshme: ato të kuratorëve dhe restauruesve, por edhe të koleksionistëve dhe dhjetë banorëve të Amsterdamit, duke u ofruar vizitorëve një vizion të ri të veprave të artit dhe duke i ftuar në mënyrë të qartë të marrin në konsideratë perceptimin e tyre personal në lidhje me artin - i cili, si pronë publike, na përket të gjithëve. Midis këtyre është edhe poeti Gershëin Bonevacia, i cili shkroi një vepër për këtë rast. “Ajo që na duhet (...) Kultura është baza më e rëndësishme, qyteti po reagon me krijimtari, frymëzim dhe lidhje. Në këtë moment, artistë, krijues dhe konservatorë po na ofrojnë një perspektivë, një vizion të së ardhmes”, deklaroi ai gjatë ceremonisë së rihapjes.

“’Floral Street’ dhe Muzeu Van Gogh ndajnë një mision për të frymëzuar një audiencë të larmishme për brezat e ardhshëm. Bashkëpunimi ynë ofron një mënyrë të re dhe të ndryshme për të përjetuar artin e Van Gogh”. Me këto fjalë, drejtoresha e muzeut të Amsterdamit, Emilie Gordenker, shpalli linjën e parë të parfumeve të frymëzuara nga artisti.

Disa nga veprat më të mëdha të piktorit do të shndërrohen në “ndjesi të nuhatjes” me ndihmën e markës Floral Street, e famshme për kozmetikën ekologjike dhe të aksesueshme. “Jam i nderuar që Floral Street është zgjedhur si marka e parë e parfumeve për të bashkëpunuar me Muzeun Van Gogh. Duke marrë frymëzim nga kryeveprat e përjetshme të Vincent van Gogh, zbuluam një dashuri të përbashkët për natyrën dhe ndjekjen e bukurisë në jetën e përditshme”, deklaroi themeluesi i markës, Michelle Feeney.

“Përmes këtij bashkëpunimi, ne jemi në gjendje të tregojmë historinë tonë në një mënyrë të re, në të cilën takohen bukuria e artit dhe parfumit”.

Partneriteti katër-vjeçar i licencimit midis Floral Street dhe Muzeut Van Gogh përmes parfumeve dhe produkteve aromatike në shtëpi do të shohë lançimin e parë në gusht 2021 që do të sjellë në jetë bukurinë dhe optimizmin e një prej kryeveprave më të famshme të Vincent van Gogh.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë