Para

Model statistikor për të Parashikuar të Paparashikueshmen

32 kombe po konkurojnë për Kupën e Botës së FIFA-s në Rusi, por vetëm një skuadër do të fluturojë në shtëpi fitimtare. Edhe pse çdo fan/ekspert ka një opinion se kush do të fitojë në fund, pjesa më e madhe  e bukurisë së lojës i përket të qenurit e paparashikueshme. Futbolli – të paktën ai që është luajtur këto ditë në Rusi - është një lojë shumë e keqe (thjesht kërkojini tifozëve sportive amerikanë thirrjen për një barazim pa gola) dhe pastaj një vendim i gabuar,  mund të vendosë rezultatin e një sezoni të tërë ose turneu .

Duke sfiduar paparashikueshmërinë e lojës, analistët nga Goldman Sachs kanë zhvilluar një model të sofistikuar statistikor në mënyrë që të përpiqen të parashikojnë pasardhësin e Gjermanisë si kampionë botërorë.

Sipas analizave të tyre, të bazuara në 53 variabla të ndarë përfshirë duke përfshirë vlerësimet e skuadrës, vlerësimet e lojtarëve, ecurinë e kohëve të fundit dhe performancën e fundit të kundërshatërve, Brazili është favoriti për të fituar titullin me një probabilitet prej 18.5 përqind. Franca parashikohet të jetë finalistja e dytë kampione me 11.3 %  e ndjekur nga Gjermania me 10.7 përqind.

Ashtu siç e ilustron edhe grafiku, publiku botëror nuk dakordohet me modelin statistikor dhe shikon Gjermaninë si fituesen e mundshme të Kupës së Botës 2018.

23 për qind e rreth 12,000 të anketuarve në një sondazh të Ipsos të kryer në 27 vende i dhanë ekipit të Joachim Löw votëbesimin e tyre, ndërsa 21 për qind favorizojnë Brazilin për të fituar titullin Kampion Bote. Anglia, një ekip i njohur për të luftuar në skenën botërore, ka më shumë gjasa që të fitojë titullin se sa njerëzit u japin atyre kredite.

Totali i vlerës së parave për Kupën Botërore të FIFA-s nga 1982 në 2018 (në milionë dollarë amerikanë)

Kjo statistikë tregon totalin e vlerës së parave në finalet e Kupës Botërore të FIFA-s midis 1982 dhe 2018. Në Kampionatin e Fundit Botëror që po mbahet në Rusi në 2018, shuma e përgjithshme e parave është 791 milion dollarë amerikanë. Fituesi i turneut merr 38 milionë dollarë dhe i dyti 28 milionë dollarë amerikanë.

Në cilat vende Kupa e Botës rrezikon produktivitetin në punë

Grafiku tregon se sa orë lojra virtuale me Kupën e Botës do të luhen gjatë orarit të punës në vende të ndryshme të botës. Studimi përfshin 5 ditë pune në javë me orarin 9AM-6PM duke përjashtuar oraret shtesë të punës.

Duke iu referuar grafikut rezulton se punonjësit në Rio De Janeiro abuzojnë më shumë me vendin e punës dhe ndikojnë më shumë në produktivitet, i pasuar nga New York dhe Londra. Indiferent në këtë aspekt rezultojnë të jenë Shangai, Tokio dhe Melburn.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë