Keshilla

Çfarë kalon në mendjen e adoleshentëve dhe si funksionion truri i tyre? (këshillat e ekspertit)

Truri i tyre është një xham zmadhues në botë, veçanërisht i ndjeshëm ndaj kapjes së stimujve nga jashtë dhe përjetimit të përvojave të reja, në një ekuilibër të pasigurt midis potencialit ende të pashprehur dhe brishtësisë

Gazeta Si - Është një periudhë unike në jetën e individit në të cilën bëhen zgjedhje (dhe sakrifica) që do të përcaktojnë personin që do të jetë në moshën madhore.

Adoleshenca përshkruan kalimin nga fëmijëria në maturimin e plotë, i cili biologjikisht ndodh midis moshës 11 dhe 25 vjeç, i karakterizuar nga transformimi trupor dhe zhvillimi i sistemeve neurobiologjike (ato që përcaktojnë përpunimin e informacionit dhe udhëheqin sjelljen).

Këto procese çojnë në një riorganizim strukturor dhe funksional të trurit, i cili do të përcaktojë shumë nga aftësitë dhe metodat që do të përbëjnë mënyrën e të vepruarit dhe të menduarit "kur të rritemi".

Identiteti ynë, mënyra sesi ne arsyetojmë dhe si lidhemi me të tjerët, e gjen bazën e tij në këtë fazë të jetës së pasur me potencial, por edhe shumë delikate, në të cilën pjesa më e madhe e asaj që jetojmë dhe përjetojmë, e cila është në marrëdhënie të vazhdueshme “dialektike” me trashëgiminë tonë gjenetike, ka efekte strukturore afatgjata.

Ekspozimi ndaj “faktorëve pozitivë”, të natyrës fiziologjike (gjumi, ushqimi, aktiviteti fizik), relacional (lidhjet emocionale dhe edukative) dhe eksperiencës (shkolla, udhëtimi, aktivitetet), si dhe ndaj “faktorëve toksikë” (përdorimi i drogës, alkooli, pagjumësia, psikopatologjitë e patrajtuara), jo vetëm që orientojnë, por formësojnë dhe skalitin trurin.

Stimujt e marra gjatë fëmijërisë gjenerojnë formimin e rrjeteve nervore që lejojnë mësimin e aftësive, por pikërisht në adoleshencë ndodh fenomeni i përdorimit ose humbjes së tij, në të cilin njeriu zgjedh çfarë të përforcojë dhe çfarë të "krasit" (dukuria quhet krasitje sinaptike), një përzgjedhje që do të përcaktojë se kush do të jemi në moshën madhore.

Nëse adoleshenca është një tranzicion fiziologjik drejt moshës madhore i karakterizuar nga transformimi trupor dhe një riorganizim i thellë strukturor dhe funksional i trurit, i cili është veçanërisht i lakueshëm, plastik dhe i prirur për të mësuar, ai i sotëm, i cili ka të bëjë me të ashtuquajturin “Gjenerata Z”, konsiderohet veçanërisht në rrezik.

Sipas të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, midis 10 dhe 20% e fëmijëve, por veçanërisht adoleshentët, vuajnë nga pikëpamja psikologjike, ku 75% e patologjive fillojnë para moshës 25 vjeç dhe gjysma shfaqin simptoma në moshën 14 vjeç, veçanërisht depresioni, ankthi dhe çrregullime të sjelljes.

Pse Gjenerata Z është kaq në krizë? A është faji i pandemisë Covid?

Ajo që ne po dëshmojmë nuk varet vetëm nga përvoja e jetuar gjatë pandemisë, e cila sigurisht ka pasur një ndikim negativ në psikikën e të rinjve. Para së gjithash duhet të pranojmë se epoka jonë karakterizohet nga transformime të thella të "kohës dhe hapësirës" për shkak të zhvillimit hiperbolik dhe shumë të shpejtë të teknologjisë, - shpjegon Giovanni Migliarese, drejtor psikiatër i SC Salute Mentale Lomellina Asst, Pavia dhe Sekretar i rajonit të Lombardsë i Shoqatës Italiane të Psikiatrisë. — Vitet e fundit ka pasur një përmbysje të “boshteve karteziane”, mbi të cilat bazohet ekzistenca jonë dhe si shoqëri, jemi ende në transformim të plotë.

Hapësirat janë bërë fluide, nuk ka kufij, koha është përshpejtuar: hiper-lidhja na bën të mos "fikemi" kurrë dhe të jemi gjithmonë të stimuluar. Kjo ka një ndikim në shëndetin mendor të të gjithëve, por veçanërisht të të rinjve. Mjafton të thuhet se bota në të cilën fëmijët mësojnë, luajnë dhe ndërveprojnë, ka ndryshuar më shumë në 15 vitet e fundit, sesa në 500 vitet e mëparshme dhe shkalla e depërtimit të pajisjeve teknologjike është gjithashtu e paprecedentë: 38 vjet për radion, 20 për telefonin dhe vetëm 2 vjet për tabletin.

Cilat janë efektet dhe ndikimet?

Kjo ndikon veçanërisht te të rinjtë, sepse teknologjitë e reja u përgjigjen nevojave tipike të periudhës së adoleshencës: dëshira për të ndarë mes bashkëmoshatarëve, dëshira për të qenë gjithmonë “të lidhur”, tendenca për të eksperimentuar, kërkimi i risive.

Përgjegjshmëria specifike e adoleshentëve të sistemit të kënaqësisë stimulohet vazhdimisht nga rrjetet sociale, lojërat në internet, videot dhe produktet e tjera digjitale shumëndjesore.

Rreziku për trurin është hiperstimulimi ndijor, ndërkohë që do të duhet të përzgjedhë informacionin dhe të ketë periudha pushimi (të ashtuquajturat gjendje pushimi) të nevojshme për të përpunuar inputet, për të riorganizuar rrjetet nervore dhe për të eliminuar mbetjet e prodhuara.

Zakonisht ky aktivitet zhvillohet natën, por këtu ka një pikë tjetër të dhimbshme: gjumi i adoleshentëve, edhe për shkak të hiper-lidhjes, shpesh shqetësohet me efekte që kanë të bëjnë jo vetëm me rritjen e nivelit të stresit, por edhe me ndryshimet sistematike, duke përfshirë ndryshime në ekuilibrin hormonal dhe imunitar”, përgjigjet psikiatri.

Çfarë i duhet një fëmije në këtë fazë të veçantë të jetës?

Adoleshenti duhet të jetë në gjendje të eksperimentojë për të mësuar të njohë veten, të kuptojë se kush është, një çështje kryesore e detyrës së tij evolucionare.

Por ai duhet të jetë në gjendje të kryejë një eksperiment të kthyeshëm, nga i cili mund të kthehet prapa. Është një gjë të bësh një gabim dhe të jesh në gjendje ta rregullosh atë, është tjetër gjë të bësh një gabim me pasoja të pariparueshme. Prandaj, detyra e prindërve është të inkurajojnë një hapësirë ​​mjaftueshëm të mbrojtur për eksperimentim.

Është gjithashtu e rëndësishme që adoleshenti të ndjejë se është i/e dashuruar. Duhet theksuar se adoleshenca nuk vjen papritur, ajo duhet “përgatitur që më parë”, duke krijuar një lidhje emocionale në fëmijëri që do të thotë, shumë thjesht, të kesh kënaqësinë e “bërjes së gjërave” së bashku dhe të ruash këto zakone ndër vite.

Krijimi i rutinave të thjeshta që lejojnë ndarjen e hapësirave ose momenteve është një investim i çmuar me kalimin e kohës.

Çdo traditë familjare, si shikimi i ndeshjeve apo një filmi së bashku, bëhet një spirancë që edhe në momentet më konfliktuale të lejon të “mbetesh i lidhur” me fëmijët.

Është një mënyrë efektive për të qenë pranë njëri-tjetrit, edhe në ato momente kur është më e vështirë të flasësh, sepse izolohen ose ngrenë një mur.

Nëse ata izolohen, si mund të komunikojmë me ta?

Adoleshentët janë emocionalisht shumë të ndjeshëm dhe mund të kenë reagime joproporcionale kur përballen me situata neutrale. Kur ata janë në një "stuhi emocionale", e cila është fiziologjike, është e kotë të përpiqemi të jemi racional dhe t'i bëjmë ata të arsyetojnë.

Duhet të reagojmë pa e përforcuar krizën, duke i lënë çështjet të trajtohen kur të jetë rikthyer qetësia. Në këtë mënyrë i stërvitni ata në përmbajtjen emocionale, gjë që ndihmon në menaxhimin e frustrimeve dhe emocioneve.

Pse është e rëndësishme të kujdesemi për shëndetin mendor të adoleshentëve?

Në adoleshencë, ndikimi i faktorëve biologjikë, psikologjikë dhe socialë skalit trurin, duke forcuar disa aftësi (fizike, konjitive, relacionale, afektive dhe emocionale): ajo që ndërtojmë në këto vite do të jetë e vlefshme gjatë gjithë jetës sonë, prandaj duhet të të konsiderohet si një periudhë në të cilën duhet investuar dhe kushtuar vëmendje të veçantë, sepse është një fazë vulnerabiliteti neuro-psikologjik.

Në fakt, është në periudhën e adoleshencës që fillojnë shumica e patologjive mendore, të cilat, nëse nuk njihen dhe trajtohen, mund të ndikojnë në rrugën e jetës. Adoleshenca është si pranvera: nëse investoni mirë, lulet do të forcohen dhe gjatë verës (moshës së rritur) do të mund të korrni rezultatet e mbjelljes.

Cilat janë sinjalet për monitorimin? Si të kuptojmë nëse sjellje të caktuara në adoleshencë janë fiziologjike apo bien në një fushë patologjike?

Nëse bëhen të një intensiteti dhe frekuence të caktuar ose nëse ndikojnë në cilësinë e jetës, është më mirë të hulumtohet më tej.

Një tjetër element për t'u monitoruar është ai i "reaksioneve të pandryshueshme". Është një lloj “valë sjelljesh” që nuk e lejon fëmijën të gjejë rrugëdalje. Të gjithë përballen me vështirësi, por qëllimi ynë, me kohë dhe përvojë, është të zhvillojmë aftësitë që na lejojnë t'i kapërcejmë ato.

Gjatë gjithë zhvillimit tonë dhe në përgjithësi gjatë gjithë jetës sonë, ne përsosim mënyrën tonë të përshtatjes dhe gjetjes së zgjidhjeve alternative. Ka disa mbrojtje që funksionojnë mirë deri në një pikë të caktuar dhe më pas nuk funksionojnë më dhe ne duhet të diversifikojmë. Nëse kjo nuk ndodh dhe problemet shtrihen në të gjitha fushat, është mirë të flisni me një specialist.

Me kë duhet kontaktuar në rast dyshimesh apo problemesh?

Në radhë të parë tek mjeku juaj i familjes, i cili zakonisht ka përvojë të mjaftueshme në problemet e shëndetit mendor dhe ka një qasje që nis nga vlerësimi i simptomave.

Në përgjithësi, pra, është më mirë që rruga terapeutike të ketë një qasje të integruar, e cila mund të përfshijë praninë e figurave të ndryshme (neuropsikiatër fëmijësh, psikiatër, psikolog...), që të ketë vazhdimësi në kujdes gjatë rritjes dhe që përfshin prindërit.

Një adoleshent në vështirësi i derdh problemet e tij në mjedis dhe ka nevojë për mbështetje të gjerë që shkon përtej momentit të “terapisë”.

Dhe pastaj ka hapa: të kesh kohë për të vlerësuar se ku po shkon i lejon fëmijët të ndihen "në kontroll" të procesit të trajtimit dhe u lejon mjekëve të vlerësojnë rezultatet, duke shmangur humbjet e rrezikshme të kohës.

Burimi: "Corriere della Sera"; Përshtati në shqip: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë