Art dhe Kulture

Artistë që “flisnin” me të vdekurit

Një sërë ekspozitash të reja shqyrtojnë sesi ndikoi spiritizmi në artin modern dhe si besimtarët e tij besuan se mund të kontaktojnë të vdekurit, shkruan Kelly Grovier.
Çdo epokë shpik gjuhën që i nevojitet. Pasardhësit do të përcaktojnë fjalë dhe fraza të krijuara si “dekurajohen”, “fotobomba”, “shuplaka të lumtura” dhe “selfie”. Kur paraardhësit tanë në vitin 1850 e kishin të vështirë për të gjetur një term për të përshkruar fenomenin e ri kulturor të mbajtjes së seancave për të ngjallur shpirtrat, ishte një shkrimtar pak i njohur në atë kohë, John Dix, i cili regjistroi shfaqjen e një monedhe të re: “Çdo dy-tre vjet, shkroi Dix në 1853, “amerikanët kanë një paroksizëm të përulësisë … për momentin është fryma shpirtërore”.
Sipas ‘Oxford English Dictionary’, komenti i Dix-it është përdorimi i parë i botuar i fjalës “Spiritizëm”, në kuptimin e kanalizimit të zërave dhe vizioneve nga një fushë e padukshme.
Në një kohë të shkurtër, ekzistenca e shpirtrave me të cilët ishte e mundur të komunikosh ishte e pranueshme nga të gjithë, nga shkencëtari kryesor evolucionist Alfred Russel Wallace (i cili u bind përfundimisht) e deri tek romancieri i famshëm dhe kampioni i zbritjes empirike, Arthur Conan Doyle (të cilit i duheshin pak besime).
Gjatë shekullit të ardhshëm, spiritizmi lulëzoi në një forcë të jashtëzakonshme që formoi piketa të panumërta të shprehjes kulturore: nga “shkrimet automatike” të poetit irlandez, William Butler Yeats deri në të ashtuquajturën “muzikë të re” të avangardës amerikane – kompozitori austriak, Arnold Schoenberg . Në artet pamore, dimensionet shpirtërore të disa piktorëve janë të mirëvendosura. Piet Mondrian rrëfeu dikur se kishte “marrë gjithçka” nga shkrimet okulte të Madame Helena Blavatsky, themeluese e Shoqërisë Teozofike mistike, dhe Wassily Kandinsky botuan në 1911 traktatin themelor estetik në lidhje me Shpirtin në Art.
Jeta moderne është shpirtërore
Qëllimi i ekspozitave të reja është, megjithatë, të zbulojë një ndikim të spiritizmit në vetëdijen artistike edhe më të thellë dhe të përhapur nga sa vlerësohej më parë. “Në fund të shekullit”, thotë James Brett, themeluesi i Muzeut në Londër dhe kurator i ekspozitës, “artistët dhe modernistët ishin të gjithë në versione të spiritualizmit, të gjithë – arkitektët, projektuesit, artistët – po e preknin, duke e shikuar atë. Kështu që arti shpirtëror ka pasur një ndikim të madh në atë që është bërë modernizëm dhe për pasojë arti sot ”.
Ekspozitat paralele – të mbajtura njëkohësisht në muze dhe në stendën e Panairit të Artit – paraqesin piktura dhe vizatime nga mbi tre duzina artistësh që punojnë në vitet e mbylljes së shekullit XIX dhe gjysmën e parë të njëzetë. Ndër veprat më joshëse në ekran është një bojë uji misterioze nga artisti suedez, Hilma af Klint, i cili fshehurazi krijoi një trup të madh të pikturave abstrakte nga viti 1906 – disa vjet para bashkëkohësve të tij më të famshëm meshkuj (përfshirë Mondrian dhe Kandinsky) kishin filluar të eksperimentonin me kompozime jofigurative.
Besimtar në botën shpirtërore dhe pjesëmarrës i rregullt i seancave, Af Klint dhe një grup artistësh të ngjashëm, të cilët marrin përsipër të transkriptojnë të vërtetat universale.
Me tipare të bollshme prizmatike të shkëlqimit, fotografia e ndritshme pezullon në mes të rrëmbimit një thithje shpirtrash të thirrura drejt qiellit nga një shpërthim i dritës eterike. Edhe pse ai ishte njohur si një artist i talentuar i peizazhit në kohën e tij, Af Klint besonte se bota nuk ishte e përgatitur për veprat e tij më vizionare dhe ishte e kënaqur për t’i mbajtur ata larg nga një audiencë që mund të ketë qenë skeptik si për vërtetësinë e tyre mistike dhe në pretendimin e tyre për të qenë art për të gjithë.
“Ne mendojmë shumë për sharlatanët e asaj zone”, shprehet Brett, duke treguar kontekstin në të cilin do të kishin punuar artistë si Af Klint. “Por këta janë njerëz që me të vërtetë besuan. Ata nuk e konsideruan domosdoshmërisht atë art. Ata nuk ishin atje duke shtyrë mallrat e tyre. Bota nuk është gati Ajo ka investuar kuptim të madh në atë material”.
Toni, komploti dhe temperamenti shpirtëror i veprës së Af Klint të kujtojnë vizatimet e piktorit dhe poetit romantik britanik, William Blake (vetë subjekt i një ekspozite të shkëlqyeshme në Londër).
Një tregues i atij borxhi ndaj vizionarit romantik është i dallueshëm në një nga veprat e para në ekran, në portrete me bojëra uji dhe stilolapsi nga artisti suedez Ernst Josephson i një figure të ngjashme me Orfeun që pinin fillesat e një lirike, në atë që mund të ishte momenti kur lindi universi.

Nga Ernst Josephson

Në harmoni me profecitë e Blake, shtrëngimi spontan i Josephson duket se njofton një kozmologji të re të ndjenjës së pastër, ku imagjinata bën që realitetet e reja shpirtërore të dridhen përgjithmonë. “Artistët që po bëjnë punë përmes ndjenjave, përmes shpirtit, janë duke improvizuar”, thotë Brett për magjepsjen e tij me vizionet që ka bashkuar.
Të krijosh një lëvizje
Është e vërtetë që një elektricitet i çuditshëm pulson nëpër qarqet shpirtërore të shumë prej veprave në ekran. Një laps gjeometrik i paprishur dhe vizatim pastel nga zvicerania Emma Kunz, e cila kurrë nuk mori një edukim zyrtar artistik.
Duke hyrë në një lloj gjendje telepatike të ngjashme me ekstazën, Kunz tërhoqi tërë bufat e natës duke marrë në pyetje shpirtrat dhe duke kanalizuar përgjigjet e tyre përmes një lavjerrësi.
Punimet e artistit francez Augustin Lesage, minator i minierave të qymyrit të shndërruar në një spiritualist, ofrojnë detaje të lidhjeve mistike.

Nga Augustin Lesage

Lesage krijonte vizatime abstrakte jashtëzakonisht të ndërlikuara për të cilat besonte se ishin plot energji nga bota shpirtërore.
Të mësuar të hasim modele të tilla në ekspozita të artit modern dhe bashkëkohor, sytë tanë mund të kenë nevojë të kujtojnë se sa eksperimentale ishte kjo vepër kur u krijua në gjysmën e parë të shekullit të kaluar. “Ishte me të vërtetë mjaft radikale”, shpjegon Brett, “për të thënë se ka jetë pas vdekjes dhe ne do të komunikojmë me ata që nuk janë më atje”.
Përveç kompozimeve më abstrakte nga Kunz dhe Lesage, një sërë punimesh përfaqësuese të artistëve të ndryshëm në perspektivë kanë pasuruar ekspozitën. Ndër objektivat kryesore të shfaqjes është të tregojë se spiritizmi ka ndikuar në të gjitha zhanret e shprehjes artistike, si dhe inspirojnë abstraksionin.
Por pse duhet të shfaqen punime të tilla tani? “Spiritualizmi nuk u mor seriozisht”, shpjegon Bret. “Dhe kështu arti spiritualist nuk u mor seriozisht. Unë mendoj se është me të vërtetë një kohë e mirë për të menduar për artin në kushtet e përmbajtjes shpirtërore, mendoj se jemi gati sepse sytë tanë janë më të hapur.
Sepse arti bashkëkohor mund të jetë tepër cinik … sepse shpesh është shumë i përqendruar në treg”. Ai nënvizon se “arti nuk është thjesht mall. Në fund do të kthehet në shpirtin e epokës së spiritualizmit”.

/BBC/

Më Shumë