Vende dhe Udhetime

Vendi më i mirë për të jetuar dhe punuar?

A po kërkoni një kompromis të mirë midis jetës dhe punës? Hidhni një sy Zvicrës. Kjo u zbulua nga gjigandi bankar HSBC në renditjen vjetore të standardeve të jetesës dhe konkurrencën e pagave, të hartuar me një mostër prej 18,000 njerëzish që emigruan në 163 vende të ndryshme.

Vendi më i mirë për të jetuar dhe punuar? Është Zvicra. Të paktën sipas raportit vjetor të HSBC. Gjiganti bankar, në fakt, si çdo vit ka hartuar renditjen e tij për mirëqenien e vendeve në aspektin e cilësisë së jetës dhe cilësisë së punës. Një studim që merr në konsideratë përgjigjet e mbi 18 mijë njerëzve që kanë emigruar në 163 vende të ndryshme, në lidhje me standardet e jetesës dhe pagat konkurruese.

Zvicra lë pas Singaporin, i cili kishte fituar këtë renditje të veçantë për pesë vjet rresht. Një sukses kryesisht për shkak të qëndrueshmërisë ekonomike, e cila në një periudhë të pasigurisë së thellë duket se ka luajtur një rol vendimtar. Vitin e kaluar, Zvicra e mbylli renditjen HSBC në vendin e tetë. Këtë vit, në vend të kësaj, ajo ishte protagonist i një ngjarjeje të rëndësishme falë sigurisë të saj.

Jo vetëm të ardhura
Të dhënat nga sondazhi i HSBC thonë se rreth 82% e njerëzve që kanë shkuar në Zvicër për arsye pune kanë përmirësuar standardin e jetesës së tyre në krahasim me vendin e tyre të origjinës, por edhe të ardhurat e tyre, me një pagë mesatare vjetore prej 111,587 dollarë (mesatarja botërore është 75,966 dollarë). Përqindjet e kënaqësisë ishin shumë të larta në aspektin e sistemit ekonomik dhe politik. Por edhe mjedisi luan një rol të rëndësishëm në këtë fitore, pasi pjesa më e madhe e mostrës së shqyrtuar nga HSBC, në fakt, deklaroi se ata perceptojnë një ambient të pastër dhe ndihen, për këtë arsye, më të shëndetshëm.
Lista me vendet më të mira për të punuar dhe jetuar, pasohet më pas nga Singapori dhe Kanadaja. Vendi i Azisë Juglindore konsiderohet një përsosmëri sa i përket sistemit shkollor dhe për këtë arsye preferohet nga ata që duhet të lëvizin me fëmijët. Përqindjet thonë se rreth 62% e të anketuarve deklaruan se sistemi shkollor në Singapor është më i mirë se në vendin e tyre, ndërsa 69% vlerësojnë mundësinë që u ofrohen fëmijëve të tyre për të mësuar gjuhë të reja. Kanadaja, në anën tjetër, shquhet me sistemin shumë të hapur të pritjes. Menjëherë nën podium, vjen Spanja. Vendi iberik, sipas shembullit të ekzaminuar nga HSBC, është në gjendje të ofrojë një ekuilibër të shkëlqyer midis jetës private dhe profesionale.

 

Më Shumë