Ne rrjet

Sondazhi në BE/ Gjermanisë i duhet ndryshim radikal në epokën post-Merkel

Pas 15 vjetësh “merkelizmi”, koncepti i neutralitetit dhe gjetjes së konsensusit ka bërë që shumë shtete europiane ta pranojnë kancelaren Angela Merkel si lidere të Bashkimit Europian. Por sipas një studimi, Berlini zyrtar pas Angela Merkelit duhet të ndryshojë radikalisht politikat nëse dëshiron të luajë rolin e liderit europian.

“Angela Merkel ka mishëruar një Gjermani të fortë dhe të qendrueshme, duke e pozicionuar veten si lidere e Europës për më shumë se një dekade. Por ‘Merkelizmi’ nuk është më i qëndrueshëm. Merkeli mund të ketë menaxhuar me përpikëri status quonë në kontinent, por sfidat me të cilat përballet tani Europa, pandemia, ndryshimi klimatik, gara gjeopolitike, kërkojnë zgjidhje radikale, jo ndryshime ‘kozmetike’. BE-ja ka nevojë për një Gjermani vizionare”, thotë Piotr Buras, bashkëautor i raportit të Këshillit Europian për Marrëdhënie me Jashtë.

Studimi, i bazuar në një sërë sondazhesh të kryera në 12 shtete të BE-së, thotë se përkrahje të fuqishme dhe të vazhdueshme për lidershipin gjerman brenda bllokut.

41 për qind e të anketuarëve, përfshirë shumicën në Holandë (58%), Spanjën (57%) dhe Portugalinë (52%) kanë thënë se do të preferonin Merkelin para Emmanuel Macronit të Francës në një garë hipotetike për president të BE-së. Në këto shtete, qytetarët i besuan po ashtu më shumë Gjermanisë për të mbrojtur interesat e përbashkët, sidomos në çështjet ekonomike dhe financaire.

Por studimi tregoi po ashtu se se për të ruajtur reputacionin dhe besimin që ka krijuar nën udhëheqjen e Merkel, Gjermania duhet të rimendojë rrënjësisht politikat e saj në BE, duke shkuar përtej “merkelizmit” për t'u përballur me shtetet anëtare si Polonia dhe Hungaria që akuzohen për shkeljen e rregullave të bllokut.

“Përtej kufijve të Europës, Gjermania gjithashtu duhet të ndryshojë politikën e saj të jashtme më të gjerë, duke gjetur një mënyrë për të përdorur ndikimin e saj ekonomik dhe politik për të mbrojtur interesat dhe parimet e Europës, për shembull, duke punuar ngushtë me administratën e Joe Biden në një qasje transatlantike ndaj Kinës”, thekson studimi.

“Që Gjermania të ruajë statusin e saj si shtytësi kryesor i politikës së BE -së, do të duhet të "angazhohet me çështjet që janë të rëndësishme për qytetarët e saj dhe t'u sigurojë partnerëve të saj në BE ide të qarta se si BE -ja mund të konkurrojë në një ndarje dhe bota e tronditur nga kriza”, thotë Buras.

Pasardhësit e Merkel gjithashtu do të duhet të "shesin rëndësinë e udhëheqjes gjermane në bllok tek votuesit e tyre në shtëpi", tha ai. “Ata nuk mund të përballojnë më që të qëndrojnë asnjanës, apo të ndjekin status quo -në. Ka ardhur koha që Berlini të jetë më i drejtëpërdrejtë”.

Gjermanët po ashtu janë shfaqur pesimistë për të ardhmen e tyre pas Merkelit, me shumicën (52%) që besojnë se “kohërat e arta” kanë kaluar. Këtë mendim e kanë 34 për qind e 12 shteteve të anketuara.

Shumica e tyre po ashtu kanë thënë se pa Merkelin do të kishte më shumë luftëra në botë.

Nga ana tjetër, në vendet me politika të ndryshme ekonomike, përfshirë Spanjën (45%) dhe Hungarinë (50%) qytetarët kanë përkrahur lidershipin ekonomik gjerman, me Italinë që ishte “kundërshtarja” më e madhe me vetëm 24 për qind përkrahje.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë