Treg

BQE mban të qëndrueshme normat e interesit. Pret që inflacioni të normalizohet në 2024

Nga Gazeta ‘Si’- Banka Qendrore Europiane ka sinjalizuar se ka ende "punë për të bërë" për të zbutur presionet e çmimeve pasi i ka lënë të pandryshuara normat e interesit.

Presidentja e BQE-së Christine Lagarde nuk iu përgjigj pritshmërive të tregut për të ulur normat nga marsi, duke thënë se "ne nuk duhet absolutisht të ulim vigjilencën" kundër presioneve inflacioniste.

Vendimi i bankës qendrore të enjten(14 dhjetor) erdhi pasi investitorët vendosën bastet e tyre se bankat kryesore qendrore po i afrohen më shumë uljes së kostove të huamarrjes, pas sinjaleve nga zyrtarët e Rezervës Federale të SHBA-së se ata presin të ulin normat në mënyrë më agresive se sa ishte planifikuar më parë vitin e ardhshëm.

Banka qendrore parashikoi se rritja e çmimeve të konsumit do të ngadalësohej në objektivin e saj prej 2 për qind brenda tre viteve të ardhshme.

Por Lagarde tha se politikëbërësit do të jenë “pak më të ashpër” dhe do të synojnë ta arrijnë atë moment historik deri në vitin 2025.

BQE tha se priste që inflacioni total të ishte mesatarisht 5.4 përqind në 2023, 2.7 përqind në 2024, 2.1 përqind në 2025 dhe 1.9 përqind në 2026, një "rishikim në rënie" për 2023 dhe 2024 nga parashikimet e shtatorit.

Inflacioni në bllokun e monedhës së vetme me 20 vende u ngadalësua në një normë vjetore prej 2.4 për qind në nëntor, niveli i tij më i ulët për më shumë se dy vjet, duke nxitur bastet e tregut që BQE do të fillojë uljen e kostove të huamarrjes që në marsin e ardhshëm.

Ekonomistët kanë ulur parashikimet e tyre të rritjes së eurozonës pas të dhënave të dobëta të kohëve të fundit dhe shenjave se qeveritë do të ulin shpenzimet – të gjitha këto ka të ngjarë të frenojnë presionet e çmimeve.

Duke reflektuar perspektivën më të dobët të bllokut, BQE uli parashikimet e saj të rritjes për këtë vit nga 0.7 për qind në 0.6 për qind dhe për vitin e ardhshëm nga 1 për qind në 0.8 për qind.

Ajo e la parashikimin e saj të rritjes për vitin 2025 në 1.5 për qind dhe parashikoi një rezultat të ngjashëm për vitin 2026.

Burimi: Financial Times/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë