Trend

Ufot po bëhen ‘të zakonshëm’

Nga Gazeta ‘Si’-Ndonjëherë është thjesht një tullumbace. Ose mund të jetë një dron.

Disa udhëtojnë me shpejtësi të lartë dhe ndryshojnë drejtimet; të tjerët rrinë pezull, pastaj zhduken. Sensorët kapin disa prej tyre. Të tjerët fluturojnë nën radar.

Objektet fluturuese të paidentifikuara ( ufo ) kanë qenë pjesë e njohurive popullore për dekada, por qeveritë kohët e fundit janë përpjekur më shumë të kuptojnë se çfarë është fantazi dhe çfarë është fakt. Ndërmarrja private ka filluar të mbledhë të dhëna për ufo-t, duke shpresuar t'u sigurojë qeverive dhe institucioneve të tjera prova që mund t'i hetojnë.

Enigma Labs, një kompani private e themeluar në vitin 2020, ofron një aplikacion që u mundëson përdoruesve të ngarkojnë imazhe të ufo -ve, së bashku me përshkrime dhe të dhëna të tjera rreth tyre. Në 18 muajt e fundit ka pranuar rreth 15.000 parashtresa (shih hartën).

Enigma i vlerëson këto, duke përdorur mësimin e makinerive dhe një moderator njerëzor. Ai llogarit se rreth dy të tretat janë fenomene anormale të paidentifikuara ( uaps ), mënyra e re për të thënë ufo. Me fjalë të tjera, ato ekzistojnë, por janë misterioze.

Uap -të vijnë në shumë madhësi dhe forma, megjithëse rrathët dhe sferat janë më të zakonshmet (shih grafikun).

Një e dhjeta e dëshmitarëve raportuan modele anormale të fluturimit, të tilla si lëvizje të çrregullta me shpejtësi të lartë. Pothuajse një e treta thanë se nuk panë asnjë shenjë se kishin mjete shtytëse, si p.sh. Enigma thotë se në më shumë se gjysmën e shikimeve kishte shumë dëshmitarë, gjë që ndihmon në shtimin e besueshmërisë.

Aplikacioni i Enigma është i disponueshëm vetëm në anglisht, kështu që nuk është për t'u habitur që pamjet janë të përqendruara në vendet anglofone, veçanërisht në Amerikë. New Mexico spikat.

Midis shteteve amerikane raportoi numrin më të madh të uap -ve në raport me popullsinë e saj (Kalifornia ishte në krye për numrin e madh të shikimeve). New Mexico ka qenë prej kohësh një pikë e nxehtë për zbulimet e ufo-ve që kanë shkaktuar teori konspirative të fshehta. Të dhënat e Enigma sugjerojnë se një nga tre mundësitë është e vërtetë: njerëzit në shtet janë të gatshëm të kërkojnë ufo -t; ka diçka në zonën që e bën atë një vend me një përqendrim të lartë fenomenesh që duken si ufo ; ose ato teori nuk janë aq të kota në fund të fundit.

Përshtatësit e hershëm të Enigma duket se janë lloji i njerëzve që mund të prisni të jeni në vëzhgim. Nga më shumë se 2000 përdorues që identifikuan profesionet e tyre, më shumë se gjysma janë ish-anëtarë ose aktualë të forcave të armatosura të vendeve të tyre ose pilotë civilë (shih grafikun më lart). Por kompania shpreson që ndërsa zbulimi i ufo- ve bëhet më i respektueshëm, baza e saj e dëshmitarëve do të zgjerohet.

Kohët e fundit ka pasur mbështetje të rrallë dypartiake në Kongresin Amerikan për hetimin e tyre. Një ish-oficer i inteligjencës tha në një seancë dëgjimore në Kongres në 2023 se qeveria po strehon "biologjikë" jo-njerëzore.

Në të njëjtën ngjarje, një komandant i marinës në pension dëshmoi se marinarët dhe pilotët kishin gjurmuar objekte që dukej se kishin aftësi "shumë më të larta" se teknologjia e zotëruar nga forcat e armatosura.

(Pentagoni lëshoi një raport në mars që arriti në përfundimin se nuk kishte prova të "teknologjisë jashtëtokësore", megjithëse origjina e disa uap -ve mbetet një mister.) NASA, agjencia hapësinore e Amerikës, kohët e fundit emëroi një drejtor për kërkimin uap . Bill Nelson, shefi i saj, tha se biseda duhej të kalonte "nga sensacionalizmi në shkencë". Sido që të jenë uap -të, paraqesin gjithashtu një çështje sigurie për trafikun ajror: pilotët amerikanë kanë raportuar disa.

Nuk është çudi që fusha tërheq shumë vëmendje, jo e gjitha pozitive.

Për këtë arsye stafi i Enigma preferon të qëndrojë anonim. Puna e tyre, për shembull, mund të zbulojë përparime të klasifikuara në teknologjinë e hapësirës ajrore ose programet e mbikëqyrjes qeveritare.

Ose mund të ndihmojë në shpjegimin e diçkaje në natyrë, të tilla si moti ose fenomenet hapësinore. Gjuetarët e të huajve do të kenë teoritë e tyre.

Burimi: The Economist/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë