Ne rrjet

2.5 miliardë euro dhe 10 mijë ushtarë në Detin e Zi, si do jetë baza më e madhe e NATO-s në Europë

Punimet në qytetin-port të Konstancës në Rumani filluan në mes të marsit dhe do të përfundojnë në vitin 2040. Baza përfshin zgjerimin e aeroportit tashmë ekzistues ushtarak “Mihail Kogalniceanu”, duke e bërë atë më të madh se ai i Ramstein-it në Gjermani

Gazeta Si - Një spirancë në det për krahun lindor të NATO-s. Që kur filloi puna më 19 mars në Konstancë, Rumani, në Detin e Zi, për të zgjeruar atë që do të bëhet baza më e madhe e NATO-s në Evropë, presidenti rus Vladimir Putin ka qenë edhe më i zemëruar.

Mbi 2.5 miliardë euro, 2800 hektarë, 10 mijë vende për të njëjtin numër ushtarësh (aktualisht ka 5 mijë), do të ndërtohet baza ku tani ndodhet aeroporti ushtarak “Mihail Kogalniceanu”.

Projekti përfshin zgjerimin e aeroportit të Konstancës, qyteti-port kryesor rumun në bregun e Detit të Zi dhe ndërtimin e pistave të reja, hangarëve, zonave të ruajtjes së municioneve, karburantit dhe materialeve të mirëmbajtjes dhe riparimit, shkollave, dyqaneve, akomodimit, farmacive dhe një spital, shkruan gazeta "Corriere della Sera".

Përkthyer, do të thotë 20 për qind më e madhe se baza e Ramstein-it në Gjermani, aktualisht baza më e madhe e NATO-s në Evropë.

Baza e re në Konstancë duhet të funksionojë plotësisht deri në vitin 2040. Që nga viti 1999, baza “Mihail Kogalniceanu” është përdorur nga trupat amerikane: aktualisht ka ushtarë nga Divizioni 101 Ajror dhe avionë luftarakë të NATO-s që kryejnë misione të policisë ajrore. Rumania ka qenë prej kohësh një qendër kryesore për operacionet e NATO-s në rajonin e Detit të Zi.

Mijëra trupa amerikane janë vendosur në vend për të kryer misione trajnimi dhe sigurie që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës.

Nicolae Crețu, komandanti i bazës ajrore, shpjegoi për revistën “Newsweek” se do të ketë “hangare mirëmbajtjeje, depo karburanti, municione, pajisje, materiale teknike aeronautike, simulatorë, pajisje karburanti, akomodim; gjithçka është e nevojshme për të mbështetur operacionet dhe misionet e kësaj baze ajrore”.

NATO filloi ndërtimin e rrjetit të saj të katër grupeve luftarake shumëkombëshe, Prezenca e Përparuar e Përmirësuar, në rajonin e Balltikut pas aneksimit të Krimesë nga Rusia në vitin 2014.

Pasi pushtimi në shkallë të plotë filloi në shkurt 2022, aleanca forcoi ato misione dhe krijoi katër grupe të tjera beteje në Bullgari, Hungari, Rumani dhe Sllovaki.

Franca është vendi kornizë për grupin e betejës rumun, me Belgjikën, Luksemburgun, Maqedoninë e Veriut, Poloninë, Portugalinë dhe Shtetet e Bashkuara që kontribuojnë.

Bukureshti po kërkon bashkëpunim më të ngushtë me aleatët e tij të NATO-s – dhe me Shtetet e Bashkuara në veçanti – ndërsa Deti i Zi dhe delta e Danubit bëhen një teatër i konfliktit gjithnjë e më të tensionuar midis Ukrainës dhe Rusisë, si dhe midis Moskës dhe rivalëve të saj perëndimorë.

"Rumania tashmë është vendosur si një spirancë e krahut lindor të NATO-s dhe BE-së", - shpjegoi kryeministri Marcel Ciolacu për “Newsweek”.

Një spirancë e cila, megjithatë, mund të zemërojë akoma më shumë Moskën, veçanërisht duke pasur parasysh se rusët po pësojnë humbje të mëdha detare në frontin e Detit të Zi.

Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë