Para

Studimi: Gratë paguajnë 18% më shumë në tarifa bankare sesa burrat

Çdo vit bankat korrin miliarda dollarë nga shërbimet e ndryshme që u ofrojnë klientëve.
Një analizë e re e më shumë se 500,000 përdoruesve amerikanë të Stash, një aplikacion bankar dhe investues, zbuloi se gratë paguajnë një shumë jo proporcionale të këtyre tarifave.

Sondazhi zbuloi se përdoruesit burra të Stash paguajnë 182 dollarë në vit tarifa, ndërsa gratë paguajnë 214 dollarë në vit, ose 18 përqind më shumë. Gratë paguajnë pothuajse 30% më shumë në tarifat e mbitërheqjes krahasuar me burrat, zbuloi sondazhi.

“Arsyeja kryesore që ne mendojmë se po ndodh është hendeku i pagave,” tha CEO i Stash dhe bashkëthemeluesi Brandon Krieg. Gratë fitojnë rreth 20% më pak se burrat mesatarisht, tha ai, dhe për këtë arsye kanë më pak para në llogaritë e tyre bankare.

Një dekadë më parë, qeveria federale miratoi Ligjin për Mbrojtjen e Mbikëqyrjes për të mbrojtur konsumatorët nga tarifat e larta bankare, dhe për një kohë, të ardhurat nga tarifat e mbitërheqjes u ulën. Në 2017, amerikanët kanë paguar 34.3 miliardë dollarë në tarifa overdraft, një nivel i lartë që kur rregullorja hyri në fuqi. Kjo është pjesërisht për shkak se tarifa mesatare u rrit nga 20 dollarë për transaksion në 2000 në 30 dollarë, thanë hulumtuesit. Vitin e kaluar, katër bankat më të mëdha mblodhën 5.1 miliard dollarë vetëm në tarifat e mbitërheqjes, një numër që ka mbajtur relativisht të qëndrueshëm gjatë tre viteve të fundit.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë