Keshilla

Ç’duhet të hani dhe të shmangni gjatë Ramazanit

Gjatë Ramazanit, miliona muslimanë në mbarë botën fokusohen në reflektimin e brendshëm dhe agjërojnë nga muzgu deri në agim. Agjërimi gjatë Ramazanit, jo vetëm që ndryshon mënyrën e të ngrënit dhe gjumit, por edhe ora biologjike e trupit pëson një sërë ndryshimesh si fizikisht ashtu edhe mendërisht. I dehidratuar dhe i uritur për shkak të agjërimit, trupi ngadalëson metabolizmin për të përdorur energjinë në mënyrë sa më efikase.

Por ende mund të shijoni agjërimin duke ngrënë si duhet gjatë syfyrit (vakti para lindjes së diellit) dhe pas iftarit(vakti pas perëndimit të diellit).

Duhet të fokusoheni tek nevojat ushqyese

Gjatë Ramazanit, për të plotësuar sasinë e energjisë dhe lëndëve ushqyese që trupi juaj ka nevojë gjatë ditës, duhet të hani ushqime të pasura me proteina, karbohidrate, vitamina dhe minerale dhe duhet të siguroheni që të pini mjaftueshëm ujë.

Në të njëjtën kohë, kjo nuk do të thotë që gjatë syfyrit duhet të hani gjithçka që ju nevojitet menjëherë. Nëse e bëni këtë, trupi juaj nuk mund të përdorë energjinë menjëherë, gjë që mund të rezultojë në shtim në peshë. Kjo për shkak se metabolizmi juaj përshtatet me modelet e të ngrënit gjatë Ramazanit.

Të rriturit duhet të pinë tre deri në katër litra ujë në ditë. Edhe pse ju merrni 40 për qind të kësaj sasie nga ushqimet, lëngjet e frutave, uji mineral, çaji dhe pijet e tjera, ju duhet të pini 1,5 dhe 2,5 litra ujë në ditë. Kjo do të thotë që ju duhet të pini dy ose tre gota ujë çdo orë nga iftari në syfyr.

Çfarë duhet të hani dhe çfarë duhet të shmangni

Një nga gabimet më të shpeshta është të hash ushqime pas iftarit për të larguar oreksin dhe më pas të shkosh për të fjetur, duke lënë syfyrin dhe duke qëndruar i uritur deri në iftarin tjetër. Duhet të hani gjithmonë gjatë syfyrit, mundësisht para fillimit të agjërimit. Ushqimi para gjumit ose shmangia e të ngrënit gjatë syfyrit mund të shkaktojë probleme serioze të sheqerit në gjak dhe dehidrim të nesërmen. Si rezultat, mund të ndiheni të trullosur dhe të hutuar gjatë ditës.

Pra, çfarë duhet të hani gjatë syfyrit që të ndiheni më energjikë gjatë gjithë ditës? Një mëngjes i lehtë, i shëndetshëm dhe plotësues është një opsion i shkëlqyeshëm. Para lindjes së diellit, mund të hani produkte qumështi dhe produkte të freskëta si djathëra, vezë, domate dhe kastravecë. Për më tepër, gjithmonë mund të shijoni një supë, perime të gatuara në vaj ulliri dhe fruta.

Ky kombinim plotëson nevojat ditore të trupit tuaj për energji, vitamina dhe proteina. Përveç frutave, duhet të hani bukë dhe makarona me grurë integral, kuskus ose grurë bulgur të pasur me karbohidrate dhe fibra, të cilat janë të mira për sistemin tuaj të tretjes.

Frutat e thata si hurmat, arrat dhe bajamet janë gjithashtu suplemente të shkëlqyera ushqimore. Ato mund t'ju bëjnë të ndiheni të ngopur për orë të gjata gjatë gjithë ditës. Nuk është vetëm shumëllojshmëria e ushqimit që hani, por edhe porcionet që luajnë një rol vendimtar në ushqimin tuaj. Duhet të zgjidhni porcione më të vogla dhe të hani me mençuri.

Gjatë Ramazanit, duhet të shmangni aktivitetet e përditshme që mund të dehidratojnë trupin tuaj, veçanërisht gjatë ditëve të nxehta të verës. Nëse punoni në kushte të motit të nxehtë ose jeni një atlet profesionist që dëshiron të agjërojë, përdorni suplemente ushqimore për një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme që do të mbështesë aktivitetet tuaja të përditshme.

Nëse ushtroheni rregullisht, duhet të vazhdoni të plotësoni nevojat tuaja ditore për energji, proteina dhe ujë gjatë kohës kur nuk jeni duke agjëruar. Për më tepër, ulni kohëzgjatjen e ushtrimeve tuaja me 30 për qind gjatë Ramazanit.

Prishja e agjërimit me ushqime lehtësisht të tretshme është një opsion i mirë dhe i shëndetshëm. Gjatë Ramazanit, njerëzit priren të hanë shumë ushqime shumë shpejt pas shumë orëve të gjata agjërimi. Por provoni ta prishni agjërimin me supë, më pas ujë ose lëng frutash të shtrydhur të freskët, në mënyrë që të mund të hidratoni trupin tuaj pas një dite të gjatë dehidrimi dhe më pas hani pjatën kryesore 10 ose 15 minuta më vonë. Kjo do të parandalojë marrjen e tepërt të ushqimit duke ju dhënë një ndjenjë të ngopjes, e cila nga ana tjetër do të ndihmojë sistemin tuaj të tretjes.

Për pjatën kryesore, mishi i pjekur në skarë, i zier ose i zier në avull, pule ose pjata me perime janë opsione të mira. Duke e përtypur ushqimin tërësisht dhe duke bërë një shëtitje një ose dy orë pas iftarit, ju mund të ndihmoni sistemin tuaj të tretjes.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë