Keshilla

20-20-20, rregulli që ndihmon kur turbollohen sytë për shkak të qëndrimit para ekranit

Dihet që kalimi për një kohë të gjatë para kompjuterit apo telefonit shkakton probleme me sytë.

“Shikimi për një kohë të gjatë në ekrane krijon probleme të përkohshme të shikimit sepse po thahet shtresa e lagështirës në sipërfaqen e përparme të syrit”, tregon Muriel Schornack, optometriste.

Ajo thotë se nëse niveli i lagështisë nuk është i barabartë dhe me cilësinë dhe sasinë e duhur, shikimi ka tendencë të turbullohet. Pra, njerëzit mund të vërejnë se ata kanë shikim të qartë një moment, ata mbyllin sytë dhe ai bëhet i paqartë. Ata mbyllin sytë përsëri dhe bëhet i qartë.

Mbyllja dhe hapja e syve shpërndan një sasi loti të rëndësishëm mbi mbi sipërfaqen e përparme të syrit.

"Sa herë që ne po bëjmë diçka që kërkon vëmendje të veçantë ndaj detajeve vizuale, shkalla e hapjes dhe mbylljes së syve bie", thotë Schornack.

Në vend të një norme normale të pulitjes së syve çdo pesë deri në shtatë sekonda, ju mund të mbyllni sytë çdo 15 deri në 20 sekonda kur shikoni një ekran.

Pulitja e syve është i rëndësishëm pasi ndihmon në komoditet dhe qartësinë në të shikuarin kështu që ekspertja sugjeron që kushdo që kalon shumë kohë para ekraneve, të provojnë rregullin 20-20-20. "Çdo 20 minuta, shikoni diçka 20 metra larg, mbyllni sytë 20 herë për 20 sekonda", thotë ajo.

Përdorimi i pikave të syve pa recetë gjatë ditës gjithashtu mund të ndihmojë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë