Libra

“Yoga”, një udhëtim autobiografik në depresion

“Yoga” është titulli i romanit të ri nga autori i “Limonov” dhe “Mbretëria”, një udhëtim autobiografik në ferrin e depresionit, duke filluar nga dështimi i martesës së dytë dhe pranimi në një klinikë psikiatrike. Pas gjashtë vjet heshtje, Emmanuel Carrère kthehet me një libër që merret me demonët e tij të brendshëm.

Libri më i pritshëm i vitit do të publikohet më 27 gusht në Francë: “Yoga” nga Emmanuel Carrère. Shkrimtari francez, autori i kryeveprave letrare duke përfshirë suksese ndërkombëtare si “Kundërshtari”, “Jetët që nuk janë të miat” dhe “Limonov”, kthehet në librari gjashtë vjet pas “Mbretëria” dhe pas një periudhe të gjatë të kaluar në ferr i një depresioni që e detyroi atë të pranohej në një klinikë psikiatrike.

“Yoga” përbën një ngjarje botuese. Gjithashtu sepse, duke u nisur nga titulli, i cili i referohet praktikës që autori i “Jeta si një romancë ruse” e ka bërë këtë disiplinë për mbi tre dekada. Pjesë e një përpjekje për të zbutur dhe turpëruar, së bashku me psikanalizën, demonët e brendshëm të një personi.

Megjithatë, siç u zbulua në “La Repubblica” në një artikull të Anais Ginori, dështimi i këtij projekti letrar në të cilin shkrimtarët e viteve 1957 kishin filluar të tregonin botën e meditimit është në bazë të romanit të ri të Carrère. Midis privatit dhe publikut, kalimi i autobiografisë me dështimin e martesës së dytë, depresionit dhe shtrimit në spital, por duke fluturuar lart në ngjarje tragjike të historisë së fundit, duke filluar me masakrën Charlie Hebdo në 2015, romani i ri nga një prej autorët e kultit të këtyre viteve, premton të shtojë një kapitull tjetër bibliografie, të papërsëritshëm të një prej autorëve të mrekullueshëm të gjallë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë