Treg

Frika e inflacionit do të zbehet. Ja përse

Kopertina e përparme e The Economist më 23 prill tregoi një foto të Benjamin Franklin me dorën që mbulonte gjysmën e fytyrës me tmerr.

Titulli: "Rezerva Federale që dështoi".

Kështu duket.

Masa e preferuar e Rezervës Federale për inflacionin në SHBA është rritur në 6.6%. Ndërkohë, leximi i fundit i inflacionit të çmimeve të konsumit ra në 8.3% nga 8.5%, por që ishte më i lartë se sa pritej dhe gjithashtu tregon shenja të rritjes së “ngjitshmërisë”.

Numri i krahasueshëm në Mbretërinë e Bashkuar është 7%, por pritet të shkojë më i lartë, ndërsa për Eurozonën është 7.5%.

Megjithatë, ndjekësit afatgjatë të kopertinave të Economist e dinë se ai ka një reputacion si një nga treguesit më të besueshëm të kundërt në botë.

A është koha për të pyetur veten nëse paniku i inflacionit po arrin kulmin dhe së shpejti do të zbehet me shpejtësi?

Inflacioni është me të vërtetë një fenomen monetar

“Inflacioni është si pasta e dhëmbëve. Sapo të dalë nga tubi, vështirë se mund ta riktheheni përsëri”. Kështu tha Karl Otto Pohl, kreu i Bundesbank, në fillim të viteve 1980.

Megjithatë, për 30 vitet e fundit, norma vjetore e inflacionit në Mbretërinë e Bashkuar u luhat rreth 2%, duke mos u rritur kurrë mbi 5%.

Monetaristët që dominuan mendimin ekonomik 40 deri në 50 vjet më parë janë harruar.

"Inflacioni është gjithmonë dhe kudo një fenomen monetar," tha Milton Friedman. Ludëig von Mises shpjegoi se "inflacioni është një rritje në sasinë e parasë pa një rritje përkatëse të kërkesës për të". Megjithatë, thotë Chris Watling nga Longview Economics, "në pandemi, ne i paguanim njerëzit të qëndronin në shtëpi - një recetë klasike për inflacionin".

Vjeshtën e kaluar, guru monetarist Profesor Tim Congdon paralajmëroi se “një normë inflacioni midis 5% dhe 10% do të pritet në SHBA deri në fund të vitit 2022 për shkak të një tejkalimi monetar nga rritja pothuajse 35% në dy vitet deri në mesin e vitit 2021. Kjo me siguri e shtrin nocionin e kalimtarit.” Rritja monetare në vitin 2020 ka qenë më e larta që nga viti 1943.

Ekziston një pikëpamje e përhapur, thotë Watling, se inflacioni është një fenomen global.

Megjithatë, Japonia është ende duke luftuar me deflacionin e vazhdueshëm ndërsa norma vjetore e inflacionit kinez është 1.5%. Ndërsa rritja e parasë së gjerë në SHBA u përshpejtua me 24.7% në dy vitet deri në mesin e 2021, me 15.8% në MB dhe 9.1% në Eurozonë, përshpejtimi në Japoni, Kinë dhe Indi ishte shumë më i ulët. Kjo nuk është rastësi.

"Sigurisht," thotë Watling, "pandemitë dhe luftërat gjithmonë shkaktojnë inflacion", duke rezultuar në goditje nga ana e ofertës. Por politikat monetare të bankave qendrore perëndimore bënë që kjo të përhapet në inflacion të përgjithshëm.

Kjo po përkeqësohet aktualisht nga tregjet e shtrënguara të punës, të cilat po çojnë në rritje të pagave. Në vitet 1970, pasoi një spirale e çmimit të pagave derisa politikat e shtrënguara monetare shkaktuan një recesion.

 Inflacioni mund të bjerë më shpejt se sa pritej – dhe Britania e Madhe mund të shmangë recesionin Megjithatë, tani, sipas të dhënave monetare, një krizë është duke u zhvilluar. Grupi hulumtues Macrostrategy thekson se rritja monetare e SHBA është ngadalësuar në bazë vjetore tre mujore në 3%. Vetëm dy muaj më parë, norma kishte qenë 6.2% dhe 5.4% në eurozonë, 3.8% në Japoni dhe 2.2% në MB, sipas Congdon.

“Mbinxehja dhe presionet rritëse mbi inflacionin bazë do të vazhdojnë edhe për disa tremujorë,” shkruan ai, “por atëherë inflacioni do të tejkalojë rritjen monetare. Dobësia e çmimit të aseteve është atëherë pothuajse e sigurt si një pararendës dhe shoqërues i recesionit.

“Moderimi i kohëve të fundit në rritjen e parasë nënkupton që inflacioni do të ulet më afër normave të viteve 2010… por vonesat janë të tilla që si këtë vit ashtu edhe 2023 do të shfaqin norma vjetore të inflacionit zakonisht mbi 5% dhe ndonjëherë mbi 10%.

Rritja e kredisë bankare në SHBA do të kërkojë që Rezerva Federale Amerikane të vazhdojë të rrisë normat e interesit, por është më e heshtur në Japoni dhe në Eurozonë, ndërsa presioni rregullator në MB për të rritur raportet e kapitalit të bankave do të jetë deflacioniste.

Watling "nuk është i bindur nga argumenti "recesioni në MB" për shkak të 200 miliardë paund kursime të tepërta". Ai pajtohet se "inflacioni do të ulet në periudhën afatmesme dhe afatgjatë nga ku ishte" por është optimist se oferta dhe kërkesa për energji do të kenë një ekuilibër më të mirë në vitin 2023 me çmime të larta që reduktojnë kërkesën, stimulojnë prodhimin dhe bëjnë që çmimet të bien ndjeshëm.

Nëse është e saktë, inflacioni do të ulet më shpejt dhe më shpejt se sa pritej. Rritja reale monetare mund të mos kthehet në negative, kështu që rritja ekonomike në Perëndim do të ngadalësohej, por recesioni do të shmangej.

Në secilin skenar, normat e interesit duhet të rriten më tej, por duhet të mbeten nën 3%. Kjo mund të nënkuptojë që yield-et e obligacioneve të qeverisë amerikane, të cilat së fundi tejkaluan 3% përpara se të tërhiqeshin sërish, janë pranë një piku afatmesëm, por Watling paralajmëron për vetëkënaqësinë afatgjatë.

Ai beson se një tendencë rënëse 30-40 vjeçare mori fund në vitin 2020 dhe se tendenca do të jetë në rritje për po aq kohë. Perspektiva për aksionet varet nëse recesioni do të shmanget. Por sjellja e çmimeve të energjisë, me çmimin e naftës që lëviz rreth 100 dollarë për fuçi në vend që të arrijë majat e reja, sugjeron që Watling do të vërtetohet se ka të drejtë dhe Economist, edhe një herë, do ta ketë gabuar.

Burimi: Money Week/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë