Trend

Tatuazhet dhe piercings janë më të zakonshme tek ata që kanë përjetuar abuzim dhe neglizhencë në fëmijëri

Tatuazhet dhe piercing-et janë shtuar në popullaritet gjatë dekadave të fundit. Këto modifikime të trupit mund të shihen si një mënyrë për të shprehur individualitetin, por a mund të ketë një lidhje më të errët? Një studim i publikuar në BMC Psychology sugjeron se njerëzit me një histori abuzimi dhe neglizhimi në fëmijëri kanë më shumë gjasa të bëjnë tatuazhe dhe piercing.

Tatuazhet dhe piercings kanë ekzistuar prej shekujsh dhe shpesh kanë rëndësi kulturore ose personale. Normat e modës së vjetër i konsideronin tatuazhet ose piercing-et e dukshme si joprofesionale, por shoqëria është larguar nga kjo pikëpamje vitet e fundit dhe në ditët e sotme është shumë e zakonshme që njerëzit të kenë këto ‘modifikime’ të trupit.

Shumë njerëz i bëjnë ato për të shprehur personalitetin apo edhe për dëshirë. Hulumtimet e mëparshme mbi individët me tatuazhe dhe piercing i kanë lidhur ata me vetëbesim më të ulët.

Personat që kanë kaluar traumë i drejtohen modifikimit të trupit si një mënyrë për të kapërcyer përvojat e kaluara.

Studiuesja Mareike Ernst dhe kolegët e saj studiuan 1600 pjesëmarrës gjermanë të cilët ishin nga 14 deri në 44 vjeç. U shpërndanë pyetësorët dhe informacioni socio-demografik u mblodh nga një intervistues ballë për ballë. Pjesëmarrësit iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me tatuazhet dhe piercing, si dhe plotësuan një masë për traumën e fëmijërisë.

Rezultatet treguan se rreth 40% e pjesëmarrësve kishin të paktën një tatuazh ose piercing dhe afërsisht 25% e pjesëmarrësve raportuan abuzim ose neglizhencë të konsiderueshme në fëmijëri. Ndër pjesëmarrësit që raportuan abuzim në fëmijëri, 48% kishin një tatuazh ose piercing, ndërsa vetëm 35% e njerëzve që nuk raportuan abuzimin e fëmijëve kishin një tatuazh ose piercing. Llojet e ndryshme dhe ashpërsia e abuzimit treguan marrëdhëniet si me tatuazhet ashtu edhe me piercing, me abuzimin ose neglizhencën më të rëndë që shoqërohet me më shumë tatuazhe dhe më shumë piercing. Marrëdhëniet e forta janë disi befasuese për shkak të popullaritetit në rritje të tatuazheve dhe piercings tek të rinjtë.

“Studimi aktual i shtohet kërkimeve të mëparshme duke konfirmuar lidhjet e tatuazheve dhe piercings me abuzimin dhe neglizhimin e fëmijërisë brenda një kampioni përfaqësues të popullsisë. Këto marrëdhënie nuk kanë të bëjnë vetëm me abuzimin fizik dhe seksual, por edhe me përvojat e hershme të neglizhencës dhe formave emocionale të traumës”, përfunduan studiuesit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë