Libra

Sondazhi/ Një në tre thotë se librat ofrojnë formën më të mirë të arratisjes kur kalon një ditë të keqe

Një sondazh nga Shoqata e Botuesve zbuloi se leximi është më popullor sesa të shkosh në kinema ose të shfletosh mediat sociale, duke u renditur i dyti vetëm pas shikimit të TV.

Nga Gazeta Si - Më shumë njerëz planifikojnë të shfletojnë një libër sesa të shkojnë në kinema këtë verë. Kjo është gjetja e një sondazhi të ri nga Shoqata e Botuesve.

Sondazhi nga organi tregtar tregoi se një e treta (33%) e njerëzve mendojnë se librat u ofrojnë atyre formën më të mirë të arratisjes kur ata kanë një ditë të keqe, duke u renditur të dytët pas shikimit të televizorit (54%).

Shërbimet e transmetimit, shikimi në mediat sociale, dëgjimi i radios dhe shkuarja në një bar apo kinema ishin metoda më pak të njohura të arratisjes sesa leximi, zbuloi sondazhi i më shumë se 2200 të rriturve në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Njerëzit u pyetën gjithashtu se çfarë bëjnë me librat që kanë lexuar dhe rezultatet sugjerojnë se ata “në masë të madhe” i mbajnë, ripërdorin ose riciklojnë ato.

Sondazhi, në të cilin të anketuarit ishin në gjendje të zgjidhnin më shumë se një përgjigje, zbuloi se 41% e njerëzve mbajnë libra për vete, ndërsa 34% ua kalojnë miqve dhe anëtarëve të familjes.

Një e treta thanë se i japin librat e tyre të përdorur në dyqane bamirësie, ndërsa 12% i shesin ato në internet. Vetëm 7% e njerëzve thanë se i hedhin librat.

Dan Conway, CEO i Shoqatës së Botuesve, tha se sondazhi “jo vetëm që tregon rëndësinë e librave për shëndetin mendor dhe mirëqenien e njerëzve, por është një dëshmi e jetëgjatësisë dhe vlerës së tyre”.

“Librat janë një mënyrë e shkëlqyer për të gjithë ne për të shpëtuar nga rutinat tona të përditshme, dhe nëse jemi në gjendje ta ndajmë atë me miqtë, familjet dhe më gjerësisht, ne mund të bëjmë një ndryshim të madh në jetën e njerëzve pa e kuptuar”, vazhdoi ai, duke shtuar se “Industria e botimeve në Mbretërinë e Bashkuar po lulëzon”.

Viti i kaluar ishte një rekord për industrinë e botimeve: të ardhurat totale në 2022 ishin 6.9 miliardë paund, me shitjet 4% nga 2021; 669 milionë libra fizikë janë shitur në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2022, niveli më i lartë i përgjithshëm i regjistruar ndonjëherë.

Industria gjithashtu pa një rritje prej 8% në eksporte, duke i çuar shitjet totale në 4.1 miliardë paund, me serinë e romaneve grafike “Heartstopper” të Alice Oseman eksportin më të madh të librave të vitit 2022.

Sondazhi përkon me lançimin e shoqatës “Insights Dashboard” për botuesit, ku ata mund të shikojnë të dhënat e trendit për gjashtë vitet e fundit. /The Guardian/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë