Jete & Stil

Mungesa e prekjes: Si ndikon në shëndetin tonë mendor një vit pa përqafime

Njerëzit janë krijuar për të prekur dhe për t'u prekur, kjo është arsyeja pse kaq shumë që jetojnë vetë kanë vuajtur gjatë pandemisë. A do të shërohemi ndonjëherë plotësisht?

Nevoja për prekje ekziston nën horizontin e vetëdijes.

"Trupi i njeriut ka ndërtuar të gjitha modelet e tij bazuar në prekjen e marrë nga prindërit, kujdestarët në fillimet e jetës. Ne jemi plotësisht të varur nga personat që na rrisin për të përmbushur nevojat thelbësore të trupit. Pak mund të bëhet pa prekje." thotë Katerina Fotopoulou, një pedagoge e neuroshkencës psikodinamike në Universitetin e Londrës.

Si të rritur, mund të mos e kuptojmë rëndësinë e prekjes edhe kur zhduket.

"Ne mund të fillojmë të kuptojmë se diçka po mungon, por nuk do ta dimë gjithmonë që është prekja", thotë Francis McGlone, një neuroshkencëtar në Universitetin Liverpool John Moores dhe një studiues në fushën e prekjes afektive.

"Kur flasim për problemin e vetmisë, ne shpesh injorojmë diçka mjaft të rëndësishme: ajo që njerëzit e vetmuar nuk po marrin është prekja".

“Prekja ka një ndikim të madh në mirëqenien tonë psikologjike dhe fizike”, thotë Robin Dunbar, një psikolog në Universitetin e Oksfordit.

"Me miqtë tanë të ngushtë dhe familjen, ne e prekim njëri-tjetrin më shumë sesa e kuptojmë", thotë ai. Si të rritur, Dunbar ka zbuluar se ne kemi një grup, mesatarisht, të pesë miqve të cilët mund t'i thërrasim si shpatull për të qarë.

Nga 40.000 njerëz nga 112 vende që morën pjesë në një sondazh të vitit 2020 të BBC, tre fjalët më të zakonshme të përdorura për të përshkruar prekjen ishin: "emocionuese", "e ngrohtë" dhe "dashuri".

Ndërsa pandemia vazhdon, shumë po përpiqen të përballojnë stresin pa rehatinë e prekjes. Të gjithë kanë nevoja dhe kufij të ndryshëm, por mungesa totale e prekjes, veçanërisht kur emocionet janë të mëdha, sjellin një problem të madh në mirëqenien mendore.

“Prekja është një modulator që mund të zbusë efektet e stresit dhe dhimbjes, fizike dhe emocionale. Ne kemi parë në hulumtimet tona që mungesa e prekjes shoqërohet me ankth më të madh ”, thotë Fotopoulou.

"Në kohë stresi të madh, humbja e një pune, ose një pikëllimi, për shembull, të kesh më shumë kontakt me të tjerët ndihmon veçanërisht në qetësimin e efekteve të hormonit të stresit, kortizolit."

 “Shumë studime mbështesin teorinë që prekja i jep trurit një sinjal se ai mund të delegojë stresin e tij, sepse dikush tjetër është atje për të mbajtur barrën më të madhe. Kjo relakson trupin.” thotë Fotopoulou. Por prekja nuk është një sens i vetëm. Lëkura jonë është e mbushur me fibra nervore që njohin temperaturën, strukturën, kruajtjen, etj. Një grup i fibrave ekziston thjesht për të regjistruar një prekje të butë dhe ledhatuese: aferentët prekës C (CT). McGlone e ka studiuar këtë që nga viti 1995, kur u zbulua tek njerëzit.

“Këto neurone, në lëkurën e të gjithë njerëzve transmetojnë sinjale të ngadalta elektrike në pjesët e përpunimit emocional të trurit. Ato luajnë një rol kritik në zhvillimin e trurit shoqëror dhe aftësinë tonë për t'i bërë ballë stresit."

Dendësia më e lartë e CT-ve në të gjithë trupin janë në pjesët që nuk mund t'i "pastrojmë" vetë, siç janë shpatullat dhe shpina.

"Stimulimi i këtyre neuroneve çliron oksitocinën dhe dopaminën dhe ka një ndikim të drejtpërdrejtë në nivelet e kortizolit, i cili rregullon gjendjen tonë shpirtërore."

Në vitin 2017, ekipi i Fotopoulou publikoi një studim që tregoi një goditje edhe e butë, e ngadaltë nga një i huaj mund të zvogëlojë ndjenjat e përjashtimit shoqëror. Por në jetën tonë normale, ne nuk shkojmë duke ledhatuar njëri-tjetrin gjatë gjithë kohës. "Jo, nuk ke nevojë për atë prekje gjithë ditën. Na duhet vetëm ky lloj i butë i prekjes." thotë McGlone.

Në këto kohë të privimit nga prekja nuk ka asnjë zëvendësim të vërtetë për atë që marrim nga njerëzit e tjerë, por ka mënyra për ta qetësuar veten. Laboratori i Fotopoulou së shpejti do të publikojë një studim të kryer gjatë pandemisë që bazohet në teorinë se, në të njëjtën mënyrë që ne mendojmë se mund të ndiejmë dhimbjen e të tjerëve, mund të jemi në gjendje të përjetojmë edhe prekjen, gjithashtu.

“Truri kodon përvojat multisensore në mënyra të shumëfishta. Ne gjithashtu mund të ‘ndiejmë’ dhimbjen dhe kënaqësitë e të tjerëve vetëm duke i ‘parë’. Ky nuk është një zëvendësues i përhershëm ose i plotë, por i pjesshëm." thotë ajo.

Një uri për prekje është një sinjal se një nevojë primitive nuk po plotësohet.

Burimi: The Guardian. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë