Ne rrjet

Çfarë gjeti Izraeli brenda dhe poshtë spitalit Al Shifa? Kallashnikovë, uniforma dhe misteri i tuneleve!

Sfida e propagandës: spitali i bombarduar në zemër të Gazës mbuloi, sipas Izraelit, një qendër tunelesh të Hamasit. Trupat e dy pengjeve u gjetën aty pranë. Por mungojnë provat e mëdha konkrete

Gazeta Si - Një luftë pa kufi me mijëra të vdekur. Tunele dhe përplasje në zonat urbane. Në mes është sfida e propagandës. Beteja e fundit, përgjatë këtyre tre dimensioneve, ka të bëjë me spitalin Al Shifa, në zemër të Gazës.

Izraeli – për vite me radhë – ka pretenduar se Hamasi kishte krijuar një qendër komandimi nën kompleksin e lidhur me tunele në pozicione të tjera.

Akuzë e ndarë pjesërisht, në terma të paqartë, nga inteligjenca amerikane. Lëvizja palestineze, e mbështetur nga sponsorët e saj politikë, e ka mohuar gjithmonë atë.

Ushtria e nisi atë me fillimin e ofensivës dhe e bëri qendrën një objektiv parësor. Ajo e rrethoi dhe më pas filloi të kërkonte mjekët dhe pacientët e frikësuar.

Një operacion që ngriti protesta dhe zëra kundërshtues edhe në administratën amerikane, sepse besohej se duhej konsideruar si një “strehë”, sidomos në një situatë kaq tragjike.

Megjithatë, qeveria e Netanjahut nuk u ndal, nuk ka gjasa të ishte gati ta bënte këtë, pasi vetë kryeministri, pas masakrës së njerëzve të pambrojtur, kishte premtuar neutralizimin e çdo vendi të përdorur nga terroristët.

Pasi morën nën kontroll një pjesë të vendit, ushtarët publikuan video të materialit, i cili sipas versionit të tyre u sekuestrua gjatë kontrolleve.

Disa pushkë kallashnikov, karikatorë, disa uniforma, pjesë pajisjesh. Aty pranë është hyrja e një tuneli pingul.

Jashtë, jo shumë larg, janë kufomat e dy pengjeve, mes të cilëve ai i Yehudit Ëeiss, 65 vjeç, banues i një kibuci, i sëmurë nga kanceri, i rrëmbyer nga terroristët.

Sipas burimeve zyrtare, këto janë tregues që konfirmojnë tezën e tyre. Reagimi i vëzhguesve dhe mediave ndërkombëtare është skeptik ose i kujdesshëm, në varësi të mendimit të tyre: nuk ka asnjë provë konkrete që gozhdon të akuzuarit.

Zëdhënësit justifikuan: 1) Hetimi është vetëm në fillim, kontrollimi i çdo mjedisi kërkon shumë kohë. 2) Duhet të zbulojmë se ku të çon pasazhi që është zbuluar, duhet të vazhdojmë me kujdes nga frika e kurtheve shpërthyese, ndërkohë që ka një skenë komplekse lufte rreth nesh.

Kërkesën për t'i dhënë më shumë hapësirë ​​hetimit, e ndajnë edhe disa ekspertë, të cilët njëkohësisht shfaqin pesimizëm për mundësinë që së shpejti të arrihet në një përgjigje të saktë.

Një pjesë e problemit, thonë ata, qëndron në misterin e tuneleve, një argument i përdorur nga palët kundërshtare.

Hamasi u mburr se i kishte ndërtuar për qindra kilometra (fakt për t'u vërtetuar) dhe disa prej tyre i shfaqi në video.

Jeruzalemi ka “konfirmuar”, duke goditur me bombardime ekzistencën e strehëve të gërmuara nga palestinezët, në shpellat ku ishin mbyllur pengjet (ka dëshmi të drejtpërdrejtë nga një i burgosur i liruar), në tunelet e përgatitura për mbrojtje dhe sulm.

Në veri, në qytetin e Gazës, ose në jug, në Khan Younis, është një tjetër pikë që do të presë bunkerët e milicisë. Për mua ata janë aty, tha ish-kryeministri Ehud Olmert, i cili dukej shumë i kujdesshëm kur fliste për spitalin Al Shifa.

Rripi është një drejtkëndësh i ngushtë dhe është vërtetuar mirë se Brigadat Al Qassam, ashtu si fraksionet e tjera, kanë krijuar një pjesë të strukturave të tyre (zona raketash, depo, strehimore) në qendra të banuara.

Lëvizin mes lagjeve dhe veshin rroba civile, popullsia bëhet mburojë njerëzore dhe vuan dënimin kolektiv të bombardimeve izraelite, ku objektivi paraqitet gjithmonë si “pozicion ushtarak”.

Me çdo krizë, zjarri propagandistik i tyre bëhet gjithnjë e më i dhunshëm, i nxitur nga histori të përbëra nga katër kapituj: të dëshmojnë se kanë "të drejtë", të kundërshtojnë atë që thotë kundërshtari, duke sjellë të pavendosurit në anën e tyre dhe në fund duke ofruar tema për mbështetësit e tyre në një duel global ku pak janë të gatshëm të dëgjojnë.

Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë