Jete & Stil

Tatuazhet janë bërë të zakonshme sot, por ato ende mbartin disa rreziqe për shëndetin

Gati një e treta e të rriturve amerikanë, 32%,  kanë një tatuazh dhe gati një e katërta (22 përqind) kanë më shumë se një, sipas një raporti nga Qendra Kërkimore Pew.

Gjetjet bazohen në të dhënat e mbledhura në korrik nga 8,480 të rritur, që përbëjnë një kampion përfaqësues kombëtar.

U zbulua se tatuazhet ishin më të zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt (38 për qind kundrejt 27 për qind) dhe tek të rriturit më të rinj (41 për qind e atyre më të rinj se 30 vjeç krahasuar me 13 për qind e njerëzve 65 vjeç e lart).

Shumica e njerëzve (69 përqind) thanë se kishin bërë një tatuazh për të kujtuar ose nderuar dikë ose diçka.

Tatuazhet, ndryshe arti i trupit, krijohen duke injektuar bojë me ngjyrë në shtresën e dytë të lëkurës, e njohur si dermis - një proces që zakonisht bëhet pa anestezi që mund të sjellë dhimbje te lehtë deri serioze.

Rreziqet shëndetësore përfshijnë mundësinë e infeksionit të lëkurës, reaksion alergjik ndaj ngjyrave dhe zhvillimin e keloideve, që njihen ndryshe si gunga në lëkurë.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA nuk i miraton bojërat për injeksion në lëkurë, por bojërat e tatuazheve janë subjekt i mbikëqyrjes nga agjencia.

Në 20 vitet e fundit, bojërat e tatuazheve janë tërhequr nga tregu 18 herë për shkak të kontaminimit.

FDA ofron gjithashtu një fletë këshillash në internet në lidhje me shëndetin dhe tatuazhet, "Mendoni para se ta bëni: Siguria e tatuazheve".

Ndër to dallon: "Nëse vëreni se zona duket se nuk po shërohet ose ka skuqje - skuqje apo gunga - pranë tatuazhit tuaj, kontaktoni tatuazhistin dhe mjekun, veçanërisht nëse keni ethe”.

Edhe pse synohen të zgjasin një jetë, tatuazhet ndonjëherë mund të hiqen  duke përdorur lazer ose kirurgji. Procesi, i cili mund të jetë i dhimbshëm, mund të mos e heqë plotësisht tatuazhin.

Raporti Pew zbuloi gjithashtu se, sot, 80 për qind e amerikanëve – përfshirë ata me dhe pa tatuazhe – besojnë se shoqëria po i pranon më shumë njerëzit me tatuazhe sesa dy dekada më parë. washingtonpost


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë