Teknologji dhe Inovacion

Abuzimi me fëmijët, planet e Facebook dhe Instagram për enkriptim të mesazheve shtyhen deri në 2023

Planet për të vendosur enkriptimin nga fundi në fund në Facebook dhe Instagram janë vonuar për shkak të një debati mbi sigurinë e fëmijëve.

Meta, siç quhet tani kompania mëmë e Facebook tha që enkriptimi i mesazheve në aplikacione do të vinte në vitin 2023.

Procesi do të thotë se vetëm dërguesi dhe marrësi mund të lexojnë mesazhe, por agjencitë ligjzbatuese dhe Meta nuk munden.

Megjithatë, grupet dhe politikanët për mbrojtjen e fëmijëve kanë paralajmëruar se kjo mund të pengojë hetimin e policisë për abuzimin e fëmijëve.

Shoqata Kombëtare për Parandalimin e dhunës ndaj Fëmijëve (NSPCC), ka pohuar se mesazhet private "janë linja e parë e abuzimit seksual të fëmijëve".

Sekretarja e Brendshme e Mbretërisë së Bashkuar, Priti Patel ka kritikuar gjithashtu teknologjinë, duke thënë në fillim të këtij viti se ajo mund të "pengojë rëndë" zbatimin e ligjit në ndjekjen e aktivitetit kriminal, duke përfshirë abuzimin e fëmijëve në internet.

Enkriptimi nga fillimi në fund funksionon duke "përzier" ose duke enkriptuar të dhënat ndërsa ato “udhëtojnë” midis telefonave dhe pajisjeve të tjera.

Mënyra e vetme për të lexuar mesazhin është zakonisht të keni akses fizik në një pajisje të shkyçur që e ka dërguar ose marrë atë.

NSPCC u dërgoi kërkesa për Lirinë e Informacionit 46 forcave policore në të gjithë Anglinë, Uellsin dhe Skocinë, duke u kërkuar atyre një ndarje të platformave të përdorura për të kryer vepra seksuale ndaj fëmijëve vitin e kaluar.

Përgjigjet zbuluan se:

-Më shumë se 9470 raste të imazheve të abuzimit seksual të fëmijëve dhe ofendimeve seksuale të fëmijëve në internet u raportuan në polici,

-52% e tyre u zhvilluan në aplikacionet në pronësi të Facebook,

-Mbi një e treta e rasteve ndodhën në Instagram, dhe 13% në Facebook dhe Messenger, më pak ndodhën në WhatsApp,

Kjo ka çuar në idenë se planet e Metës për të zgjeruar enkriptimin në mesazhet e Facebook Messenger dhe Instagram të përdorur gjerësisht, mund të mbrojnë shumicën e abuzuesve nga zbulimi.

NSPCC tha se kodimi i mesazheve mund të çojë në përhapjen më të lehtë të imazheve të abuzimit të fëmijëve ose kujdesit në internet.

Por ‘avokatët’ thonë se enkriptimi mbron privatësinë e përdoruesve dhe parandalon një kontroll të tepruar si nga qeveritë ashtu edhe nga hakerat. Mark Zuckerberg, Shefi ekzekutiv i Meta, i bëri vetë ato argumente kur njoftoi planet e enkriptimit të Facebook në 2019.

Antigone Davis, shefja globale e sigurisë së Metës, tha se vonesa në zbatimin e enkriptimit deri në vitin 2023 ishte për shkak se kompania po merrte kohën e saj "për ta marrë këtë të drejtë".

Kompania kishte thënë më parë se ndryshimi do të ndodhte në vitin 2022.

"Si një kompani që lidh miliarda njerëz në mbarë botën dhe ka ndërtuar teknologji lider në industri, ne jemi të vendosur të mbrojmë komunikimet private të njerëzve dhe t'i mbajmë njerëzit të sigurt në internet", tha Davis.

Ajo gjithashtu përshkroi një sërë masash parandaluese shtesë që kompania kishte vendosur tashmë, duke përfshirë:

-"teknologji proaktive e zbulimit" që skanon për modele të dyshimta aktiviteti, si për shembull, një përdorues që konfiguron vazhdimisht profile të reja, ose i dërgon mesazhe një numri të madh njerëzish që nuk i njohin.

-vendosja e përdoruesve nën 18 vjeç në llogari private ose "vetëm miq" dhe kufizimi i të rriturve që t'u dërgojnë mesazhe nëse nuk janë të lidhur në Facebook.

-edukimin e të rinjve me këshilla brenda aplikacionit se si të shmangin rastet e padëshiruara.

Andy Burrows, kreu i politikës të sigurisë së fëmijëve në NSPCC tha se Meta mund të vazhdojë me këto masa vetëm kur të mund të demonstrojë se ka teknologjinë e duhur që do të sigurojë që fëmijët të mos jenë në rrezik abuzimi.

“Më shumë se 18 muaj pasi një koalicion global prej 130 organizatash për mbrojtjen e fëmijëve të udhëhequr nga NSPCC ngriti alarmin mbi rrezikun e enkriptimit, Facebook tani duhet të tregojë se janë seriozë në lidhje me rreziqet e sigurisë së fëmijëve”, tha Burrows.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë