Treg

Europa mund të përballojë një recesion dimëror

Vladimir Putin duhet të mendojë se liderët e Europës kanë lindur dje. Presidenti rus e ka bërë krejtësisht të qartë se do të përdorë kufizime të rrepta të furnizimeve me gaz natyror si një armë ekonomike në dimrin e ardhshëm, por politikanët europianë dhe bankierët qendrorë ende flasin për një embargo ruse si një mundësi të thjeshtë.

Praktikisht nuk ka asnjë mënyrë për t'i shpëtuar një recesioni në mbarë Europën, por ai nuk duhet të jetë as i thellë dhe as i zgjatur. Është gjithashtu karta e fundit ekonomike e Rusisë. Për sa kohë që Europa siguron që ekonomitë e saj t'i mbijetojnë sezonit të ftohtë, shantazhi i Rusisë do të ketë dështuar. Ajo nuk do të pretendojë fitoren në Kiev mbi kurrizin e familjeve të dridhura në Vjenë, Pragë dhe Berlin.

Sigurisht, ekonomia europiane është e pambrojtur. Me gazsjellësin Nord Stream 1 që funksionon me 20 për qind të kapacitetit dhe tubacionet e tjera për në Europën Lindore nën kërcënim, disa vende përballen me mungesa fizike të gazit këtë dimër. Edhe me depozitimin europian të gazit më të lartë se vitin e kaluar, sipas FMN-së, një embargo e plotë e gazit rus do të linte Gjermaninë, Italinë dhe Austrinë 15 për qind më pak nga nivelet e dëshiruara të konsumit. Republika Çeke, Sllovakia dhe Hungaria do të shihnin mungesa deri në 40 për qind të konsumit normal. Të gjitha vendet europiane do të përballen me rritje të çmimeve. Tashmë, çmimet europiane të gazit me shumicë janë afër 200 euro për megavat orë, krahasuar me çmimet e para krizës prej rreth 25 euro, tetë herë më të ulëta.

Kur çmimet e një nevoje të importuar rriten, të ardhurat reale dhe aftësia e familjeve për të shpenzuar para për gjëra jo thelbësore bien në mënyrë të pashmangshme. Recesionet janë të pamundura për t'u shmangur. Ky ishte përfundimi i prognozës së zymtë por realiste të Bankës së Anglisë të javës së kaluar. Së shpejti do të përsëritet nga parashikuesit zyrtarë në eurozonë. Edhe Franca, me përdorimin e saj të gjerë të energjisë bërthamore, nuk do të gjejë një rrugë shpëtimi, sepse sektori i saj energjetik ka problemet e veta të besueshmërisë dhe është thellësisht i integruar në ekonominë e gjerë europiane.

Makthi që Europa duhet të shmangë është nacionalizmi energjetik kur Putini kthen vidën. Nëse tregtia ndërkufitare kufizohet dhe industrisë nuk i sigurohet linja shpëtimi, Putini do t'i vërë të papunët në një vend kundër ngrirjes në të tjerët. Kjo do të përforconte vetë-imazhin e tij si ndërmjetësi i fuqisë së kontinentit, i aftë për të rritur ose ulur presionin mbi Europën dhe Ukrainën duke shtypur disa butona në stacionet e pompimit të tubacioneve të gazit. Por një rezultat i tillë i zymtë nuk është i pashmangshëm. Mbrojtja më e rëndësishme është zëvendësimi.

Tashmë, Gjermania ka zëvendësuar pjesën më të madhe të gazit të saj të importuar nga Rusia me furnizime të gazit natyror të lëngshëm, të dërguar në anije në Holandë ose Britani dhe të pompuar në objektet e magazinimit gjerman. Deri në dhjetor, ajo do të operojë të parën nga katër njësitë e depozitimit dhe rigazifikimit lundrues të LNG-së që ka marrë me qira qeveria e saj.

Pavarësisht protestave të kundërta, industria europiane po ndryshon me shpejtësi proceset e prodhimit për të zëvendësuar energjinë elektrike dhe karburantet e tjera me gazin aty ku është e mundur, ose duke importuar mallra gjysmë të prodhuara nga jashtë BE-së ku qasja në gaz është e bollshme. Amoniaku i uritur për gaz për industrinë e plehrave nuk duhet të prodhohet në Europë, për shembull. Dëshmitë e botës reale të industrive që veprojnë për të reduktuar konsumin po rriten në të gjithë kontinentin.

Në prodhimin e energjisë elektrike, qymyri është duke u ndalur përkohësisht, pavarësisht nga pasojat mjedisore, dhe Gjermania më në fund po konsideron të ngadalësojë mbylljen e parakohshme të industrisë bërthamore. Kapaciteti gjenerues i energjisë elektrike të rinovueshme në Europë pritet të rritet me 15 përqind këtë vit, duke reduktuar më tej varësinë nga gazi rus.

Pas zëvendësimit vjen solidariteti brenda Europës. Modelimi i FMN-së tregoi se ndarja më e madhe ndërkufitare e gazit mund të zvogëlojë ndjeshëm humbjet në vendet më të prekura, pothuajse duke përgjysmuar goditjet ndaj ekonomive të Europës Qendrore dhe Lindore me kosto të ulët ndaj atyre që lejojnë rrjedhjen e gazit. Ndërsa infrastruktura ndërkufitare përmirësohet, aftësia për të pompuar gazin drejt lindjes nga Europa Perëndimore, e cila ka akses shumë më të mirë në LNG, në të ardhmen pothuajse do të eliminojë efektet ekonomike të një embargoje gazi.

Së fundi, familjet duhet të luajnë rolin e tyre. Konservimi këtë dimër do të jetë gjithçka. Nxitjet e publicitetit kanë funksionuar në Japoni dhe Alaskë për të kufizuar konsumin e energjisë përballë mungesave. Kjo do të ndihmohej nga rritjet e mëdha të kostos së energjisë për të dhënë një sinjal të rëndësishëm çmimi, të kompensuar nga pagesat e njëpasnjëshme për familjet më të varfra. Vetëm industria nuk duhet të mbajë peshën kryesore të luftës energjetike të Putinit.

Politika të tilla mund të zvogëlojnë efektet më të këqija këtë dimër nga humbjet e PBB-së prej rreth 6 përqind në Europën Qendrore në një të tretën e saj, me ekonominë e BE-së duke marrë një goditje prej vetëm 1.8 përqind, shumë më pak se ajo e krizës financiare, sipas modelimi i FMN-së.

Më e rëndësishmja, çdo rënie e prodhimit ekonomik do të ishte e përkohshme. Pasi të durohej, nuk do të vazhdonte. Çdo dimër, zëvendësimi do të përmirësohet ndjeshëm. Ekonomitë e përparuara perëndimore do të tregojnë edhe një herë qëndrueshmërinë dhe fleksibilitetin e tyre – këtë herë përballë një përpjekjeje të qëllimshme për të krijuar kaos.

Ekonomisë së Rusisë, nga ana tjetër, do t'i jepej një goditje tjetër e rëndë. Tashmë e dëmtuar ndjeshëm nga sanksionet dhe e paaftë për të importuar mallra të nevojshme për prodhim, ajo së shpejti do të humbasë sektorin kryesor të eksportit, lëndët djegëse fosile në Europë. Teksa Europa rimëkëmbet nga recesioni i këtij dimri, kjo do ta linte ekonominë e Rusisë të lartë dhe të thatë – duke u ngritur nga pesha e saj.

Burimi: Financial Times/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë