Treg

Bloomberg: Fundi i këtij viti do të sjellë recesion për Europën

Nga Gazeta ‘Si’ - Zona e euros do t'i nënshtrohet recesionit të saj të parë që nga pandemia, me ekonominë që do tkurret për një tremujor të dytë radhazi në muajt e fundit të vitit, sipas një sondazhi të analistëve të Bloomberg.

Tkurrja prej 0.1% e parashikuar tashmë midis shtatorit dhe dhjetorit, krahasohet me parashikimin e vrojtimit të mëparshëm që prodhimi të mbetet i pandryshuar. Një rikuperim i lehtë shihet në fillim të vitit 2024.

"Ne dyshojmë se jemi në fillimin e një rritjeje", tha Joerg Angele, një ekonomist në Bantleon Bank. “Erërat e kundërta mbeten të forta, veçanërisht ato që rrjedhin nga rritja masive e normave të interesit.”

Dobësia udhëhiqet nga Gjermania, ekonomia më e madhe e Europës. I përfshirë nga një krizë buxhetore dhe kërkesa e dobët globale, vendi pritet të përjetojë një rënie prej 0.2% në tremujorin e katërt - më shumë se rënia prej 0.1% e parashikuar fillimisht.

Rezultatet e anketës janë në kontrast me parashikimin e nëntorit të Komisionit Evropian, i cili parashikon që zona e euros me 20 vende të rikthehet në rritje këtë tremujor, e ndihmuar nga një rënie e madhe e inflacionit dhe një treg i fuqishëm i punës.

Të dhënat e Eurostat të enjten ia atribuuan dobësinë e fundit të rajonit ndryshimeve në inventarë, duke treguar se konsumi i familjeve mbetet i fortë. Por tkurrja e numrit të prodhimit industrial dha një kujtesë për dobësinë e vazhdueshme të rajonit.

Ndërkohë që një pengesë e madhe ka ardhur nga politika më e shtrënguar monetare, ngadalësimi i fundit i rritjes së çmimeve të konsumit ka habitur tregjet dhe politikëbërësit njësoj, duke nxitur bastet në Bankën Qendrore Evropiane për të ulur normat që në pranverë.

Ekonomistët ulën parashikimet e tyre për inflacionin deri në shtator 2024. Por parashikimet tremujore u ngritën më lart përtej kësaj dhe nuk parashikojnë lehtësim të fitimeve të çmimeve në objektivin 2% të BQE-së gjatë periudhës së mbuluar në sondazh.

Burimi: Bloomberg/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë