Shendet

Ushqimet e fermentuara dhe me fibra ndihmojnë në uljen e nivelit të stresit

Kur bëhet fjalë për trajtimin e stresit, shpesh na thuhet se gjërat më të mira që mund të bëjmë janë ushtrimet, të gjejmë kohë për aktivitetet tona të preferuara ose të provojmë meditimin.

Por llojet e ushqimeve që hamë mund të jenë gjithashtu një mënyrë efektive për të përballuar stresin, sipas një studimi të fundit. Studimi ka treguar se ngrënia e më shumë ushqimeve të fermentuara dhe fibrave çdo ditë për vetëm katër javë kishte një efekt të rëndësishëm në uljen e niveleve të stresit.

Gjatë dekadës së fundit, një numër në rritje i kërkimeve ka treguar se dieta mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin tonë mendor. Në fakt, një dietë e shëndetshme mund të zvogëlojë rrezikun e shumë sëmundjeve të zakonshme mendore.

Mekanizmat që mbështesin efektin e dietës në shëndetin mendor ende nuk janë kuptuar plotësisht. Por një shpjegim për këtë lidhje mund të jetë nëpërmjet marrëdhënies midis trurit tonë dhe mikrobiomës sonë (triliona baktere që jetojnë në zorrën tonë). I njohur si boshti zorrë-tru, kjo lejon trurin dhe zorrët të jenë në komunikim të vazhdueshëm me njëri-tjetrin, duke lejuar që të ndodhin funksionet thelbësore të trupit si tretja dhe oreksi.

Ndërsa kërkimet e mëparshme kanë treguar se stresi dhe sjellja janë gjithashtu të lidhura me mikrobiomën tonë, deri më tani ka qenë e paqartë nëse ndryshimi i dietës (dhe për rrjedhojë mikrobiomën tonë) mund të ketë një efekt të veçantë në nivelet e stresit.

Kjo është ajo që studimi i fundit ka “zbuluar”.  Për të testuar këtë, studiuesit rekrutuan njerëz të shëndetshëm me dieta relativisht të ulëta të fibrave, të moshës 18-59 vjeç. Më shumë se gjysma ishin gra. Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe dhe iu caktua rastësisht një dietë për të ndjekur për kohëzgjatjen katër-javore të studimit.

Rreth gjysmës iu caktua një dietë e krijuar nga nutricionistja Kirsten Berding, e cila do të rriste sasinë e ushqimeve prebiotike dhe të fermentuara që ata hanin. Kjo njihet si një dietë “psikobiotike”, pasi përfshinte ushqime që janë lidhur me një shëndet më të mirë mendor.

Pjesëmarrësve iu tha se duhet të synonin të përfshinin 6-8 racione në ditë me fruta dhe perime të larta në fibra prebiotike (si qepë, presh, lakra, mollë, banane dhe tërshërë), 5-8 racione drithëra në ditë dhe 3-4 porcione bishtajore në javë. Atyre iu tha gjithashtu të përfshinin 2-3 racione ushqimesh të fermentuara në ditë (si lakër turshi). Pjesëmarrësit në dietën e kontrollit morën vetëm këshilla të përgjithshme dietike, bazuar në piramidën e ushqimit të shëndetshëm.

Ata që ndoqën dietën psikobiotike raportuan se ndjeheshin më pak të stresuar në krahasim me ata që ndiqnin dietën e kontrollit. Kishte gjithashtu një lidhje të drejtpërdrejtë midis asaj se sa rreptësisht pjesëmarrësit ndoqën dietën dhe nivelet e tyre të perceptuara të stresit, me ata që hëngrën më shumë ushqime psikobiotike gjatë periudhës katër javore që raportuan uljen më të madhe të niveleve të perceptuara të stresit.

Është interesante se cilësia e gjumit u përmirësua në të dy grupet, edhe pse ata në dietë psikobiotike raportuan përmirësime më të mëdha. Rezultatet sugjerojnë se dieta specifike mund të përdoren për të reduktuar nivelet e stresit. Kjo lloj diete mund të ndihmojë gjithashtu në mbrojtjen afatgjatë të shëndetit mendor pasi synon mikrobet


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë