Treg

Turizmi: Besimi është monedha e re

Është imperative që të shohim botën të lëvizë përsëri, pasi gjithçka të jetë e sigurt

Organizata Botërore e Turizmit thotë se vazhdon të monitorojë kufizimet e udhëtimit në të gjithë botën.

“Të dhënat tona të fundit tregojnë se 100% e të gjitha destinacioneve kanë kufizime në vend. Në varësi të kur dhe ku janë hequr kufizimet e udhëtimit, shifrat ndërkombëtare të turistëve mund të bien midis 60 dhe 80% këtë vit. Rënia globale e turizmit tashmë ka marrë një taksë për ekonomitë kombëtare, jetesën e njerëzve dhe përpjekjet tona për të arritur Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm. Pa një sektor të fortë dhe jetik të turizmit, shumë miliona punë dhe biznese të vogla janë në rrezik.”- citon Zurab Pololikashvili, Sekretar i Përgjithshëm i Organizatës.

Ai ka bërë thirrje për hapa konkretë që vënë në veprim mbështetjen e sektorit.

Në një deklaratë, Organizata citon se “Këtë javë, ne jemi inkurajuar nga plani i veprimit i përcaktuar nga Bashkimi Europian për të rihapur turizmin në një kohë të duhur, të përgjegjshme dhe të koordinuar. Heqja e kufizimeve të udhëtimit, së pari brenda kombeve dhe pastaj përtej kufijve ndërkombëtarë, do të lejojë që përfitimet e shumta sociale dhe ekonomike që sjell turizmi të kthehen jo vetëm në Europë, por në të gjithë botën.”

Plani i BE-së, i cili i detyrohet shumë punës së Komisionerit Breton, citohet në deklaratë, është një shembull për të ndjekur pjesën tjetër të botës.

Për Organziatën Botërore të Turizmit, përcaktimi i protokolleve të reja të shëndetit dhe sigurisë për çdo pjesë të zinxhirit të vlerës së turizmit – përfshirë udhëtimin, akomodimin, ushqimin dhe kohën e lirë – do ta bëjë atë më të sigurt udhëtimin.

Besimi, thotë ajo, është monedha e re e normalitetit tone të ri. Dhe turizmi është i pozicionuar në mënyrë ideale të jetë mjeti për të kanalizuar besimin.

“Nëse njerëzit kanë besim te qeveritë dhe në sektorin e turizmit për t’i mbajtur ata larg nga dëmtimi, ata me të vërtetë do të udhëtojnë nesër.

Turizmi promovon solidaritet dhe miqësi, turizmi do të luajë një rol kryesor në përhapjen e besimit më gjerësisht, me përfitime që udhëtojnë përtej vetë turizmit. Vetëm në këtë mënyrë mund t’i drejtojmë ekonomitë tona drejt rritjes dhe të fillojnë të rindërtojnë shoqëritë tona.”- thotë Zurab Pololikashvili.

Një paketë e re e Asistencës Teknike është filluar për të ndihmuar Shtetet Anëtare të Organizatës në përgjigjen e tyre ndaj COVID-19. Paketa mbulon gjithçka, nga rimëkëmbja ekonomike, marketingu dhe promovimi, deri te forcimi institucional dhe ndërtimi i rezistencës.

Nëntë finalistë, të zgjedhur, prezantuan idetë e tyre në Zgjidhjet Shëruese për Sfidën e Turizmit. Nisma ndihmoi në identifikimin e ideve të gatshme për të zbutur ndikimin e COVID-19.

Hulumtimi nga Komiteti Botëror për Etikën e Turizmit ka zbuluar se bizneset dhe shoqatat tregtare po tejkalojnë përpjekjet e tyre normale për të mbështetur punonjësit dhe komunitetet në të cilat ata veprojnë gjatë këtyre kohërave sfiduese.

Më Shumë