Libra

“Wuhan. Ditarët e një qyteti të mbyllur”, libri i Fang Fang sfidon censurën kineze

Ditari i Fang Fang, shkrimtares kineze që publikoi raportin e saj për karantinën në internet dhe të cilin qeveria e Pekinit e ka hequr nga rrjeti, mbërrin në Itali.

Kapitujt e “Wuhan. Ditarët nga një qytet i mbyllur” u shpëtuan nga një profesor kalifornian dhe tani kanë përfunduar në një libër.

Ditari i Fang Fang, shkrimtares kineze që gjatë muajve të bllokimit, mbante shoqëri me bashkatdhetarët e saj duke raportuar qytetin e mbyllur dhe duke sfiduar censurën, arrin në një pamje botërore nga 3 qershori në libraritë italiane. Është libri “Wuhan. Ditarët nga një qytet i mbyllur”, përkthyer nga Caterina Chiappa dhe Michael Berry, botuar në Itali nga Rizzoli.

Një gjest, ai i të shkruarit dhe i shënimit, i cili ka diçka revolucionare në të. Aq sa censura kineze ka ndërmarrë hapa për të hequr ato faqe nga faqja e internetit, të cilat sidoqoftë janë shpëtuar dhe sot bëhen libër. 

Libri “Wuhan. Ditarët e një qyteti të mbyllur”

Vetëm në orët kur OBSH raporton se Pekini do të kishte fshehur informacionin e parë në lidhje me koronavirusin, këtu është një vëllim që mund të diskutohet dhe shumë në raftet e të gjithë librarive italiane. Ditari intim dhe minimal i Fang Fang kombinon reflektimin personal dhe kolektiv, një lloj kujtimi nga periudha e karantinës, i cili kundërshton çdo censurë të mundshme, e cila është bërë një rast ndërkombëtar në javët e fundit.

Ky raport i jashtëzakonshëm mund të lexohet sot falë punës së përkthyesit amerikan Michael Berry, i cili e bëri atë të sigurt duke përkthyer kapitujt dhe shkrimet e Fang Fang. Ndërkohë, qeveria kineze po fshinte të gjitha gjurmët e saj nga faqja e internetit.

“Wuhan. Ditari i një qyteti të mbyllur” është në librari

Nga 25 janari deri më 26 mars 2020, në fakt, shkrimtarja Fang Fang, një nga zërat më të njohur dhe më të vlerësuar të Kinës, e raportoi bllokimin e saj personal për 60 ditë, përmes 60 kapitujve të botuar në internet, duke përfunduar të tregojë historinë e të gjithëve, duke e shndërruar veten menjëherë në një seksion kryq kolektiv nga nëntoka e ngjitjes. Nga momentet e para të pasigurisë te shpresat dhe duke kaluar në ditët më të vështira. Fang Fang vendosi jetën e përditshme të karantinës së parë botërore të zezë dhe të bardhë, kur Perëndimi ende shikonte ndaj Wuhan si një rast të jashtëzakonshëm dhe të largët.

Kjo nuk e shqetësonte. Ndërsa autorja dokumenton fillimin e krizës globale të shëndetit në kohë reale, ne e gjejmë veten qartë duke e njohur, sikur të ishim duke u përballur me një kthim të mahnitshëm për të ardhmen, fazat e ndryshme që kemi njohur, së pari italianët dhe europianët më vonë. Sfidat e përditshme, disponimet që ndryshojnë nga ora në orë dhe emocionet, të fuqishme dhe të papritura, të të jetuarit në karantinë për dy muaj, pa perspektiva të caktuara. Deri në ditën kur liria duket se do të dalë përsëri, mbase ende në distancë, por përsëri e pranishme. Dita kur, në përmbylljen e ditarit, Fang Fang citon Shën Palin, “Unë luftova luftën e mirë, mbarova garën, mbajta besimin”.

Fang Fang, shkrimtarja që ka rrëfyer izolimin

Fang Fang, e lindur në vitin 1955, është një shkrimtare e angazhuar me shumë çmime pas vetes, përfshirë çmimin letrar “Lu Xun” në 2010. Në librat e saj ajo ka trajtuar shtresën më të varfër të shoqërisë në Wuhan, nga punëtorët e fabrikës deri tek intelektualët e klasës së mesme.

Burimi: Fanpage.it, përshtati në shqip Gazeta “Si”

Ky material nuk lejohet të kopjohet, apo riprodhohet pa miratimin e Gazetës “Si”. Ai është pronë intelektuale e gazetasi.al dhe si i tillë mbrohet nga ligji


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë