Treg

Ekonomia e Europës është në një ‘rrugë të keqe’. Politikëbërësit duhet të reagojnë

Rritja e pagave tani duket se po zbehet

Nga Gazeta ‘Si’-Aksioneve dhe obligacioneve europiane u është dashur të përballen me shumë sfida në në vitet e fundit: lufta, një krizë energjetike dhe inflacioni në rritje.

Yield-et e obligacioneve të qeverisë franceze dhjetëvjeçare kanë rënë nga 3.5% në tetor në 2.8%. Edhe yield-et italiane ranë për pak kohë nën 4%, nga 5% në mes të tetorit. Investitorët janë pjesërisht optimistë sepse inflacioni po bie më shpejt se sa pritej. Megjithatë, gjendja e tyre pasqyron gjithashtu një realitet më të zymtë: ekonomia është aq e dobët sa sigurisht që shkurtimet e normave të interesit nuk janë larg.

Në nëntor inflacioni ishte vetëm 2.4%. Tregjet janë duke ulur çmimet për të ulur normën kryesore në 2.75%, nga 4%.

Ekonomistët janë më pak të sigurt - ata presin vetëm uljen e parë deri në qershor. "Numri më i fundit i inflacionit e ka bërë një rritje të mëtejshme të normës mjaft të pamundur," pranoi kohët e fundit Isabel Schnabel, një anëtare e ashpër e bordit ekzekutiv të Bankës Qendrore Europiane.

Por nuk ka pasur asnjë aluzion për shkurtime. Sigurisht që askush nuk e pret një të tillë në takimin e 14 dhjetorit. Në një kohë kur ekonomia e Europës po dobësohet me shpejtësi, zyrtarët rrezikojnë të mos reagojnë ngadalë.

Ka dy arsye për shqetësim të veçantë. E para është rritja e pagave. Fillimisht, inflacioni i eurozonës u nxit nga rritja e çmimeve të energjisë dhe zinxhirët e furnizimit të rënduar, gjë që rriti çmimin e mallrave.

Inflacioni i Europës u nxit fillimisht nga rritja e çmimeve të energjisë

Meqenëse marrëveshjet e pagave janë rënë shpesh dakord për disa vite në tregun e punës në Europë, pagat dhe çmimet e shërbimeve u deshën më shumë për t'u përgjigjur. 

Si rezultat, deri në tremujorin e tretë të vitit 2023, pagat reale gjermane kishin rënë afërsisht në nivelin e tyre në vitin 2015. Tani ato po rikuperojnë terrenin e humbur. Në mënyrë të ngjashme, pagat e negociuara kolektive holandeze u rritën me pothuajse 7% në tetor dhe nëntor, krahasuar me një vit më parë, edhe pse inflacioni lëvizi rreth zeros. Rritja e përgjithshme e pagave në vendet e eurozonës është rreth 5%.

Nëse kjo rritje e pagave vazhdon, inflacioni mund të rritet në 2024- frika e madhe e BQE -së. Megjithatë ka shenja që tashmë ka filluar të ngadalësohet. Në të vërtetë, një platformë punësimi, gjurmon pagat në shpalljet e punës. Ajo zbulon se rritja e pagave në lista ka rënë duke sugjeruar se pagat do të pasojnë së shpejti. 

Për më tepër, rritja e pagave nuk çon gjithmonë në inflacion. Fitimet e korporatave, të cilat panë një rritje në vitin 2022 kur kërkesa ishte e lartë dhe pagat ishin të ulëta, mund të marrin një goditje. Ka disa tregues se marzhet kanë filluar të tkurren.

Arsyeja e dytë për shqetësim është shëndeti i ekonomisë në përgjithësi. Ajo ka luftuar me kërkesën e dobët ndërkombëtare, përfshirë nga Kina, dhe çmimet e larta të energjisë. Tani sondazhet sugjerojnë se si prodhimi ashtu edhe shërbimet janë në një recesion të lehtë. Një bum konsumi në pjesë të Europës tashmë po zbehet: vetë politika monetare po rëndon mbi blerjet më të mëdha të financuara nga borxhi.

Rënia e normave të interesit të tregut duhet të lehtësojë kushtet financiare si për konsumatorët ashtu edhe për investitorët, dhe për rrjedhojë të zvogëlojë nevojën që zyrtarët e BQE- së të lëvizin shpejt. Megjithatë, siç thekson Davide Oneglia, një ekonomist, këto norma interesi më të ulëta të tregut reflektojnë kryesisht rënien e inflacionit dhe kështu nuk prodhojnë norma reale më të ulëta. Si rezultat, ata nuk kanë gjasa të bëjnë aq shumë për të stimuluar kërkesën.

Ka një arsye më shumë që politikëbërësit të bëjnë një lëvizje përpara. Ndryshimet e normave të interesit ndikojnë në ekonomi me vonesë: duhet kohë që normat më të larta të ndryshojnë vendimet e investimeve dhe shpenzimeve, dhe si rrjedhojë të ulin kërkesën. Përplasja e plotë e ndryshimeve në normat zakonisht kërkon një vit ose më shumë për t'u ndjerë, që do të thotë se shumë nga rritjet e normave të BQE -së duhet të kalojnë ende. Politikëbërësit ndoshta janë shtrënguar shumë.

Ana e kundërt është se uljet e normave në muajt e ardhshëm nuk do të ndikojnë në ekonomi deri në fund të vitit 2024, kohë në të cilën pak analistë presin që inflacioni të jetë ende një problem dhe shumë presin që ekonomia të jetë ende në vështirësi. Deri atëherë, politikëbërësit e BQE-së do të duan të jenë afër normës "neutrale" të interesit të bllokut, e cila është diku midis 1.5 dhe 2%, mendon Oneglia, që të mos vazhdojnë të ulin kërkesën. 

Të dhënat e inflacionit të janarit mund të jenë të paqëndrueshme, pjesërisht për shkak se skemat e ndihmës së qeverisë të prezantuara gjatë krizës energjetike po hiqen gradualisht. Një rritje do ta bënte BQE-në edhe më të kujdesshme. Të dhënat e pagave publikohen me një vonesë të gjatë në Evropë dhe zyrtarët shpesh hezitojnë të mbështeten në tregues në kohë reale, siç janë të dhënat e publikuara nga Indeed. 

Kjo është arsyeja pse ekonomistët nuk presin ulje të normave deri në qershor, shumë më vonë se sa sugjerohet nga çmimet aktuale të tregut. BQE ishte shumë e ngadaltë për të reaguar ndaj inflacionit në rritje. 

Burimi: The Economist/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë