Jete & Stil

Të rinjtë dhe kirurgjia plastike: një lidhje gjithnjë e më e ngushtë (dhe alarmante)

Hundë më e vogël, buzë perfekte dhe Botox kundër rrudhave.

“Këto janë kërkesat kryesore të djemve dhe vajzave që hyjnë në zyrat e kirurgëve plastikë dhe qendrat e mjekësisë estetike për të modifikuar diçka në fytyrën e tyre”, shpjegon Erik Geiger, specialist i kirurgjisë plastike dhe estetike.

“Gjithnjë e më shumë njerëz po i drejtohen kirurgjisë dhe trajtimeve estetike për të arritur perfeksionin, për të modifikuar atë defekt që kamera e përparme e telefonit të tyre thekson më shumë ose për të parandaluar, shumë shpejt, efektet e kohës”.

“Me mediat sociale sot, të rinjtë kanë në dispozicion një vitrinë globale, e cila në shumicën e rasteve ofron modele referimi të paarritshme. Fenomeni ka filluar të jetë shqetësues”.

Imazhet e fytyrave të panatyrshme rinovohen vazhdimisht, duke lejuar ‘kulturën’ e estetikës të hapë rrugën e saj, që synon të ‘asgjësojë’ karakteristikat e plakjes. Për të hequr qafe defektet, po fiton besimi se është e nevojshme t'i fshijmë me bisturi dhe injeksione, në këmbim të një imazhi që i përmbahet bukurisë së sotme ideale. Propozuar nga të famshmit e momentit (personalitete dhe influencues), të cilët e krijojnë në rrjetet sociale me përdorimin e pakontrolluar të filtrave dhe aplikacioneve speciale. Rezultati është një “ushtri” gjithnjë e më e madhe djemsh dhe vajzash të fokusuar në një identitet të vetëm, të fokusuar në ekzaltimin e një lloji të vetëm fytyre. E cila në vizionin e një të riu, bëhet e vetmja kalim për pranim shoqëror.

Mjeku duhet të edukojë të kuptuarit e kirurgjisë plastike

“Është e vështirë për të njëjtin individ të përfshijë të gjitha karakteristikat e bukurisë aktuale ideale. Se na duhen të gjithë me lëkurë uniforme dhe me shkëlqim (pa njolla sigurisht), pa rrudha, me një profil perfekt dhe buzë të plota. Por të rinjtë nuk janë të vetëdijshëm për këtë. Kështu, për një numër në rritje djemsh dhe vajzash, drejtimi te mjeku estetik dhe kirurgu plastik duket si një domosdoshmëri, duke u bërë thelbësore për t'u pranuar nga shoqëria. Ka nevojë urgjente për të sqaruar këto çështje”, thotë Erik Geiger. Eksperti sugjeron qasjet e duhura, duke thënë se fillon gjithmonë me këshillën për të mos i përdorur.

“Mediat sociale priren të normalizojnë përdorimin e bisturisë ose mjekësisë estetike duke përdorur termin “touch-up”. Por është e gabuar, sepse me këtë term tentojmë të minimizojmë dhe banalizojmë atë që në të gjitha aspektet është një akt mjekësor me komplikacione të mundshme”.

Vajzat dhe djemtë shpesh flasin për botoksin si mjet për parandalimin e plakjes.

“Po, por parandalimi mund të bëhet edhe pa botoks dhe mbi të gjitha pa modifikime. Dhe mund të kryhet vetëm kur zhvillimi i organizmit të ketë arritur plotësinë e tij. Ky proces mund të perfeksionohet edhe pas moshës 20 vjeçare. Nuk ka rregulla absolute, por proceset e plakjes ndodhin më pas”.

Rëndësia e shpjegimit të dallimit midis ndërhyrjeve të nevojshme dhe të panevojshme

“Djemtë dhe vajzat duhet të kuptojnë se si përdorimi i një bisturi ndihmon në korrigjimin e karakteristikave që krijojnë komplekse të tilla si, për shembull, një hundë e madhe ose gjoks i keqformuar. Bëhet një problem kur ndërhyrja kërkohet për të imituar një karakteristikë të një personi të famshëm që nuk i përshtatet fizionomisë së dikujt. Ndodh gjithnjë e më shpesh që shumë të rinj të vijnë në studio me imazhin e njerëzve të famshëm, ose me foton e tyre tashmë të modifikuar. Këtu kirurgu plastik duhet të vendosë në radhë të parë etikën e tij, duke shpjeguar se modelet që ata aspirojnë janë iluzion”, shpjegon Erik Geiger.

Një paralajmërim ka të bëjë edhe me mjekët. “Ndodh që shumë lehtë të përmbushin disa kërkesa, duke i trajtuar ata që hyjnë në zyrat e tyre si klientë dhe jo si pacientë. Edhe specialistët duhet të thonë JO kur një trajtim apo ndërhyrje nuk gjeneron mirëqenie psikofizike për ata që e marrin atë. Roli i kirurgut është të ndihmojë gratë dhe burrat të arrijnë vetëbesim më të madh dhe të adresojnë disa çështje kritike kur janë të pranishme."

Eksperti thotë se edhe familjet duhet të arsimohen.

“Ndonjëherë janë vetë prindërit që vënë në pah “defektet” e fëmijëve të tyre të mitur dhe shpesh janë ata që i shoqërojnë në zyrën tonë”, tregon eksperti. Është e qartë se edukimi për një qasje më të ndërgjegjshme ndaj kirurgjisë dhe protokolleve të mjekësisë estetike duhet të fillojë me to.

Burimi: Vanity Fair. Përshtati në shqip: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë