Bota

Macron i flet Francës: Reforma e pensioneve është e nevojshme

Presidenti Emmanuel Macron vazhdon rrugën e tij, përsërit se reforma e pensioneve "nuk më pëlqen më shumë se ju, por është e nevojshme", konfirmon se kryeministrja Elisabeth Borne ka besimin e tij, flet për një udhërrëfyes të ri, por risia më e rëndësishme në intervistën e tij në lajmet e orës 13:00 është se ngjalli një “cinizëm të disa kompanive të mëdha”.

Kjo nuk kishte ndodhur kurrë që kur Macron hyri në Elysee në vitin 2017 dhe dënimi duket se është një përgjigje ndaj akuzës themelore të këtyre muajve të mobilizimit social, domethënë se pesha e reformave bie gjithmonë mbi ato të zakonshmet, pra shtresat e mesme dhe popullore , pa ndikuar në fitimet rekord të kompanive të mëdha dhe pagat milionere të drejtuesve të tyre.

Kur flet për një përpjekje të përbashkët, për angazhimin kolektiv të të gjithë francezëve për të financuar dhe për të ruajtur modelin social me të cilin ata janë të lidhur, Presidenti Macron denoncon faktin se disa kompani të mëdha kanë arritur kohët e fundit përfitime të jashtëzakonshme duke "blerë përsëri aksionet e tyre në bursë". Praktikë ligjore dhe legjitime, por e papërshtatshme në këtë fazë të konfliktit ekstrem social.

Macron më pas njoftoi se do t'u kërkojë këtyre kompanive "një kontribut të jashtëzakonshëm në mënyrë që punëtorët të përfitojnë nga këto para"

Përveç kësaj përpjekjeje për të rezonuar me ndjenjat popullore, Macron i është shfaqur besnik vetes, me atë kompetencë dhe vetëzotërim që vazhdon të magjepsë mbështetësit e tij dhe është gjithnjë e më i patolerueshëm për kundërshtarët që e shohin atë arrogant dhe të shkëputur nga realiteti.

Grevat dhe marshimet do të vazhdojnë, dita e nëntë e madhe e mobilizimit është planifikuar për nesër dhe Macron ishte i prirur të nënvizonte respektin e tij për mospajtimin e shprehur në mënyrë demokratike në demonstratat e autorizuara.

Por ai shtoi se “as partizanët dhe as fraksionet nuk mund të pranohen”, duke paralajmëruar se “ekseset nuk do të tolerohen”. Prej ditësh një nga çështjet që ka trazuar jetën tashmë të komplikuar shoqërore dhe politike franceze ka qenë menaxhimi i rendit publik, me vandalizmin dhe provokimet e bllokut të zi dhe shtypjen ndonjëherë pa kriter të policëve dhe xhandarëve.

Macron më pas u përpoq ta vendoste reformën e pensioneve në një kontekst më të gjerë, atë të një reflektimi të përgjithshëm mbi kuptimin e punës, e cila, sipas tij, ka humbur disi pas izolimeve pandemike. Kështu presidenti dëshiron të rifillojë dialogun me partnerët socialë për kushtet e punës, evoluimin e karrierës dhe punët e vështira.

Por Macron tha se ishte gati të "duronte mospopullaritetin" në mënyrë që të zbatonte reformën. “Nuk po tentoj të rizgjidhem, në çdo rast Kushtetuta do të më pengonte sepse ky është tashmë mandati im i dytë presidencial. Mes sondazheve afatshkurtra dhe interesit të përgjithshëm të vendit, unë zgjedh interesin e përgjithshëm të vendit.

Tone pajtuese, por jo shumë, dhe një riafirmim i linjës së mbajtur prej muajsh tashmë, pavarësisht protestave në sheshe dhe rrezikut që kryengritja popullore e mbrojtur nga Jean-Luc Mélenchon (lideri i së majtës radikale) të vijë realisht. “Reforma e pensioneve për ata 64 vjeç do të hyjë në fuqi brenda vitit”, përsëriti Macron.

Sindikatat, partitë opozitare të majta dhe të djathta, studentët dhe qindra mijëra punëtorë vazhdojnë të ndihen të padëgjuar dhe do të kthehen për të protestuar, duke filluar nga nesër.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë