Treg

10 punët që do të kërkohen më së shumti në dekadën e ardhshme

Pandemia Covid-19 ka ndryshuar rrënjësisht peizazhin e punës, pasi miliona qytetarë ndërruan rrugën e karrierës ose i thanë lamtumirë zyrës përgjithmonë. Ndërsa punësimi do të përjetojë rritje të ngadaltë gjatë 10 viteve të ardhshme, disa punë të caktuara do të rriten në kërkesë.

Sipas një analize të re, SHBA do të shtojë 11.9 milion vende pune deri në vitin 2030, shumë prej tyre në industritë që u goditën më së shumti nga pandemia. Punët në përgatitjen e ushqimit dhe ata që lidhen me shërbimin, përfshirë kamarierët, kuzhinierët dhe punonjësit e ushqimit të shpejtë, parashikohet të shtojnë rreth 1.5 milion vende pune deri në vitin 2030.

Teknikët e turbinave me erë kryesuan listën për punët më të kërkuara të dekadës së ardhshme, me atë grup të punëtorëve që pritet të rritet me 68.2%. Punë të tjera në renditje ndahen në tre kategori: energji të rinovueshme, të dhëna dhe kujdes shëndetësor. Interesi për energjinë e erës dhe diellit është rritur me shpejtësi ndërsa kostot e instalimit bien dhe më shumë, vendet i japin përparësi zvogëlimit të emetimeve të tyre të karbonit.

Profesionet e tjera, të tilla si analistët e sigurisë së informacionit dhe përpunuesit e të dhënave, do të bëhen më të njohura pasi njerëzit vazhdojnë të punojnë nga shtëpia dhe online.

"Meqenëse kompanitë kanë më shumë punonjës të tyre që punojnë në distancë, ata do të investojnë më shumë në softuer dhe sisteme që u mundësojnë atyre të jenë produktivë në atë mjedis," thotë një eksperte.  

"Ka gjithashtu një veprimtari të shtuar në mbrojtjen e të dhënave dhe informacionit të tyre në internet."

Ndërsa pandemia ka krijuar një nevojë të paparë për kujdes shëndetësor, kërkesa e vazhdueshme për vende pune në këtë sektor në fakt nxitet nga një popullsi në plakje.

"Ne do të shohim një rritje të madhe të numrit të njerëzve që konsumojnë shërbimet shëndetësore."

Ajo gjithashtu parashikon që shkalla e pjesëmarrjes në punë të vendit do të bjerë ndërsa punëtorët plaken dhe më pak të rinj (ata midis moshës 16 dhe 24 vjeç) fillojnë punë. "Ne po shohim një numër më të madh njerëzish që vendosin të ndjekin arsimin e lartë pas shkollës së mesme kështu që njerëzit nuk po hyjnë në fuqinë punëtore sa më parë". "Dikur ishte shumë më e zakonshme që njerëzit të kishin një punë me kohë të pjesshme ndërsa ndiqnin shkollën e mesme ose kolegjin, por tani, shumë më tepër njerëz vendosin të jenë studentë me kohë të plotë dhe të mos punojnë në të njëjten kohë."

Megjithëse parashikimet afatgjata janë premtuese, tregu i punës po përballet me sfida më të menjëhershme pasi një rritje në rastet e Covid-19 do të prishë rimëkëmbjen ekonomike.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë