Menaxhim

Kur bëhet fjalë për tranzicionin e energjisë, tregjet bëjnë një gabim të madh

Ritmi i ndryshimeve në botën moderne është zakonisht i shpejtë dhe trazues. Teknologjitë që duken të rëndësishme në jetën tonë, mund të bëhen të tepërta për një moment.

Energjia është një sektor ku inovacioni dhe idetë e reja kanë një rëndësi të madhe, pasi vendet dhe kompanitë përpiqen të gjejnë mënyra për t'u zhvendosur në një shoqëri të bazuar në burime të rinovueshme si era dhe dielli dhe jo lëndët djegëse fosile si qymyri, nafta dhe gazi natyror.

Në një diskutim në Forumin Ekonomik të javës së shkuar në Davos, një analist shprehu frikën e tij se tregu nuk ka marrë ede mësimin e revolucioneve teknologjike.

Thomas Hohne-Sparborth, kreu i kërkimeve në bankën Lombard Odier, theksoi ndryshimet e mëdha që po ndodhin në fushën e teknologjive me karbon të ulët dhe zero dhe, si rrjedhojë, në shoqëri.

"Ne kemi parë revolucione industriale të së kaluarës, duke përfshirë tranzicionet e energjisë. Ajo që ne po shohim realisht tani është transformimi i plotë i të gjithë ekonomisë sonë. Ana e kërkesës së ekonomisë sonë, mënyra se si ne i fuqizojmë automjetet, mënyra se si ngrohim ndërtesat tona, mënyra se si e përdorim energjinë në industri - të gjitha këto duhet të transformohen”, - tha Hohne-Sparborth.

“Ne po kërkonim investime triliona dollarëshe.”

Kur bëhet fjalë për tranzicionin e energjisë, shumat që diskutohen janë vërtet të rëndësishme. Vitin e kaluar, raporti “World Energy Outlook 2022” i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë tha se investimet në energjinë e pastër mund të jenë në rrugën e duhur për të kaluar 2 trilion dollarë në vit deri në vitin 2030, një rritje prej mbi 50% krahasuar me sot.

Ndërsa diskutimi në Davos - i cili u moderua nga Joumanna Bercetche i CNBC - përparoi, Hohne-Sparborth u pyet nëse energjia e pastër tani ishte e përballueshme në shkallën e kërkuar.

Përgjigja për këtë pyetje ishte, "ne po zhvendosemi shumë shpejt, dhe sot do të thosha, po, është bërë burimi më i lirë i energjisë".

"Ajo që mendoj është se tregu në përgjithësi po nënvlerëson është thjesht ritmi me të cilin po shpaloset ky tranzicion," - shtoi ai, duke shpjeguar se mund të nxirren mësime nga historia.

"Ne kemi parë revolucionet teknologjike të kaluara, qoftë adaptimi i anijeve me avull, i telefonave celularë, ndonjë pjesë e teknologjisë së re të infrastrukturës.Të gjitha këto tranzicione, priheshin të ndiqnin një model shumë të ngjashëm. Ato u shpalosën shumë ngadalë… dhe më pas tranzicioni përfundoi në një hark kohor prej 10 deri në 20 vjet. Por kur shfaqet një teknologji e re, superiore, që bëhet konkurruese me koston, ajo shpërndarje mund të ndodhë shumë shpejt".

Në panelin e CNBC, u shfaq edhe Andrés Gluski, CEO i firmës energjetike AES i cili e quan ndryshim dramatik tranzicionin e energjisë.

"Problemi është kapaciteti, si i mbani dritat ndezur 24/7 dhe këtu duhet të përdorni bateritë litium-jon në baza ditore. Për të arritur me të vërtetë një dekarbonizim të plotë, ne do të kemi nevojë për hidrogjen të gjelbër, ndoshta do të kemi nevojë për bërthama të vogla modulare, etj.Dhe unë gjithashtu pajtohem shumë se ajo që na nevojitet është që burimet e rinovueshme të jenë më shumë sesa thjesht konkurruese – thjesht më mirë në mënyrë që të ulim kostot të barabarta në cilësi. Dhe kjo është sinqerisht ajo që sektori i korporatave dhe  konsumatorët po kërkojnë."/CNBC


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë