Keshilla

Ankthi dhe arti i të mos bërit asgjë

Nga Michael Stein- Kur ndiheni të shqetësuar, truri juaj po përpiqet t'ju tregojë se jeni në rrezik. Në fakt, po përpiqet t'ju tregojë se jeni në rrezik pikërisht këtë sekondë dhe se duhet të bëni diçka për këtë menjëherë për ta mbajtur veten të sigurt.

Meqenëse ankthi është i pakëndshëm, kjo është pikërisht ajo që shumica e njerëzve bëjnë kur ndihen të shqetësuar: ata bëjnë diçka për ta bërë veten të ndihen më mirë. Kjo sigurisht që është e kuptueshme, sepse kur jeni në ankth ndjehet urgjente, e rëndësishme, e nevojshme, e sigurt dhe përgjegjëse për të bërë diçka në lidhje me rrezikun e perceptuar.

Shmangia afatshkurtër e ankthit çon në ruajtjen afatgjatë të ankthit. Për ta thënë me fjalë të thjeshta, kur bëni diçka për të zgjidhur ankthin, truri juaj mëson se ajo që mendonte se ishte e rrezikshme ishte me të vërtetë e rrezikshme dhe se arsyeja e vetme që mbijetuat ishte sepse truri juaj ju dha ankth dhe ju bëtë diçka për këtë.

Por cila është gjëja më e mirë për të bërë në përgjigje të ankthit? Është cuditërisht e thjeshtë: asgjë!

Gjëja më e mirë për të bërë kur ndiheni të shqetësuar është të mos bëni asgjë fare për ankthin ose rrezikun e perceptuar. Në vend të kësaj, vazhdoni me gjithçka që në të vërtetë po bëni me kohën tuaj në atë moment. As mos i jepni ankthit kohën. Jini refuzues ndaj tij.

Kjo natyrisht është shumë e vështirë të bëhet kur truri juaj po ju bërtet se ekziston një rrezik vërtet i madh, i rëndësishëm para jush. Por lajmi i mirë është se nëse nuk bëni vazhdimisht asgjë, truri juaj është me të vërtetë i mirë në fillimin e filtrimit të zhurmës së ankthit.

Mendoni në këtë mënyrë: imagjinoni se jeni CEO i një kompanie të madhe. Le të themi se nënkryetari i prodhimit vjen tek ju dhe ju thotë: "Shef, kemi një problem të madh në fabrikë! Shumë makineri janë prishur! Ne kemi nevojë për ndihmën tuaj, çfarë të bëjmë?!"

Le të themi se përgjigja juaj është, "Uau, ky është një problem i madh. Kjo është me të vërtetë e rëndësishme, kështu që unë do t'i anuloj planet e mia dhe do të zbres në fabrikë me ju personalisht për të ndihmuar në zgjidhjen e këtij problemi".

Herën tjetër kur të ketë një problem në fabrikë, çfarë do të bëjë nënkryetari i prodhimit? Do të vijë tek ju përsëri!

Tani le të themi se e njëjta gjë ndodh, por ju keni një përgjigje të ndryshme. Ai vjen tek ju dhe thotë: "Shef, kemi një problem të madh në fabrikë! Disa makineri janë prishur! Ne kemi nevojë për ndihmën tuaj, çfarë të bëjmë ?!" Tani le të themi se përgjigja juaj është, "Eh, kjo është puna juaj, kam gjëra më të rëndësishme për t'u marrë tani. Ju mund ta rregulloni vetë".

Herën tjetër kur të ketë një problem në fabrikë, çfarë do të bëjë nënkryetari i prodhimit?

Ata nuk do t'ju shqetësojnë, ata do ta mbajnë problemin për vete dhe do ta rregullojnë vetë!

Truri juaj punon në të njëjtën mënyrë: kur i kushtoni vëmendje ankthit, ai supozon se situata është me të vërtetë e rëndësishme dhe se dëshironi që ajo të vihet në vëmendjen tuaj. Kështu që ju sjell në vëmendjen tuaj më shumë në të ardhmen.

Kur ndaloni së kushtuari kohë atij, ai supozon se situata nuk është e rëndësishme dhe ndalon sjelljen e situatave të ngjashme në vëmendjen tuaj në të ardhmen.

Ky është arti i të bërit asgjë kur ndiheni në ankth. Provojeni për pak kohë dhe shihni se çfarë ndodh: kur truri juaj ju bën të shqetësuar dhe këmbëngul se është vërtet e rëndësishme dhe ju duhet të bëni diçka për këtë menjëherë... shikoni se çfarë ndodh nëse thjesht e injoroni atë dhe kthehuni tek ajo që keni qenë duke bërë në të vërtetë në ato momente. Mbani vëmendjen dhe përpjekjen tuaj mendore drejt asaj sesa ankthit. Me kalimin e kohës, nëse e bëni këtë vazhdimisht, truri juaj do të fillojë të filtrojë përmbajtjet shqetësuese.

*Michael Stein është një psikolog klinik i cili ka kaluar 14 vjet duke u specializuar në trajtimin e çrregullimeve të ankthit dhe OCD duke përdorur Terapinë e Ekspozimit dhe ndërhyrje të tjera të sjelljes.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë