Jete & Stil

Sot ‘e hëna blu’, dita më dëshpëruese e vitit

Është një fakt i pranuar gjerësisht se janari është pothuajse muaji më i keq i vitit pasi moti është i keq, me pushimet që kanë mbaruar dhe verën kaq larg, ka pak për të qenë të lumtur.

Por edhe më konkretisht, është llogaritur se një ditë, në veçanti, është dita më dëshpëruese në të gjithë vitin kalendarik, dhe kjo ditë është quajtur “e hëna blu”. Por çfarë është dhe kur është e hëna blu dhe cilat janë disa nga gjërat që mund të bëni për ta ndihmuar veten të kaloni ditën më të zymtë të janarit?

Çfarë është e hëna blu?

E thënë thjesht, e hëna blu besohet në përgjithësi të jetë dita më dëshpëruese e vitit.

Psikologu britanik Cliff Arnall doli me konceptin e "Blue Monday" në vitin 2004, kur ai krijoi një formulë për “Blue January”, një term që përdoret për të përshkruar ndjenjën e përgjithshme të trishtimin që shumë njerëz përjetojnë në fillimin e vitit të ri.

Formula e Arnall merr parasysh një sërë faktorësh, duke përfshirë motin, pagat, borxhet dhe sasinë e kohës që ka kaluar që nga Krishtlindjet, në mënyrë që të përcaktojë saktësisht se cila ditë është dita më e trishtuar e janarit.

Në këtë formulë, "Ë" nënkupton motin, "D" borxhin dhe "d" pagën mujore, ndërsa "T" nënkupton kohën që nga Krishtlindjet dhe "Q" do të thotë kohën që nga hyrja në vitin e ri.

"M" është motivim i ulët dhe "Na" është ndjenja e nevojës për të ndërmarrë veprime.

Çdo vit, e hëna blu bie të hënën e tretë të janarit.

Pse e hëna blu është e hëna e tretë e janarit?

Duke folur me “The Daily Telegraph”, Arnall shpjegoi se formula e tij e ndërlikuar e ka konfirmuar se e hëna e tretë e janarit është dëshpëruese.

Megjithatë, Arnall ka thënë publikisht se formula që ai përdori është në thelb pseudoshkencë, duke shtuar se duke etiketuar një ditë specifike si të hënën blu, ajo përfundimisht bëhet një profeci vetë-përmbushëse.

Në të vërtetë, kompania Upbeat ka zbuluar se njerëzit shprehin mendime negative dhe ndjenja faji të hënën blu ndërsa avokatët dhe ekspertët ligjorë e kanë quajtur të hënën blu gjithashtu edhe ditën e divorcit pasi është dita më popullore e vitit ku çiftet bëjnë kërkesat për divorc.

Arnall ka dhënë edhe disa këshilla për të përballuar të hënën blu

1. Festoni

Nëse keni pak para shtesë për të shpenzuar, pse të mos e festoni të hënën blu. Kështu mund ta ktheni atë në një ditë feste e jo trishtimi.

2. Praktikoni pak pozitivitet

Kjo mund të jetë më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por një mënyrë për t'i mbijetuar të hënës blu është të punoni në mënyrë aktive kundër ndjenjave të melankolisë që supozohet të ndjeni. Bëni disa ushtrime, ose merrni pak kohë nga dita juaj për të menduar për gjërat për të cilat jeni mirënjohës ose për gjërat që dëshironi të arrini në të ardhmen. Në thelb, merrni ditën për të bërë gjëra që ju bëjnë të lumtur.

3. Kaloni kohë me njerëzit e dashur

Nëse keni nevojë për një pushim, hiqni telefonin dhe laptopin dhe bëni një plan për të bërë diçka me miqtë ose familjen. Ndoshta dilni për një shëtitje së bashku, luani disa lojëra në tavolinë ose gatuani një vakt së bashku.

4. Flisni me dikë

Nëse zbuloni se jeni vërtet duke luftuar me shëndetin tuaj mendor, kontaktoni një të dashur ose një profesionist për të folur; një problem i përbashkët është një problem i përgjysmuar, në fund të fundit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë