Teknologji

Testi për të kuptuar nëse fëmijët rrinë shumë para ekraneve

Më shumë se sa matja e kohës së shpenzuar para një TV ose smartphone nga fëmijët, është më mirë të siguroheni se përdorimi i këtyre pajisjeve nga fëmijët nuk zëvendëson aktivitetet e tjera, duke filluar nga gjumi.

Udhëzimet e reja vijnë nga “Royal College of Paediatrics and Child Health” në Britani, i cili identifikon ‘katër pyetje’ për të kuptuar nëse përdorimi është i tepruar.

Sipas pediatërve britanikë, të cilët gjithashtu u mbështetën në një rishikim të studimeve të mëparshme të botuara vetëm nga “BMJ Open”, edhe pse ekziston sigurisht një lidhje mes kohës së tepërt të kaluar para ekraneve dhe problemeve si obeziteti dhe depresioni, nuk është e qartë nëse ato janë pajisje që shkaktojnë probleme ose nëse adoleshentët me këto sëmundje janë të varur nga ekrani.

“Në vend që të vendosin kufizime të rrepta në kohë, – përfundojnë ekspertët, – është më mirë të përgjigjemi një seri pyetjesh. A e dini sa kohë kalon familja juaj para ekranit? A ndërhyn përdorimi i pajisjeve me atë që dëshiron të bëjë familja? A ndikojnë ekranet në gjumë? A jeni në gjendje të kontrolloni impulsin për të ngrënë gjatë përdorimit të pajisjeve?”.

Nëse përgjigjet janë pozitive, nuk ka nevojë të shqetësoheni. “Por nëse ka problem, – paralajmërojnë ata,- koha e kaluar në ekran mund të jetë një faktor kontribues”.

 

Më Shumë