Treg

BQE thotë se ekonomia e Europës është larg stagflacionit

Ekspertët e ekonomisë europiane nuk presin që rajoni të përballet me stagflacion të ngjashëm me vitet 1970,sipas analizave të Bankës Qendrore Europiane.

Ndërsa parashikimet e rritjes u ulën dhe pritjet e çmimeve u rritën pas pushtimit rus të Ukrainës,aktiviteti ekonomik ende shihet në rritje vitin e ardhshëm dhe inflacioni pritet të ngadalësohet nën 2% në gjysmën e dytë të 2023, thanë studiuesit e BQE-së të mërkurën(22 qershor) në një raport.

"Parashikimet aktuale të ekspertëve mbeten larg një skenari stagflacioni," thekson raporti. "Megjithatë, pasiguria është rritur", duke çuar në një gamë më të madhe të rezultateve të vlerësuara.

Studiuesit thanë gjithashtu se disa ndryshime midis situatës aktuale dhe viteve 1970 "e bëjnë më pak të ngjarë që stagflacioni të zhvillohet tani". Varësia nga nafta është ulur që atëherë, punëtorët janë bërë më pak të sindikalizuar dhe ekonomia ende po forcohet nga rihapja e pandemisë, thanë ata.

Mjet kundër fragmentimit

Mjeti i Bankës Qendrore Europiane për të luftuar rritjen e rendimenteve të borxhit të qeverisë në disa vende të zonës së euros nuk duhet të ndërhyjë në synimin e bankës për të kontrolluar inflacionin, tha të mërkurën nënpresidenti i BQE Luis de Guindos.

"Instrumentet e fragmentimit nuk duhet të ndërhyjnë në qasjen e përgjithshme të politikës monetare, e cila duhet të përqendrohet në luftimin e inflacionit," tha De Guindos në një ngjarje financiare në Spanjë.

Në një takim urgjent javën e kaluar, Banka Qendrore Europiane vendosi të drejtojë riinvestimin e obligacioneve për të ndihmuar vendet në skajin jugor të bllokut dhe për të krijuar një instrument të ri për të frenuar divergjencën në kostot e huamarrjes.

De Guindos tha se fragmentimi ishte një nga shqetësimet e rëndësishme të BQE-së dhe se ajo ishte e angazhuar për ta luftuar atë edhe pse detajet ende nuk ishin diskutuar në këshillin drejtues të bankës.

Burimi: Bloomberg/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë