Treg

BQE rrit parashikimin e inflacionit por i përmbahet planit të blerjes së obligacioneve

Banka Qendrore Europiane do të mbajë ritmin e blerjeve të saj të bonove në javët e ardhshme, megjithë rritjen e parashikimeve të saj për rritjen e Eurozonës dhe inflacionin, njoftoi ajo sot, 10 qershor.

Institucioni me qendër në Frankfurt i rezistoi thirrjeve nga disa politikëbërës për të filluar frenimin e stimulit të saj monetar ndërsa ekonomia e zonës euro rimëkëmbet nga ndikimi i pandemisë dhe mbajti të pandryshuara masat e saj kryesore të politikës në deklaratën e tij të fundit.

BQE njoftoi :“Bazuar në një vlerësim të përbashkët të kushteve të financimit dhe parashikimit të inflacionit, këshilli qeverisës pret që blerjet neto në kuadër të programit pandemik të blerjes emergjente (PEPP) gjatë tremujorit të ardhshëm të vazhdojnë të kryhen me një ritëm dukshëm më të lartë sesa gjatë muajt e parë të vitit. ”

Në një konferencë shtypi pas njoftimit, presidentja e BQE,Christine Lagarde tha se megjithëse ekonomia ishte "rihapur gradualisht" dhe inflacioni pritej të vazhdonte të rritet këtë vit, banka qendrore priste që rritja e çmimeve të zbehej përsëri vitin e ardhshëm.

Ajo shtoi se kishte akoma "ngadalësi të konsiderueshme ekonomike dhe çdo shtrëngim i politikës monetare do të ishte "i parakohshëm" në këtë fazë dhe do të kërcënonte rimëkëmbjen dhe parashikimin e inflacionit.

Nivelet e infeksionit të Covid-19  po bien dhe bllokimet po hiqen në të gjithë Europën. Përveç kësaj, ritmi i vaksinimeve po përshpejtohet pas një fillimi të ngadaltë. Aktiviteti i biznesit, besimi i konsumatorit dhe inflacioni janë rikthyer të gjitha fuqishëm gjatë javëve të fundit.

Perspektiva ndriçuese e ekonomisë u pasqyrua në rritjen e rritjes së BQE-së dhe parashikimet e inflacionit.

BQE ngriti parashikimin e saj për rritjen ekonomike të zonës euro këtë vit nga 4% në 4.6% dhe për vitin e ardhshëm nga 4.1% në 4.7%, ndërsa mbajti të pandryshuar parashikimin e saj për 2023 në 2.1%.

Gjithashtu ngriti parashikimin e saj për indeksin e harmonizuar të çmimeve të konsumit në Eurozonë këtë vit nga 1.5% në 1.9%, në përputhje me synimin e saj.

Duke përjashtuar çmimet më të paqëndrueshme të energjisë dhe ushqimit, inflacioni bazë pritet të rritet nga 1.1% këtë vit në 1.4% në 2023.

Disa nga konservatorët e BQE-së kanë bërë thirrje për një ngadalësim në blerjen e obligacioneve. Pasi kjo shkaktoi një shitje në tregjet e obligacioneve një muaj më parë, një varg anëtarësh të këshillit u kthyen kundër kësaj ideje, duke qetësuar nervat e investitorëve dhe duke sjellë përsëri kostot e huazimit për qeveritë e zonës euro.

"Kjo është një fitore për BQE" tha Krishna Guha, nënkryetare në Evercore ISI. "Ne mendojmë se këshilli ishte i prirur drejt ngadalësimit të PEPP në qershor në fillim të periudhës përmbledhëse, por u ftoh pasi tregu u zhvendos për të rritur rendimentet nominale ndjeshëm më të larta me përhapjen e periferisë, pritjet e euros dhe rritjes së normës gjithashtu lëvizin shumë për rehati."

Duke zgjeruar dy herë madhësinë e PEPP vitin e kaluar, BQE ka pak më shumë se 700 miliardë euro nga 1,85 tn e përgjithshëm të mbetur për të shpenzuar nën politikën e saj kryesore të luftimit të krizës, e cila pritet të zgjasë të paktën deri në mars 2022.

"Bankat qendrore janë të lumtura që janë prapa kurbës në këtë moment", tha Henrietta Pacquement, një menaxher europian i portofolit të kredive në Wells Fargo Asset Management. "Prodhimi në Europë po bën më mirë dhe shërbimet pritet të përmirësohen, por unë mendoj se BQE do të dëshirojë të shohë më shumë prova të rimëkëmbjes përpara se të veprojnë."

Burimi: Financial Times/ Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë