Treg

Bitcoin arrin rekord të ri, tejkalon 66 mijë dollarë

Bitcoin u rrit mbi 66,000 dollarë për herë të parë të mërkurën,20 tetor, duke ngjallur një valë entuziazmi rreth faktit se si institucioni financiar po pranon gjithnjë e më shumë rritjen e monedhës digjitale.

Teksa kriptovaluta më e madhe sipas kapitalizimit të tregut u rrit me mbi 7% në ditë, investitorët brohoritën strategjinë e “Proshares Bitcoin ETF (BITO), e cila filloi në Bursën e Nju Jorkut në seancën e mëparshme – Bitcoini i parë në formën e një fondi të lidhur me investitorët amerikanë.

Debutimi i BITO në bursë ishte i dyti më i madh ndonjëherë në historinë e ETF, duke reflektuar interes masiv në sektorin e kriptove.

Rritja ka ardhur pasi më shumë biznese, investitorë profesionistë dhe madje edhe qeveria e El Salvadorit po blejnë Bitcoin, duke zgjeruar më tej bazën e tij.

Investitorët po interesohen më shumë për Bitcoin sepse ata janë gjithmonë në kërkim të aseteve çmimet e të cilave lëvizin në mënyrë të pavarur nga gjithçka tjetër në portofolet e tyre.

Një shkollë mendimi thotë se Bitcoin mund t'u ofrojë investitorëve mbrojtje nga inflacioni i lartë dhe disa tifozë e shohin atë si të ngjashëm me "arin digjital", megjithëse nuk ka një histori të gjatë për ta mbështetur atë.

Disa adhurues të tjerë thonë se asetet digjitale janë thjesht e ardhmja e financave, duke lejuar që transaksionet të anashkalojnë ndërmjetësit dhe tarifat me një monedhë që nuk i takon asnjë qeverie.

Megjithatë , kritikët tregojnë se si ato ende nuk përdoren gjerësisht si forma pagese. Ata gjithashtu kritikojnë sa energji përdoret nga sistemi kripto, i cili shton emetimet që ndryshojnë klimën.

Kërcënimi më i madh, ndërkohë, është i gjithë kontrolli rregullator që shkëlqen mbi të. Kina muajin e kaluar i shpalli transaksionet e Bitcoin të paligjshme. Rregullatorët amerikanë nuk kanë shkuar aq larg, por kryetari i Komisionit amerikan të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim ka thënë se bota e kriptove nuk ka mbrojtje të mjaftueshme për investitorët. Kriptomonedhat janë gjithashtu të njohura për luhatjet e tyre të mprehta në çmim.

Herën e fundit që Bitcoin vendosi një rekord të lartë, çmimi ra përgjysmë në afërsisht tre muaj.

Burimi:The News&Observer/Yahoo Finance/ Përshtati: Gazeta SI


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë