Hulumtimet kanë zbuluar një rritje të ndjeshme të sëmundjeve të mëlçisë në vitet e fundit. Ndërkohë, ka prova në rritje të dëmeve shëndetësore nga alkooli, duke përfshirë pirjen në nivele që më parë konsideroheshin “të moderuara”. Këto zhvillime përbëjnë një argument bindës për ta parë konsumin e alkoolit nga një perspektivë e shëndetit publik.
Mëlçia është thelbësore: njerëzit kanë nevojë për të për të jetuar. Mëlçia kontribuon në metabolizmin dhe ruajtjen e ushqimit, prodhon proteina që ndihmojnë në mpiksjen e gjakut dhe luan një rol jetësor në sistemin imunitar.
Në nivel qelizor, alkooli është një substancë toksike që metabolizohet (zbërthehet) kryesisht në mëlçi. Kur doza e alkoolit është shumë e lartë, qelizat e mëlçisë inflamohen dhe dëmtohen (inflamacioni i mëlçisë quhet hepatit).
Me kalimin e kohës, qelizat e inflamuara ose të dëmtuara zëvendësohen nga fibroza, e cila është zëvendësimi i indit normal të mëlçisë, duke rezultuar në cirrozë, ose dhimbje të rënda dhe mosfunksionim të mëlçisë. Cirroza mund të jetë fatale më vete dhe gjithashtu mund të çojë në kancer të mëlçisë.
Si kontribuon alkooli në sëmundjen e mëlçisë?
Sëmundja e mëlçisë e shkaktuar nga alkooli njihet si sëmundje e mëlçisë e lidhur me alkoolin ose ALD, e quajtur më parë sëmundje alkoolike e mëlçisë. Konsumatorët më të mëdhenj të alkoolit, shpesh ata që kanë çrregullim të përdorimit të alkoolit (AUD), mund të zhvillojnë cirrozë dhe dështim të mëlçisë.
Por sëmundja e mëlçisë që lidhet me alkoolin nuk prek vetëm njerëzit me AUD/pirje të rëndë. Një numër gjithnjë e në rritje provash sugjerojnë se përdorimi kronik i alkoolit në nivele më të ulëta mund të ndikojë gjithashtu në funksionin e mëlçisë dhe të çojë në sëmundje, veçanërisht në mesin e atyre me faktorë të tjerë rreziku për sëmundjen e mëlçisë.
Modelet e konsumit të alkoolit janë gjithashtu të rëndësishme, duke përfshirë edhe ata që mund të mos konsumojnë sasi të larta alkooli mesatarisht. Për shembull, pirja e tepërt (e përcaktuar si konsumimi i pesë ose më shumë gotave nga burrat ose konsumimi i katër ose më shumë gotave nga gratë për çdo rast) është një model konsumi që është shumë i dëmshëm për mëlçinë sepse rezulton në përqendrime të larta të alkoolit në gjak.
Pirja e tepërt mund të jetë e dëmshme për mëlçinë, madje edhe në mesin e njerëzve që nuk pinë shumë mesatarisht ose nuk kanë një çrregullim të përdorimit të alkoolit.
Pse po rriten vdekjet nga sëmundja e mëlçisë?
Vdekjet nga sëmundja e mëlçisë janë rritur ndjeshëm gjatë dy dekadave të fundit. Një faktor kyç është rritja e konsumit të alkoolit gjatë së njëjtës periudhë.
Por alkooli nuk është i vetmi kontribues kryesor në rritjen e vdekjeve nga sëmundjet e mëlçisë. Një tjetër është rritja e një gjendjeje të quajtur sëmundja steatotike e mëlçisë e shoqëruar me mosfunksionimin metabolik, ose MASLD.
Pavarësisht emrit të ndërlikuar, MASLD është një lloj sëmundjeje e mëlçisë që shkaktohet nga të njëjtat çrregullime metabolike që kanë shoqëruar rritjen e mbipeshës dhe obezitetit të shoqëruar me aktivitet fizik të pamjaftueshëm. Ky është i njëjti grup faktorësh rreziku që kanë çuar në rritjen e diabetit. Pra, dikush mund ta konceptojë MASLD si ekuivalentin e diabetit në mëlçi.
Hepatiti C, i cili është një infeksion viral i transmetuar në gjak që mund të merret përmes përdorimit të drogës me injeksion dhe ndarjes së gjilpërave, është një tjetër kontribues i rëndësishëm në sëmundjen e mëlçisë dhe cirrozën.
Edhe pse terminologjia mjekësore historikisht ka bërë dallimin midis sëmundjeve të mëlçisë që supozohet se nuk lidhen me alkoolin dhe atyre që nuk lidhen me alkoolin, alkooli kontribuon në përparimin e sëmundjes së mëlçisë që supozohet se nuk është alkoolike, duke përfshirë MASLD dhe hepatitin C.
Parandalimi dhe zvogëlimi i dëmeve të shkaktuara nga alkooli në mëlçi
Përtej ofrimit të kujdesit mjekësor për pacientët individualë me sëmundje të njohur të mëlçisë, duhet të ndërmerren hapa në sistemin shëndetësor. Këto përfshijnë shqyrtimin rreth përdorimit të alkoolit në kujdesin parësor, ndërhyrjet këshilluese për ata me zakone të rrezikshme të pirjes së alkoolit dhe trajtimin për ata me çrregullime të përdorimit të alkoolit. Për ta bërë këtë në mënyrë efektive, duhet të ketë më shumë burime në dispozicion për të gjitha këto ndërhyrje.
Megjithatë, trajtimi i individëve nuk adreson çështjen më të madhe të shëndetit publik: nevojiten masa për të ulur konsumin e alkoolit në nivel popullate.
Dëmtimi i mëlçisë i shkaktuar nga alkooli është një problem i shëndetit publik. Së bashku, duhet të kujdesemi më mirë për mëlçinë tonë duke ndërmarrë hapa për të zvogëluar konsumin e alkoolit në popullatë.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



