Ekonomi

Çështjet që do të përcaktojnë ekonominë botërore këtë vit

Nga normat e interesit në SHBA tek çmimet e naftës, këto çështje meritojnë më shumë kujdes në 2024

Nga Gazeta 'Si' - Ekonomia botërore dëshmoi më elasticitet se sa parashikonin shumica e analistëve në fillim të vitit 2023. Në veçanti, inflacioni global ka rënë pa rritje të mëdha të papunësisë. 

Por politikëbërësit, nuk janë ende jashtë rrezikut.

Sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) , prodhimi global, ndonëse shumë i fragmentuar, do të ngadalësohet në vitin 2024 pasi normat e larta të interesit shuajnë inflacionin e vazhdueshëm dhe, si rrjedhojë, aktivitetin ekonomik.

Deri në vitin 2025, sipas OECD, produkti i brendshëm bruto global (GDP) parashikohet të rritet me 2.7 përqind, pak më pak nga 2.9 përqind në 2023.

Perspektiva e OECD tregon për një pasojë të gjatë fiskale nga COVID-19, e ndjekur nga rritja e çmimeve të energjisë pasi Rusia pushtoi Ukrainën. Për më tepër, edhe nëse politika monetare fillon të zbutet vitin e ardhshëm, normat globale të interesit do të mbeten të larta sipas standardeve të fundit historike.

Megjithatë, parashikimi ekonomik është një shkencë e pasaktë. Dymbëdhjetë muaj më parë, parashikimet për një recesion të Shteteve të Bashkuara ishin të përhapura. Diku tjetër, krijuesit e tregut po vinin bast se kostot e larta të borxhit do të shkaktonin një valë falimentimesh sovrane në të gjithë botën në zhvillim. Asnjëra nuk ka ndodhur.

Pavarësisht tensioneve të kohëve të fundit në Izrael-Palestinë , ekonomia botërore e ka ulur ngadalë rritjen me një ritëm të menaxhueshëm në vitin 2023. Këtë vit, tre variabla makroekonomikë – dhe si ndërlidhen ato – do të monitorohen nga afër për të dhëna rreth drejtimit të prodhimit global.

Normat e interesit në SHBA

Në përpjekje për të ulur inflacionin, Rezerva Federale e SHBA rriti normën e saj bazë të interesit nga afër zeros marsin e kaluar në 5.25-5.5 për qind sot. Përvoja tregoi se ekonomia amerikane, më e madhja në botë, mund të përballojë kostot e larta të huamarrjes.

Në të njëjtën kohë, papunësia ka rënë afër niveleve të ulëta të disa dekadave, edhe pse inflacioni është ulur. Rezultati është se prodhimi i SHBA-së, disi çuditërisht, është rritur me një ritëm vjetor prej 2 përqind.

Kjo ka bindur shumë analistë të heqin dorë nga zymtësia e fillimit të vitit. 

"Fed është në rrugën e duhur për të shmangur një recesion dhe për të arritur një dezinflacion beninj, i cili do të përbënte një ulje të butë," i tha Al Jazeera Raphael Olszyna-Marzys, një ekonomist ndërkombëtar në bankën private J Safra Sarasin.

Thënë këtë, plasaritjet kanë filluar të shfaqen. 

“Papunësia po rritet ngadalë dhe konsumatorët kanë më pak kursime të epokës së pandemisë. Kjo do të rrisë nevojën për borxh, përfshirë në nivel korporate, dhe do të rrisë rreziqet e financimit nga normat më të larta të interesit”, tha ai.

 “Dhe sapo të fillojë një ngadalësim ekonomik, ai rrezikon të ushqehet vetë”, tha ai, duke shtuar se ndërsa rënia e inflacionit do të jetë një faktor i rëndësishëm në përcaktimin e politikës monetare, “dobësimi i rritjes pothuajse me siguri do të përcaktojë se kur do të rrotullohet Fed”.

Funksionet e së ardhmes së fondeve federale janë një matës i drejtpërdrejtë për të përcaktuar se kur tregtarët mendojnë se normat e interesit në SHBA do të ndryshojnë. Sipas CME FedËatch, një mjet që gjurmon probabilitetin e ndryshimeve të normës së Fed, ka një shans 76 për qind për një ulje të normës këtë mars.

Ndërkohë, për Olszyna-Marzys, "lloji i dobësisë ekonomike, domethënë një recesion, që do të përshpejtonte uljen e normave ka të ngjarë vetëm në gjysmën e dytë të 2024".

Ai vuri në dukje se "mbajtja e normave të qëndrueshme" do të kishte efektin e kundërt. “Një goditje e jashtme, si një kërcim i papritur i çmimeve të naftës, mund të rrisë përsëri inflacionin dhe të detyrojë Fed-in të mbajë normat në pritje… ose edhe t'i ngrejë ato. Kjo do të minonte rritjen e SHBA-së dhe madje edhe globale.”

Nafta e papërpunuar Brent

Menjëherë pas sulmit të Hamasit të 7 tetorit – dhe hakmarrjes pasuese izraelite – Banka Botërore përdori Perspektivën e Tregut të Mallrave për të paralajmëruar se çmimet e naftës bruto Brent (pika standarde ndërkombëtare) mund të rriteshin nëse prodhuesit në rajon tërhiqeshin në një konflikt më të gjerë.

Në një skenar të rastit më të keq, banka vlerësoi se oferta globale e naftës mund të tkurret me gjashtë deri në tetë milionë fuçi në ditë, gjë që do të çonte çmimet midis 140 dhe 157 dollarë për fuçi. Nën një ndërprerje më të vogël, raporti shtoi se çmimet mund të arrijnë 102-121 dollarë për fuçi.

Tani për tani, tregjet e naftës duket se kanë hequr dorë nga efektet e tensioneve në Lindjen e Mesme. Edhe për shkak të sulmeve të fundit të rebelëve Houthi ndaj anijeve në Detin e Kuq, nafta e papërpunuar Brent po tregtohet me nën 79 dollarë për fuçi, nga 92.4 dollarë në mes të tetorit.

Ka disa arsye për këtë. Së pari, ekonomia globale është e pozicionuar më mirë për t'i bërë ballë goditjes së ofertës sesa ishte gjatë embargos së naftës të vitit 1973, kur çmimet u katërfishuan. Sot, Lindja e Mesme përbën 30 për qind të furnizimit botëror, nga 37 për qind 50 vjet më parë.

Lidhur me këtë, furnizimet me energji amerikane janë rritur në dekadat e fundit. Në të njëjtën kohë, aktiviteti ekonomik është bërë më efikas në karburant, ndërsa energjia e rinovueshme është më e disponueshme.

Për John Baffes, kreu i Njësisë së Mallrave të Bankës Botërore dhe autori kryesor i raportit të Perspektivës së Tregjeve të Mallrave, tregtarët duket se kanë "zbritur një përshkallëzim të mundshëm ushtarak në parashikimet e tyre të çmimeve tani për tani".

“Shumë tregtarë u dogjën vitin e kaluar, duke mbivlerësuar shkallën e ndërprerjeve në furnizimet me naftë pas pushtimit rus të Ukrainës,” tha Baffes. "Pra, ata do të duan të shohin rreziqe materiale në Izrael-Palestinë përpara se të fillojnë të vendosin çmimin e tyre."

Baffes i tha Al Jazeera se “alarmi rreth çmimeve të larta të energjisë dhe PBB-së globale pasqyron një pikëpamje retrograde se ne jemi ende duke jetuar në vitet 1970. Zinxhirët e furnizimit kanë ecur përpara. Është koha që ekonomistët të bëjnë të njëjtën gjë.”

Rritja e kredisë kineze

Ekonomistët po i kushtojnë vëmendje edhe Kinës, për shkak të madhësisë së saj dhe lidhjeve të thella me ekonominë globale. Aktiviteti atje ka efekte valëzuese në tregtinë botërore, zinxhirët e furnizimit ndërkombëtar dhe çmimet e mallrave.

Pas tre vitesh kontrollesh të rrepta “ zero-COVID ”, Kina, ekonomia e dytë më e madhe në botë, pritej të rikthehej kur u rihap papritur dhjetorin e kaluar. Por rritja që atëherë ka qenë e brishtë dhe prodhimi i kufizuar nga një ngadalësim i sektorit të pronave.

Në vitin 2020, Pekini filloi të kufizojë përdorimin e financimit të borxhit nga zhvilluesit e pronave. Sektori i pasurive të paluajtshme, i cili përbën 23 për qind të PBB-së së Kinës, ka rënë që nga ajo kohë mes çmimeve në rënie të banesave dhe dështimeve të zhvilluesve.

"Prona po rëndon në rimëkëmbjen e Kinës," tha Sheana Yue, ekonomiste kineze në Capital Economics. “Konsumatorët mbeten dyshues për këtë sektor. 

 Agjencia e vlerësimit të kredisë Moody's uli perspektivën e saj për vlerësimin e borxhit A1 të Kinës nga "i qëndrueshëm" në "negativ" në fillim të këtij muaji, duke përmendur "rritje të rreziqeve nga ... rritja më e ulët afatmesme dhe zvogëlimi i vazhdueshëm i sektorit të pronave".

Tregu i pronave në Kinë ka gjithashtu lidhje të ngushta me financat e qeverisjes vendore, të cilat janë vënë nën tendosje vitet e fundit.

Pas krizës globale financiare të vitit 2008, administratat vendore përqafuan investimet në infrastrukturë të mbështetur nga kreditë për të nxitur rritjen. Kërkesa, megjithatë, është ngadalësuar pas dekadash urbanizimi të shpejtë.

Së bashku me shpenzimet e lidhura me pandeminë, rënia e të ardhurave nga shitja e tokës – një burim kyç i të ardhurave – kanë ulur buxhetet duke i shtyrë disa qeveri lokale të mbështeten te Pekini për të paguar faturat e tyre.

Në të vërtetë, Pekini ka nxitur disponueshmërinë e kredisë në muajt e fundit. Rritja e gjerë e kredisë – e cila mat të gjithë huadhënien në të gjithë sistemin financiar vendas – u rrit me 9.4 për qind në nëntor nga një vit më parë. Shitjet e obligacioneve të qeverisë përbënin gjysmën e kësaj rritjeje.

Mbështetja në financimin e qeverisë për të nxitur rritjen sugjeron se "struktura e kredisë nuk është ende e mirë," tha Yue. “Të dhënat tregojnë një ekonomi që po stabilizohet falë ndihmës së shtetit. Ndërsa kjo nuk ka gjasa të ndryshojë së shpejti, nuk do të jetë mirë kur të ndodhë.”

Ekonomistët e kanë parë kërkesën për kredi si një barometër të rimëkëmbjes ekonomike të Kinës. Rritja e ngadaltë e kredisë zakonisht lidhet me tkurrjet ekonomike, pasi bizneset dhe konsumatorët ngurrojnë të marrin hua, duke zgjedhur të grumbullojnë kursimet e tyre.

"Ne mendojmë se ritmi i zgjerimit të kredisë do të bjerë nga 10 përqind këtë vit në 8 përqind të ardhshëm," tha Yue. Por ajo paralajmëroi që të mos lexohet shumë për këtë, “është gabim të mendosh se do të ketë një ndikim të madh në PBB. Si rrjedhojë, ndikimi në rritjen globale ndoshta do të jetë i kufizuar.”

Përballë erërave të kundërta të vazhdueshme, Byroja Politike e Kinës, organi më i lartë vendimmarrës i qeverisë, pritet të zbulojë masa të tjera stimuluese në muajt e ardhshëm.

Burimi: Aljazeera/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë