Vende dhe Udhetime

‘Virusi’ i plazheve të jugut po përhapet edhe në Puglia: S’lejohet ushqimi me vete dhe frigoriferët portative (vendimi has polemika deri edhe masa ligjore)    

Shumë rritje çmimesh në ambientet e plazhit në Pulia, (ose të paktën kështu është trendi deri me 15 gusht) sipas një sondazhi nga Coldiretti.

Zakoni pulian për ta marrë drekën me vete për një ditë në plazh këtë vit është përforcuar, nga rritja e çmimeve të parkimit, shezlloneve dhe çadrave.

Nga një sondazh i kryer, në krye të preferencave për drekën në plazh është rizoto ose sallata e pulës apo frutave të detit e sjellë nga shtëpia e zgjedhur si variacion nga 34% e pushuesve, e ndjekur nga sallata e thjeshtë e frutave me 18% dhe sallata kapreze me bazë mocarela dhe domate e cila është e domosdoshme për 12%.

Ndër pjatat e preferuara, megjithatë, recetat më të rrënjosura të traditës popullore, nga omëleta me perime ose makarona (7%) te djathi parmigiana (5%) dhe llazanja (5%) deri te qoftet (4%).

Ndalimi i drekës me vete

Por vetëm për ta marrë më vete në plazh është polemika. Focaccia dhe birra, sallata dhe frutat e freskëta nën një ombrellë nuk janë më një siguri në verën puliane. Dhe nëse ende gjeni disa dreka bujare të pazvogëlueshme me bazë makarona të pjekura ose parmigiana, pak larg nga deti, kjo është e mundur kryesisht në plazhet e lira. Në shumicën e plazheve të Pulias, dreka e marrë me vete nuk lejohet.

Frigoriferët portativë dhe çanta frigoriferike janë të ndaluara.

Edhe pijet për t'u freskuar nga vapa janë jashtë kufijve në ambientet e plazhit: ata që duan të pinë gllënjkë ose të hanë një meze të lehtë janë të detyruar të blejnë nga baret dhe restorantet, me çmime shumë të ulëta.

Për të qenë i sinqertë, kjo nuk është një risi për plazhet puliane.

Qysh në vitin 2017, jashtë ambienteve të banjës Salento filluan të shfaqen tabelat e para me mbishkrimin "Ndalohet rreptësisht të sjellësh ushqim dhe pije nga jashtë" dhe nuk ishte e vështirë të hasje shpëtimtarë që ftonin "shkelësit" të respektonin rregullat e plazhit. Zakoni është forcuar me kalimin e viteve, derisa është kthyer në një zakon të përhapur gjë që ka shtyrë Qarkun të sqarojë se nuk ka asnjë detyrim për të përdorur pikën freskuese të lokalit dhe nuk ka ndalim për futjen e ushqimeve dhe pijeve nga jashtë, me kusht nëse janë në masat e duhura për një ambient publik

Në terren shoqata e konsumatorëve

Me pak fjalë, sjellja e një sanduiçi nga shtëpia ose, pse jo, edhe një porcion i shijshëm makarona me djath parmigiana e pjekur për t'u ngrënë rehat në plazh, është gjithashtu e mundur për ata që kanë zgjedhur komoditetin e plazhit.

 Dario Durso, avokat dhe aktivist premton betejë ligjore në këtë rast.

“Nëse tani është vonë për këtë sezon, sepse koha burokratike nuk do të na lejonte të ndërhynim në kohën e duhur, nga viti i ardhshëm do të paralajmërojmë këdo që guxon t'u ndalojë të hyjnë në pronën shtetërore me ushqimin e tyre”, thotë avokati.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë