Financa Personale

Inflacioni është shumë i lartë kur konsumatorët e ndjejnë atë

Më 2 nëntor, Banka Federale rriti përsëri normën e interesit me 0.75 pikë, duke e çuar në 4%. Banka qendrore synon ta rikthejë në objektivin 2% inflacionin që është tashmë mbi 8%. Për të shkuar atje, duhet një recesion i dhimbshëm.

Objektivi prej 2% u adaptua fillimisht në Zelandën e Re në fillim të viteve 1990. Duke pasur parasysh se duhet të vendosnin një objektiv, politikbërësve u desh të zgjidhnin një numër. Gradualisht korniza u mor dhe nga bankat e tjera në botë. Banka Federale ka që në vitin 2012 që synon 2%. Ekonomistët thonë se objektivi duhet të jetë më i lartë. Me rritjen e inflacionit rriten dhe normat e interesit.

Një pikënisje më e lartë për normat e interesit do të ishte e duhura për të shmangur hyrjen në krizën financiare globale të viteve 2007-09, pas së cilës ato ranë pothuajse në zero dhe rraskapitën aftësinë e bankierëve qendrorë për të nxitur rritjen me stimul monetar.

Askush nuk beson se inflacioni duhet të qëndrojë mbi 8%. Por ky është momenti që objektivit të kthehet në 3 ose 4%, duke reduktuar rrezikun e rënies së normave në 0% në një krizë të ardhshme.

Një ndryshim do të lejonte bankierët që të rëndonin më pak në ekonomitë e tyre. Është vështirë të argumentosh kundër një reforme që mbahet nga kostot ekonomike të një inflacioni të fortë.  

Logjika abstrakte, siç është ideja se inflacioni shtrembëron çmimet relative të mallrave, tenton të prodhojë rezultate dërrmuese kur ekonomistët e shoqërojnë teorinë me të dhëna.

Një ide alternative është se ana negative e inflacionit është kryesisht psikologjike: publiku e urren atë. Por sa shpejt mund të rriten çmimet para se t'i shqetësojë ata? Një dokument pune nga ekonomistët në Middlebury College dhe Virginia Commonwealth University përpiqet t'i përgjigjet kësaj pyetjeje duke vlerësuar pikën në të cilën familjet dhe bizneset fillojnë t'i kushtojnë vëmendje inflacionit.

Duke përdorur të dhëna në kërkimet në Google dhe postime në Twitter për "inflacionin" në 37 vende midis 2004 dhe majit 2022, autorët zbulojnë se, kur inflacioni është i ulët, kërkime të tilla priren të jenë të palidhura me inflacionin aktual, ndërsa me norma më të larta inflacioni, ato priren të lëvizin. në sinkron. Pragu ndryshon nga vendi në vend. Në Amerikë është 3.6%; në Gjermani është 2.6%; në Britani vetëm 2.2%.

Kjo sugjeron se mund të ketë një hapësirë ​​për Amerikën për të rritur objektivin e saj të inflacionit. Rritja e çmimeve prej 3% mund të jetë mjaft e ulët që publiku të qetësohet, por mjaftueshëm e lartë për të kënaqur reformatorët. Kritikët thonë se premtimi prej 2%, pasi të jetë bërë, duhet të jetë i paprekshëm. Megjithatë, ndërsa kostot e dezinflacionit rriten, bankierët qendrorë mund ta gjejnë veten duke peshuar ndershmërinë kundër pragmatizmit./TheEconomist


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë