Keshilla

Ëndërrimi, ushtrimi i përsosur për t’u ndier mirë

Koronavirus na ka detyruar që të qëndrojmë midis mureve të shtëpisë dhe humori i keq është gjithnjë i present, por ekziston një ilaç për të mbajtur lart moralin: të ëndërrosh.

Lajmet na bombardojnë dhe duket se nuk e shohim daljen nga tuneli i një situate që nuk do ta imagjinonim kurrë: lodhja, ankthi dhe shqetësimi janë bërë shokë të pandashëm, por ka ardhur koha për të rimbushur bateritë. Mësojmë të marrim disa minuta vetëm për ne, duke harruar smartphone, duke zbrazur kokën nga mendimet e këqija dhe duke e lënë trurin të lirë të endet pa kufizime.

Duket një banalitet, por nuk është: të ëndërrosh me sy hapur dhe ta lësh mendjen të abstraktohet nga ajo që po përjetojmë është shumë e rëndësishme. Disa minuta për të shfletuar albumin fotografik, të marrësh një libër që kemi dashur të lexojmë për ca kohë, të shkruajmë një ditar ose disa poezi, të ulesh dhe të shikosh nga dritarja janë truket e vogla për të shkëputur mendjen dhe për të rikthyer pak qetësi dhe humor të mirë edhe në një realitet kaq të errët.

Aftësia për të abstraktuar veten nga e tashmja është një valvul lehtësie e jashtëzakonshme sepse shpëtimi nga ajo që po na ndodh dhe nga vorbulla e lajmeve të këqija, të cilat na hedhin në dëshpërim, është një çlirim autentik.

E konfirmojnë edhe studiuesit: askush nuk dyshon më, sepse është e qartë. Të ëndërrosh ndihmon për të jetuar më mirë dhe rrit krijimtarinë tonë; jo vetëm kaq, sepse shpërqendrimi është një teknikë mbijetese, e cila na lejon të ruajmë ekuilibrin e duhur mendor edhe në situata veçanërisht stresuese. Të ëndërrosh nënkupton pushtimin e një hapësire personale shpëtimi, në të cilën ndjehemi të lirë të jemi vetvetja pa kushte, kufizime dhe gjykime.

Një zbulim i vazhdueshëm: provat shkencore mund të na befasojnë. Të ëndërrosh me sy hapur, sipas hulumtimit, është një mënyrë për të ecur përpara në procesin evolucionar: të qenit i angazhuar në një aktivitet specifik nuk përjashton mundësinë e të menduarit për diçka tjetër, edhe pse pa hequr shumë nga ato që ne po bëjmë. Për të vegjlit, fantazimi është normal dhe është funksional për të eksploruar aktivitete të reja dhe për të zbuluar botën përreth tyre. Vëzhgimi i fëmijëve është shumë i dobishëm për të kuptuar se cilat janë mekanizmat e njohjes dhe mbijetesës që ne zbatojmë në një mënyrë të pavetëdijshme, por jashtëzakonisht efektive.

Përveç këmbëve në tokë! Është më shumë se e sigurt se kur zgjohemi, kalojmë rreth një të tretës së kohës duke menduar për diçka tjetër përveç asaj që ne po bëjmë. Kur kjo ndodh, ne transportojmë veten në një botë të largët, rregullat e së cilës janë diktuar nga ne: ne vazhdojmë të bëjmë atë që po bëjmë, por mendja largohet: një ilaç i shkëlqyeshëm për të mos u kthyer gjithmonë në lajmet tragjike të kësaj periudhe.

Liria totale: ta lini mendjen të endet, duke imagjinuar vende dhe situata të ndryshme, joreale apo edhe plane të ardhshme dhe më të mira të jetës do të thotë t’i jepni formë mendimeve më të thella, shpesh të bllokuar në thellësinë e pavetëdijës tonë. Pra, asgjë më mirë sesa të lejojmë emocionet dhe dëshirat të na mposhtin, duke na ndihmuar të kuptojmë se çfarë kërkojmë dhe çfarë kemi nevojë. Ne jemi vazhdimisht në kërkim të vetvetes, për kë jemi dhe për atë që do të donim të ishim ose që do të donim të ishim në gjendje të bëjmë dhe të eksperimentojmë: kjo është arsyeja pse ne mund dhe duhet ta përdorim kohën në dispozicion këto ditë për të vazhduar ëndërrimin.

Më Shumë