Libra

“Të gjitha fabulat” nga Luis Sepúlveda

Vlerat e mëdha të jetës në formën e një përralle që bëhet mësim përgjithmonë. Luis Sepúlveda, shkrimtari kilian, i cili humbi jetën disa javë më parë, ofroi çudinë e vlerave të mëdha për të vegjlit, dhe gjithashtu për të gjithë ne, me tregimet e tij. “Il Sole 24 Ore” i ofron ato për një muaj nga 26 maj deri në 25 qershor në një vëllim të vetëm të gjitha fabulat.

Libri përmban katër histori: Historia e një pulëbardhe dhe maceje që e mësoi atë të fluturonte, Historia e një maceje dhe miu që u bë miku i tij, Historia e një kërmilli që zbuloi rëndësinë e ngadalësisë, Historia e një qeni që mësoi besnikëri fëmijësh.

“Të gjitha fabulat”

Shkrimtari kilian, i cili e bëri jetën e tij një himn për lirinë dhe koherencën, kishte zgjedhur t’i kushtohej fëmijëve, duke mbajtur gjithnjë një prerje pedagogjike dhe tërthor. Vajza, macet, miu, kërmilli dhe qeni kanë zëra të njohur dhe të fuqishëm, të drejtpërdrejtë dhe intimë për të treguar miqësinë, vështirësinë dhe gëzimin e rritjes. Ekziston një mace e zezë si qymyrguri me emrin Zorba që mëson zogun me fat të fluturojë dhe e inkurajon atë me siguri “në jetën tuaj do të keni shumë arsye për të qenë të lumtur, njëra prej tyre quhet erë, një tjetër quhet dielli dhe gjithnjë vjen si shpërblim pas shiut”.

Është historia midis maces së vjetër Mix dhe miut, të mbyllur në një apartament, pak a shumë si ne në muajt e fundit: ata i besojnë njëri-tjetrit dhe bëhen miq të pandashëm. Historia e kërmillit që zbulon ngadalësinë është shumë bashkëkohore, tani e njohur për njerëzit të detyruar në të katër muret e shtëpisë dhe që po rizbulojnë gëzimin e ambienteve të jashtme, ku, ndoshta shkon në unison me tregimet e Sepúlveda.

Historia e fundit e përmbajtur sillet rreth temave të besnikërisë dhe respektit për natyrën: një qenush bie nga shporta e vëllezërve dhe, i mbledhur nga një jaguar, është lënë para shtëpisë së Ëenchulaf, një veshje Mapuche. Kështu që këlyshi rritet në simbiozë me nipin e shefit Mapuche por shumë ngjarje të papritura bien në harmoninë e tyre. Do të jetë në vartësi të tyre, në zgjedhjet e tyre, për t’i bërë të gjithë lexuesit e rinj të kuptojnë se sa besim, respekt për tokën dhe për të tjerët janë dritat e të gjithë jetës.

Më Shumë