Keshilla

Investimi më i mirë tek fëmijët është liria për të luajtur

Nga Katherine Marsh– Muajin e kaluar, mora fëmijët e mi nga dita e parë e tyre në shkollën fillore amerikane pas tre vjetësh në një shkollë franceze në Bruksel. Ata të dy dukeshin të magjepsur. “A ke bërë miq?” Pyeta vajzën.

“Çfarë është pika?” Tha vajza ime 7-vjeçare. “pushimi është shumë e shkurtër.”

Në Bruksel, ata kishin 50 minuta pushim plus një pushim 20-minutësh në mes të orëve të mëngjesit. Në Uashington, ata kanë 30 minuta pushim total. Distrikti shkollor garanton vetëm 20 minuta, dhe disa shkolla amerikane ofrojnë vetëm 15 minuta. Në Belgjikë, pavarësisht nga moti, pushimi ishte gjithmonë jashtë. Në Rrethin, nëse është shumë e nxehtë, shumë e ftohtë , fëmijët kanë pushim shtëpie të cilat, në shkollën tonë, Lafayette Elementary, mbahen në klasë për shkak të mungesës së hapësirës .

Më vonë atë javë, djali im 10-vjeçar  tregoi se kishte parë një film të shkurtër në shkollë rreth asaj se si fëmijët e brezit tim “nuk kishin video lojëra dhe duhej të luanin lojërat e bordit”. Pika, shpjegoi ai, ishte se fëmijët duhet të dilnin të luajnë të gjithë së bashku.

Muajin e kaluar, Akademia Amerikane e Pediatrisë lëshoi ​​një raport që përshkruan rëndësinë zhvillimore të lojës dhe sugjeron që mjekët të shkruajnë “receta”  gjatë kontrolleve të hershme të fëmijërisë. Thirrjet për rritje të kohës së lojës kanë qenë atje më parë, përfshirë në raportet e mëparshme të AAP dhe nga grupet jofitimprurëse si KaBoom dhe Koalicioni Play i SHBA-së, por ideja e “riprodhimit të lojës” bëri tituj, duke u shfaqur në një sërë mediash nga Neë York Times për revistën People.

Ky është një shkak i rëndësishëm, por pasi kam kaluar tre vjet në Evropë, fakti që ekspertët e zhvillimit të fëmijëve duhet të “përshkruanin” lojën për të bërë miq, për t’iu dëgjuar, më dukej qesharake, ashtu si përdorimi i një filmi për të nxitur  fëmijët të largohen nga ekranet e pajisjeve elektronike. Për të justifikuar sjelljen natyrore të fëmijëve ndaj prindërve dhe mësuesve, duket se duhet të paraqitet si pikë e të dhënave. Loja nuk mund të jetë vetëm ajo që fëmijët bëjnë apo çfarë gëzojnë – ajo duhet t’i shërbejë një qëllimi.

Nuk ka asgjë të keqe për të pasur një ndjenjë qëllimi kur është fjala për prindërimin ose mësimin e fëmijëve, veçanërisht në krahasim me praktikat më të pakujdesshme të së kaluarës. Por gjithnjë e më shumë në Amerikë, ka një ndjenjë se çdo moment i jetës së fëmijës duhet të jetë i qëllimshëm. Si një shkrimtare e librit për fëmijë, kaloj shumë kohë duke menduar për mënyrat unike që fëmijët e përpunojnë botën; në jetë, si në literaturë, momentet e rritjes dhe zbulimit kanë më shumë gjasa të ndodhin në mungesë të të rriturve, jo kur ata mikromanazhohen.

Ky tiran i qëllimit gjithashtu shteron prindërit dhe mësuesit: Në vend që t’i lëmë fëmijët të luajnë për një gjysmë ore shtesë në një gjendje kaos gjysmë të mbikëqyrur, ne mbikëqyrim ato teksa ata bëjnë diçka edukative. Por, për shkak se askush nuk e ka atë nivel të energjisë të vazhdueshme, ne përfundojmë duke u mbështetur në aktivitetet e bazuara nga ekranet , të faturuara si edukative, madje edhe kur instinktet tona na thonë se nuk janë. A ka dikush që me të vërtetë mendon se një 6 vjeçar duhet të luajë lojëra matematike në një iPad në vend që të vrapojë jashtë?

Ky theks i pandikuar në qëllimin rrjedh nga një ndjenjë e rritur e konkurrencës. Në një festë në Belgjikë, takova një nënë franceze që kishte jetuar për disa vjet në zonën e Uashingtonit. Ajo kujtoi me përbuzje kopshtarët amerikanë që u mburrën për aftësitë e tyre të leximit. Disa vjet më parë, takova një prind italian në shkollën fillore amerikane të djalit tim, i cili vuri në dukje një ndjenjë të ngjashme akademike edhe tek fëmijët shumë të vegjël. Ai ofroi një teori: Ankthi mbi perspektivat ekonomike të gjeneratës së ardhshme dhe frika e humbjes së një pike në meritokraci vënë prindërit nën presion për të investuar në aftësitë e fëmijëve të tyre më parë si një avantazh konkurrues.

Por, duke nxitur gjithmonë fëmijët të jenë të qëllimshëm, a po u japim atyre një të ardhme më të mirë apo një më të keqe? Një mënyrë për të vlerësuar këtë është të shikojmë ndjenjën tonë të kënaqësisë si prindër. Ne jemi të shtyrë nga qëllimi, duke përfshirë fajin që ne nuk mund të jemi atje dhe të jemi më, për fëmijët tanë çdo minutë të ditës. Mund të jetë më e sinqertë – dhe më e dobishme për fëmijët – t’u mësojë atyre që ne të gjithë kemi nevojë për gjëra joproduktive.

Askush nuk dëshiron që fëmija i tij të rritet pa qëllim. Por loja është një pjesë e gëzimeve gjatë periudhës së fëmijërisë. Ekziston një ndjenjë e ndërgjegjësimit që fëmijët ndiejnë kur luajnë .Kjo është arsyeja pse raporti i AAP është aq i rëndësishëm – dhe pse ne duhet ta zbatojmë filozofinë e saj duke u besuar veten si prindër dhe mësues, jo duke ndjekur urdhrat e mjekut. Lufta e vërtetë është liria nga qëllimi, dhe asnjë mjek nuk mund ta përshkruajë atë./The Washington Post


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë