Ne rrjet

A është Mike Pence autori i editorialit anti-Trump?

Editoriali i hapur i New York Times, që për autorësi kishte një “zyrtar të lartë të Shtëpisë së Bardhë”, emrin e të cilit media prestigjoze amerikane refuzon ta bëjë publik, ka nxitur rrjetet sociale që të hamendësojnë dhe hulumtojnë se kush mund të jetë ky zyrtar misterioz.

Emrat e lakuar, sidomos në Twitter janë të shumtë, por numrin më të madh e ka zv.presidenti, Mike Pence. Komentuesit e lidhin bindjen e tyre me një fjalë të vetme të përdorur në editorialin që fshikullonte ashpër Donald Trump, si të papërshtatshëm dhe të paqëndrueshëm mendërisht për të drejtuar Shtetet e Bashkuara.

Fjala është “Lodestar”, që e shqipëruar do të thotë “ylli prijës, yll orientues, yll polar, pra një shembull për t’u ndjekur”. Me këtë term, autori i shkrimit kujton senatorin e ndjerë, John McCain dhe punën e tij “të palodhshme duke qenë një “lodestar” e shembull për t’u ndjekur për amerikanët”.

Kureshtarët kanë hapur arkivat dhe kanë vënë re që i vetmi nga administrata e Donald Trump që e përdor dendur këtë term është pikërisht krahu i tij i djahtë, zv.presidenti Mike Pence. Në Twitter qarkullon një video përmbledhëse e disa fjalimeve të Pence ndër vite, në të cilat haset “lodestar”.

Po në këtë rrjet social, hashtagu “Lodestar” është shndërruar në viral edhe pse për një pjesë të mirë të publikut amerikan e atij botëror kjo teori ngjason më shumë me një teori konspirative sesa e vërtetë.

Producenti Dan Bloom sheh tre fije që e lidhin Mike Pence me shkrimin në fjalë. Së pari, ai thotë është termi “lodestar”, së dyti është njohja e tij me John McCain dhe së treti vetë termi, mendon ai, është i pazakontë, aq më tepër për një editorial që shpërndahet për masat.

“Kështu, kërkova për John Kelly (shefi i Shtabit të Shtëpisë së Bardhë) dhe James Mattis (Sekretari i Mbrojtjes së SHBA) nëse e kanë përdorur termin “Lodestar” në fjalimet e tyre. Asgjë, por gjeta këtë (Mike Pence)”, shkruan ai.

Bloom shkruan se zv.Presidenti Pence ka një marrëdhënie të ngushtë me “lodestar”, të cilën vetëm përgjatë 2017 e ka përdorur të paktën në gjashtë fjalime publike. Po ashtu, producenti thotë se në fjalorin e Pence, ky term daton të paktën prej vitit 2001.

Në editorialin e gjatë, Donald Trump kritikohet si i paaftë dhe një President që po përçan SHBA dhe që po i prish asaj imazhin ndërkombëtar si vend udhëheqës i demokracisë.

New York Times thotë se vetë është në dijeni të autorit, por nuk mund të publikojë identitetin e tij për shkak se do të minonte detyrën që ai mban në administratën e Donald Trump, detyrë që sipas kësaj medie, është “e një zyrtari të lartë”.

Vetë zyra e Mike Pence mohoi këto hamendësime. “Të tilla akte nuk janë në nivelin e detyrës dhe zyrës sonë”, thuhet në reagim.

Megjithatë, Shtëpia e Bardhë nuk përjashton mundësinë që autori të jetë një prej personave të afërt me zv.Presidentin Mike Pence, që ka luajtur bukur me termin “lodestar”.

Vetë Donald Trump e cilësoi disa ditë më parë editorialin si trillim të New York Times dhe kërkoi me forcë prej gazetës që të publikojë emrin e autorit.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë