Lexo me "Si"

Çfarë të lexoni për t’u bërë një shkrimtar më i mirë

Nga Gazeta Si - Fjalët e para janë më të vështirat. Për shumë prej nesh shkrimi është një sfidë më vete. Fjalët rrjedhin me vështirësi në faqe - dhe shpesh duken se janë ato të gabuarat, në rendin e gabuar. Megjithatë, pak ndalojnë për të pyetur pse shkrimi është i vështirë, pse ajo që shkruajmë mund të jetë e shkruar keq.

Për fat të mirë për këdo që kërkon të bëhet një shkrimtar më i mirë, veprat e rekomanduara këtu ofrojnë ndriçim dhe siguri. Është e vërtetë që shkrimi është i vështirë. Por nëse së pari mund të kuptoni origjinën dhe cilësitë e shkrimit të keq, mund të mësoni të diagnostikoni dhe kuroni problemet në prozën tuaj. Në mënyrë të ngjashme inkurajuese është vëzhgimi se shumica e drafteve të para janë të klasit të dytë, kështu që mund të ndërhyni për t’u bërë një shkrimtar i aftë. Këto pesë vepra janë burime të shkëlqyera njohurish dhe frymëzimi.

“Politics and the English Language” nga George Orwell

Nisja me esenë e Orwell-it mund të duket po aq klishe sa frazat e çuditshme që ai përqesh në të. E botuar në vitin 1946, kjo polemikë kundër shkrimit të varfër dhe perfid do të jetë e njohur për shumë njerëz. Por këshillat e tij se si të shkruani janë po aq të përshtatshme tani sa atëherë.

(Përveç kësaj, është i shkurtër dhe i lirë.) Orwell analizon metaforat joorigjinale, që ende ndjekin prozën e akademikëve, politikanëve, profesionistëve dhe hakerëve. Ai kritikon “fjalët e pakuptimta” dhe “diksionin pretendues” të kohës së tij; shumë nga problemet që ai citon mbeten të zakonshme. Për të shpëtuar shkrimtarët që t’i rikthejnë këto, Orwell propozon gjashtë rregulla tashmë kanonike.

Pesë të parat janë pak a shumë: preferoni fjalë të shkurtra, të përditshme dhe zërin aktiv, shkurtoni fjalët e panevojshme dhe përpiquni për imazhe të freskëta. “Të shkelësh ndonjë nga këto rregulla më shpejt se sa të thoni ndonjë gjë krejtësisht barbare” - tregon vështirësinë për të përcaktuar diçka aq proteanike sa gjuha. Por kjo nuk i ka penguar të tjerët të përpiqen.

“Style” nga Joseph M. Williams dhe Joseph Bizup

Në “Style”, Joseph Williams, i cili dha mësim anglisht në Universitetin e Çikagos, i udhëzon shkrimtarët se si t’i rishikojnë shkrimet e tyre në diçka më të qartë, më koncize dhe koherente.

Ndryshe nga Orwell, i cili krijoi rregulla të nivelit të lartë që shkrimtarët t’i zbatonin sipas instinktit, Williams propozon që të nuancohen “parimet” dhe tregon se si t’i zbatoni ato. Ndërsa, për shembull, Orwell i nxiti shkrimtarët që “të mos përdorin kurrë pasivin ku mund të përdorni aktivin”, Williams shpjegon se si pasivët ndonjëherë mund të ndihmojnë në krijimin e një ndjesie rrjedhjeje.

Kjo është pjesë e mbulimit të tij të “kohezionit” dhe “koherencës”, të cilat mund të përmbysin mënyrën se si shkruani. Gjithashtu i thellë është udhëzimi i Williams për krasitjen e prozës dhe për sëmundjet dhe virtytet e nominalizimit - emrat e formuar nga foljet, të cilat shpesh çojnë në fjali të shtrembëruara. Detaje të tilla teknike, seksione përmbledhëse dhe ushtrime praktike e bëjnë “Style” veprën më të ngjashme me tekstet shkollore në këtë listë. Mund të jetë gjithashtu më e dobishme.

“On Writing Well” nga William Zinsser

Më pak praktike se “Style”, por shumë më argëtuese për t’u lexuar është “On Writing Well”. William Zinsser, i cili ishte një gazetar dhe mësues amerikan, është një njohës i mirë i shkrimtarisë me një talent për aforizma. Ai përqafon tema si “ritmi” dhe “zëri” që priren të sfidojnë rregullat ose parimet.

Por ai siguron gjithashtu urtësi praktike, duke diagnostikuar gabimet stilistike, duke eksploruar zhanre nga shkrimet e kujtimeve në biznes dhe duke analizuar pasazhe nga vepra të njohura dhe nga shkrimet e tij gazetareske.

Zinsser është gjithmonë inkurajues. Duke prezantuar një ekstrakt të shënuar nga draftet e “On Writing Well”, ai këshillon: “Shumë pak fjali dalin siç duhet herën e parë, madje edhe herën e tretë. Mos harroni këtë në momentet e dëshpërimit”.

Zinsser gjithashtu u jep kolegëve shkrimtarë shumë për të imituar. Paragrafët e tij të fundit janë një mrekulli.

“The Sense of Style” nga Steven Pinker

Një ekspert i fjalëve dhe trurit, Steven Pinker dëshiron të ndihmojë shkrimtarët të shkruajnë më mirë duke i futur në mendjet e lexuesve të tyre. Psikolinguisti i njohur argumenton se “mallkimi i dijes” është shkaku më i madh i shkrimit të keq: ashtu si fëmijët, shkrimtarët harrojnë se të tjerët shpesh nuk e dinë atë që dinë.

Shkrimtarët e këqij priren të ndalen në pika të parëndësishme dhe të bëjnë lidhje logjike që janë logjike vetëm për ta. Proza e akademikëve dhe burokratëve është e mbushur me emra abstraktë dhe tenton më shumë fjali të gjata.

Në të kundërt, shkrimi i mirë mbledh fjalë konkrete në fjali të drejtpërdrejta që lexuesit i duken të thjeshta për t’u kuptuar. Pse duhet të jetë kështu? Duke përdorur shembuj të mrekullueshëm dhe qesharak, Z. Pinker tregon se si memoria, e cila ruan ndërtimet sintaksore derisa ato të jenë të plota, mbytet lehtësisht.

Merriam-Webster’s Dictionary of English Usage. Merriam-Webster;

Çdo shkrimtar ka nevojë për një libër referimi për të kërkuar çështje të mundimshme të gramatikës dhe përdorimit; askush nuk i ka memorizuar të gjitha.

Cilësia e këtyre librave është përmirësuar vitet e fundit, por një nga vitet 1990 ka fituar që atëherë. Merriam-Webster është botuesi më i njohur i fjalorëve në Amerikë. Megjithatë, ky udhëzues nuk përmban saktësisht përkufizime, por mini-ese: për fjalët e thjeshta, ato të përbëra dhe enigmat gramatikore.

Ajo që e dallon këtë fjalor është empirizmi i tij i pamëshirshëm.

Aty ku bëhet një pretendim i diskutueshëm për përdorimin e saktë, ai anketon historinë e udhërrëfyesve të tjerë dhe rekomandimet e tyre, si dhe shkon në bankën e madhe të citimeve të Merriam-Webster nga letërsia, letërsia jofiction dhe gazetaria. Në shumë raste, një rregull i propozuar tregohet i pabazë. /The Economist/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë