Keshilla

Si të zgjidhni frutat dhe perimet kur bëni pazar

Domatet

Shumë njerëz mendojnë se domatet në degë janë të freskëta dhe prandaj edhe i zgjedhin ato. Në të vërtetë, një kërcell nuk është një tregues se domatja është e freskët, por tregon se domatja është e papjekur. Domatet e pjekura bien nga hardhia vetë. Nëse një hardhi ende i mban ato, kjo do të thotë se domate janë këputur para se të piqeshin mirë. Këto domate kanë shumë pak vitamina dhe elemente të dobishme.

Shalqi

Shalqiri më i shijshëm dhe më i ëmbël piqen në periudhën nga gjysma e dytë e gushtit deri në fund të shtatorit. Disa prodhues hedhin shalqinj të hershëm me plehra azotike dhe nxitës të rritjes duke u përpjekur të mbledhin më shpejt korrat. Të gjithë shalqitë  thithin këto substanca të rrezikshme nga mjedisi dhe kjo është arsyeja pse ju nuk duhet t'i blini ato nga rruga.  Gjithashtu mos blini shalqi të prerë mund të përmbajnë shumë mikrobe.

Molla

Një mollë duhet të jetë e fortë dhe e rëndë nga pesha. Mos blini mollë me shkëlqim. Në mënyrë që t’i bëjnë që këta fruta të duken sa më mirë, prodhuesit iu hedhin resins natyrore.

Kur blini një mollë të gjelbër, i kushtoni vëmendje një rrjeti gri pranë gjethes, nëse është aty, kjo do të thotë se molla është pjekur. Është më mirë për të blerë mollë gjatë sezonit të vjeshtës- kjo është periudha kur ata janë më të shijshëm dhe më të pasur në vitamina.

Qershi

Blej qershi gjatë sezonit, në qershor apo korrik. Kontrolloni qershitë me prekje para se të blini ato, nuk duhet të jenë shumë solide ose shumë të buta dhe nuk duhet të ketë lagështirë.

Kumbulla

Kur blini kumbulla, zgjidhni ato me një ngjyrë homogjene. Gjithashtu, mos e blini kumbulla të plasaritura, si dhe kumbulla me dhëmbëza, njollë apo të vrara. Një kumbull duhet të jetë e rëndë, me një erë të këndshme të ëmbël. Nëse lëkura e frutave ka një shtresë të hollë të bardhë, kjo do të thotë se këto kumbulla janë marrë kohët e fundit.

Kastravecat

Mos zgjidhni trangujt me një ngjyrë jeshile e ndritshme. Nëse një kastravec është i freskët, ngjyra e lëkurës së saj duhet të jetë e ngopur, pa asnjë shkëlqim. Një lëvozhgë që është shumë e ndritshme mund të sinjalizojë se një kastravec është fekonduar nga nitratet.

Bananet

Pika të vogla në lëvoren e bananeve tregojnë se bananet janë pjekur dhe është e gatshme të përdoret. Megjithatë, nuk duhet të ruani këtë lloj banane për më shumë se 2 ditë. Gjithashtu, mos blini banane me pika të zeza të mëdha, procesi i prishjes tek to ka ndodhur tashmë. Madhësia e frutave nuk ka rëndësi kur blejnë banane.

Dardha

Dardha e pjekur mund të identifikohet lehtësisht nga një aromë e ndritshme. Fruta në vetvete nuk duhet të jetë as shumë e fortë, as e butë dhe nuk duhet të ketë lëkurë të dëmtuar . nëse dardha është e vrarë pranë bishtit tregon se ky frut nuk është i freskët.

Kivi

Kur zgjidhni kivi, vendosni një frutin midis gishtit të madh dhe gishtit tregues dhe  shtypeni atë , fruti i pjekur nuk do të jetë i butë,por elastik. Gjithashtu, i kushtoni vëmendje aromës - kivi duhet të jetë i butë dhe i fortë pa asnjë dëmtim./Bright Side


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë