Treg

Testet efektive, gjurmimet dhe ndjekja reduktojnë orët e humbura të punës me 50%

Hulumtimi i Kombeve të Bashkuara tregon se sistemet e forta mund të zvogëlojnë frikën e publikut dhe minimizojnë humbjet e vendeve të punës

Një sistem efektiv gjurmues dhe trajtues për të parandaluar një kulm të dytë të koronavirusit jo vetëm që do të shpëtojë jetë, por mund të reduktojë numrin e orëve të punës të humbura për shkak të sëmundjes deri në 50%, sipas një studimi global.

Organizata Ndërkombëtare e Punës është shprehur se testimi dhe gjurmimi efektiv i infeksioneve ishte thelbësore nëse punëdhënësit dëshirojnë që stafi të kthehej në punë dhe që ata të mbeten të shëndetshëm.

Organi i Kombeve të Bashkuara me bazë në Gjenevë vlerëson se humbjet e orëve të punës mund të zvogëlohen nga rreth 14% në vendet që vendosin sisteme të dobëta gjurmimi dhe ndjekjeje deri në 7% në vendet me “intensitetin më të lartë të gjurmimit dhe gjurmimit”.

Teksa janë vetëm katër ditë derisa Anglia të prezantojë një skemë testimi dhe gjurmimi për të parandaluar një kulm të dytë të virusit, ILO tha se ishte i nevojshëm një sistem efektiv, në të kundërt punëdhënësit dhe punëtorët do të humbnin shumë nga përfitimet e kthimit në punë.

Nëse punëtorët do të ishin skeptikë në lidhje me kërcënimet shëndetësore pasi të kthehen në punë, do të bënet që shumë njerëz të ishin të cenueshëm dhe të ekspozuar ndaj kërcënimit të sëmundjes e për rrjedhojë do të humbisnin punën.

“Krijimi i një rikuperimi të pasur me punësim që gjithashtu promovon barazi dhe qëndrueshmëri do të thotë t’i detyroni njerëzit dhe ndërmarrjet të punojnë përsëri sa më shpejt të jetë e mundur, në kushte të sigurta,” tha drejtori i përgjithshëm i ILO, Guy Ryder. “Testimi dhe gjurmimi mund të jenë një pjesë e rëndësishme e paketës së politikave nëse duam të luftojmë frikën, të zvogëlojmë rrezikun dhe t’i bëjmë ekonomitë dhe shoqëritë tona të lëvizin përsëri shpejt.”

Sipas monistorimit të Organizatës Ndërkombëtare të Punës: COVID-19 dhe bota e punës, botimi i 4-të: “Një sistem gjurmimi dhe provash e ndjekjesh ul varësinë ndaj masave të rrepta të kufizimit; promovon besimin e publikut dhe kështu inkurajon konsumin dhe mbështet punësimin; dhe ndihmon në minimizimin e ndërprerjes operacionale në vendin e punës. “

Ai shtoi: “Testimi dhe gjurmimi në vetvete mund të krijojnë punë të reja, edhe nëse janë të përkohshme, të cilat mund të synohen drejt rinisë dhe grupeve të tjera prioritare.”

Vendet me një program efektiv të testimit dhe gjurmimit, të tilla si Koreja e Jugut, kanë tendencë të kenë kohëzgjatje dhe ashpërsi më të ulët të masave të mbylljes dhe bllokimit, gjë që zvogëlon pasojën ekonomik të këtyre masave, tha studimi.

Raporti gjithashtu zbuloi se të rinjtë po preken në mënyrë disproporcionale nga pandemia, dhe rritja “e konsiderueshme dhe e shpejtë” e papunësisë ndër të rinj që nga muaji shkurt po prekte gratë e reja më shumë sesa burrat e rinj.

“Pandemia është duke shkaktuar një tronditje të trefishtë tek të rinjtë. Jo vetëm që po shkatërron punësimin e tyre, por gjithashtu po prish arsimimin dhe aftësimin, dhe vendosjen e pengesave kryesore në rrugën e atyre që kërkojnë të hyjnë në tregun e punës ose të lëvizin midis vendeve të punës” citon raporti.

Ryder shtoi: “Kriza ekonomike Covid-19 po godet të rinjtë – veçanërisht gratë – më rëndë dhe më shpejtë se çdo grup tjetër. Nëse ne nuk ndërmarrim veprime domethënëse dhe të menjëhershme për të përmirësuar gjendjen e tyre, trashëgimia e virusit mund të jetë me ne për dekada. Nëse talenti dhe energjia e tyre shoqërohen nga mungesa e mundësive ose aftësive, kjo do të dëmtojë të ardhmen tonë dhe do ta bëjë shumë më të vështirë rindërtimin e një ekonomie më të mirë, pas Covid-it”.

Burimi: The Guardian/ Shqip:©Gazeta “Si”

Më Shumë