Jete & Stil

Udhëzimi (që ka hapur debat) i qeverisë britanike për shkollat: Mos flisni për identitetin gjinor

Shkollat në Angli nuk duhet t'i mësojnë fëmijët për identitetin gjinor, thotë draft udhëzimi i ri i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar.

Sipas dokumentit – i cili vjen mes një debati të ashpër në Mbretërinë e Bashkuar për gjininë dhe të drejtat e personave transgjinorë – mësuesve në Angli do t'u thuhet të mos japin mësim "për konceptin e identitetit gjinor".

“Është e rëndësishme që shkollat të kenë një qasje të kujdesshme ndaj mësimdhënies në lidhje me këtë temë të ndjeshme dhe të mos përdorin asnjë material që paraqet pikëpamjet e kontestuara si fakte, duke përfshirë pikëpamjen se gjinia është një spektër,” thuhet në dokument.

Rregullat do t'i nënshtrohen një konsultimi 9-javor përpara se të finalizohen.

Udhëzimi i ri gjithashtu mund t'i ndalojë shkollat angleze të prezantojnë çdo material edukativ seksual për fëmijët përpara vitit të 5-të shkollor, kur nxënësit mbushin nëntë vjeç.

E pyetur mbi masat e reja për shkollat të enjten, Sekretarja e Arsimit Gillian Keegan i tha BBC-së se “seksi biologjik është baza e marrëdhënieve, seksi dhe edukimi shëndetësor”.

Keegan tha se kishte "disa prova nga disa njerëz" se nxënësit po mësoheshin se mund të kishte "72 gjini".

E shtyrë më tej mbi këtë pretendim, Keegan tha: “Natyrisht që ka pasur shumë raporte gazetash, ne kemi pasur disa prindër që kanë thënë se nuk mund të kenë akses në materiale dhe ne kemi parë materiale të grupeve të fushatës ose grupeve lobuese – disa njerëz thonë se kanë i kemi parë në shkolla, disa njerëz thonë se nuk i kemi pasur në shkollën tonë”

Sindikatat e mësuesve patën një reagim të ftohtë të enjten mbi masat.

Daniel Kebede i Unionit Kombëtar të Arsimit tha se mësuesit tashmë e konsideronin edukimin seksual "një mënyrë të përshtatshme për moshën dhe fazën e rritjes".

"Kjo është akoma më shumë zhurmë e luftës kulturore nga një qeveri e keqinformuar dhe pa kontakte"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë